Автор Тема: [Дискусија] Вратени Километри  (Прочитано 24667 пати)

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
[Дискусија] Вратени Километри
« на: 29 Март 2013, 01:12:48 am »
Дечки ми падна темава на ум, гледајки едно клипче на youtube, како ја враќа километражата на една кола со дигитална километража. Прашањето ми е: Дали може да се откријат оригиналните поминати километри на некое возило, бидејки гледам има многу возила што ги знам дека не се со таа километража 100%, а типот што ја продава напишал : "Реални километри 100%, можете слободно да проверите во сервис на компјутер по ваша желба". Дали неможе да се најде реалната помината километража, па типот се теши дека нема да може да се провери колку точно има поминато, или се моли на бога да му поверуваш дека е таа километража и да не ја ставаш на компјутер.

Ајде чекам да се вклучите во темава, пошо верувам дека е популарна.  :)

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Одг: [Дискусија] Вратени Километри
« Одговори #1 на: 29 Март 2013, 01:23:13 am »
Сум прочитал по форумов дека некои коли ги зачувуваат километрите на 2-3 места и некои ги вракаат на едно место и е поефтино, некои успеваат да ги променат и на другите места, но по поголема цена секако :) поновите сигурно имаат сигурно посложени работи :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #2 на: 29 Март 2013, 01:23:52 am »
кога купуваш половна кола,посебно постара од 10тина години километражата треба да ти биде на крај памет

ја гледаш колата сите мајстори даваат ок оценка,ја ставаш на компјутер и гледаш дека километражата е вратена

значи тоа е единствената маана на колата,ќе ја купиш или не и зошто не

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 29 Март 2013, 01:24:47 am »
на некои коили само километражникот е мерило. на некои коли и во компјутер е запишано. на повекето во компјутерот се чепнува и таму се средува и таа километража... ама на поновите се запишува на повеке места во компјутерот... рекорд е на волво Ѕ80... километражата е запишана на точно 16 места низ компјутерот.

некои земји имаат запишување на километражата при регистрација.... незнам точно кои, ама знам за некои европски земји дека имаат дури и вебсајт, ако ја внесеш таблицата на возилото, ке ти излезе колку километри има истото...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #4 на: 29 Март 2013, 01:26:08 am »
Еве прост пример со препродавачите на половни возила..Зарам мислиш дека на некоја Астра од 99-2001 година ја има вратено километражата и на 2-те места.? Потребна е дополнителна техника за да ја врати и од двете-трите места.?

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3601
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5 на: 29 Март 2013, 01:27:41 am »

некои земји имаат запишување на километражата при регистрација.... незнам точно кои, ама знам за некои европски земји дека имаат дури и вебсајт, ако ја внесеш таблицата на возилото, ке ти излезе колку километри има истото...

za holandija sum siguren deka ova go ima

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6 на: 29 Март 2013, 01:31:13 am »
па така.. и јас не бев сигурен дали е холандија или данска... ама има и други земји, само појма немам кои се, пошто не сум у тој бизнис.. ова само од слушање муабети од типциве што увезуваат странски возила.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #7 на: 29 Март 2013, 04:56:36 am »
Ниту сум ја проверил, ниту планирам да ја проверам, ниту ме интересира колку има поминато кога колата спие  8)

По истрошеноста на ентериерот ми гледа на реална километражата.

Инаку сум присуствувал на враќање километража, кај аналоген 15 мин. дури да извртат бројките, кај дигитален дури ја напише саканата цифра :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #8 на: 29 Март 2013, 06:49:28 am »
Да не се замарате, се се средуе за мали пари. Нема половно возило со реални КМ. http://aototech.clsc.cn/product/60f9a20e0e35/digimaster-ii-odometer-adjusting-tool.html

Интересно е дека и сервисните книшки во мк ништо не ти вредат. На времето за една Дачија што ја гледав во оглас типот имаше ставено слики целосни од сервисната книшка од офицјиален сервис. Во сервисот се јавив, ти ми реко дека колата 3 годиини не била кај нив. А печати нивни! Е сега вие прајте си го есапот.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #9 на: 29 Март 2013, 08:29:30 am »
Еве прост пример со препродавачите на половни возила..Зарам мислиш дека на некоја Астра од 99-2001 година ја има вратено километражата и на 2-те места.? Потребна е дополнителна техника за да ја врати и од двете-трите места.?
На Астра од тој период има само на едно место....инструмент табла...

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #10 на: 29 Март 2013, 08:31:08 am »
Некојпат е подобро да е вратена само на едно место.Со наоѓање на поминатите км на другото место ја знаеш реалната км и можеш да процениш дали ти одговара или не колата....

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 29 Март 2013, 11:26:48 am »
Стручњак механичар мајстор, може подобро да ја процени поминатата километража отколку она што може да се испита со дијагностики и чуда и врагови....

Има ситуации ко` стилото мое, од 2011 до сега, километражата стои....Веројатно уште долго ќе постои, бидејќи годишно поминува под 4-5.000 км, а претходно поминуваше преку 20.000. Ако го продадам во 2014, ќе има поминато 10 години и 130.000км, а од тоа првите 6 години 120.000км. Само ретки се таквите увезени коли..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3463
« Одговори #12 на: 29 Март 2013, 15:02:38 pm »
Еден комшија пред некој месец си увезе од Бугарија А6 олроуд од 2004 година со според него 160 000 реални километри и жена ја возела  ;D. Ја слатко му се насмеав на толку идеалната приказна што му ја кажале бугарите. А тој фати да ме убедува со тоа што ми покажа сервисна книшка од овластениот сервис во Италија... Не знае каква мафија се бугарине ама ај нека му биде .

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #13 на: 29 Март 2013, 15:17:58 pm »
До сега двапати сум купувал половно возило и никогаш не сум бил сконцентриран на бројките на километражата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #14 на: 29 Март 2013, 15:20:44 pm »
Ако си е стегната колата што е битно колку километри има. Па Аудито да ги поминело кај нас 160.000 ќе било во истата состојба како да поминало 360.000 во Италија...