Автор Тема: Градина  (Прочитано 176542 пати)

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
Одг: Градина
« Одговори #525 на: 15 Март 2021, 22:37:12 pm »
Клабери ќе ми треба ваше мислење или уште подобро ако некој има лично искуство во посадување тревник.
Прво,дали периодов со ниски температури одговара или да почекам недела-две да се стопли?
Второ многу побитно какво семе употребувате и сте задоволни?
Во однос на второво ми препорачаа Тиволи(словенечко),меѓутоа за иста цена има и Беренбург(холандско). Тревникот ќе биде на плодна и одлично дренирана почва изложен на сонце до доцна попладне. Повеќе ќе биде украсен без поголема фрекфенција на движење врз него. И посебно би сакал да добијам трева со темно зелена боја.
Ви благодарам однапред!

Подобро е сега додека не излегле мравките оти цело семе ќе ти го однесат, заедно со птиците се најголем проблем кога садиш на пролет иначе најдобар период за садење кај нас ти е рана есен.
Купи некое средство против мрави и фрлај/прскај на 4/5 дена а за птиците импровизирај плашила од кесиња.
За да никне обично и е потребно 14 до 21 ден со константна температура околу 20 степени.
Јас имам садено и досејувано и од словенечкото семе со незнам каква обвивка(околу 500ден за 1 кг) и со најобично/најевтино  англиски љуљ  и разлика во квалитет немам приметено дури второво ми изгледаше за нијанса подобро во поглед на помалку глуво семе.
И за крај купи си дупло семе од тоа што го пишува на опаковката но и гледај да не фрлаш превише за да не го угушиш.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #526 на: 16 Март 2021, 01:27:07 am »
Рано е сега за сеење трева,на оваа температура нема да никне,на оваа температурата тревата вегетира.Нека се стопли времето,нека се искачат дневните температури на 20+С па сеење трева,ке го измешаш семето со прашок против мравки,знаат во земјоделските аптеки за што станува збор.Ако имаш некои диви травки сега низ површината што планираш да ја сееш земи сега некое средство за уништување на тие травки,напрскај и чекај да се стопли времето за сеење.Ако површината е поголем дел од денот на сонце барај трева за на сонце,имаш и наменета за сенка и имаш и комбинирана.Дали ти е фрезирана површината сега?
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #527 на: 16 Март 2021, 07:31:52 am »
Некако не вегетира кај мене, земала замав, вчера баш фрлив 15:15:15 пола вреќа. Не е проблем и сега да ја фрли, ама ќе треба пак да фрла зошто периодов доста ќе врне и дел од семето ќе скапе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #528 на: 16 Март 2021, 08:03:33 am »
Јас втор пат косам годинава, какво вегетирање. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #529 на: 16 Март 2021, 08:42:51 am »
Исто и јас, во неделата втор пат ја косев.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #530 на: 16 Март 2021, 13:16:36 pm »
Кај мене вегетира,не сум ја косел годинава нит па е почната да расте,деновиве чекам да врне да и фрлам 3х15.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Zalna Vrba

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #531 на: 16 Март 2021, 13:33:50 pm »
Рано е сега за сеење трева,на оваа температура нема да никне,на оваа температурата тревата вегетира.Нека се стопли времето,нека се искачат дневните температури на 20+С па сеење трева,ке го измешаш семето со прашок против мравки,знаат во земјоделските аптеки за што станува збор.Ако имаш некои диви травки сега низ површината што планираш да ја сееш земи сега некое средство за уништување на тие травки,напрскај и чекај да се стопли времето за сеење.Ако површината е поголем дел од денот на сонце барај трева за на сонце,имаш и наменета за сенка и имаш и комбинирана.Дали ти е фрезирана површината сега?
Да,површината е спремна за сеење. Беше испрскана со хербицид на почеток на фебруари,а пред некој ден ми ја исфрезираа. Јас колку можев со гребло ја изразмнив и иситнив од грутки. Можеби требаше и да ја наѓубрам,ама касно е сега(ме страв да не го изгори семето).
Од птици немам мака оти имам мачки низ двор,ама мравките дефинитивно се тука и порано сум ставал Нео питроид.
Сега само да го погодам тајмингот и семето. Агроном од земјоделска аптека ми рече да не сејам англиска трава оти била грда,полегнувала и барала многу одржување(вода). Голф не играм и неам намера да ја косам на 5мм  :) така да интензивно се расчитувам по интернетов за видовите на трава. Сега за сега Barenbrug dry and strong ми е фаворит,ама оти првпат ќе правам тревник... ќе видиме што ќе излезе од сето тоа..

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #532 на: 16 Март 2021, 13:47:08 pm »
Абе насади таму патлиџан, краставица, кромид и купи си сирење и ренде ;D

Отсутен Zalna Vrba

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #533 на: 16 Март 2021, 14:34:32 pm »
Абе насади таму патлиџан, краставица, кромид и купи си сирење и ренде ;D
До сега и тоа се садеше  ;)
Старите како бавчиче го работеа. Ама по друг лезет е да си седнеш со мезенце во двор,убаво околу тебе,цвеќиња,дрвца,травичка...  :)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #534 на: 16 Март 2021, 15:17:28 pm »
темнозелена и кратка трева со малце косење ти е холандската, но е и поскапа али си вреди, јас не косев зашто е влажна и се ке се исполепи на косилката и зашто е заситена со вода ке се иступи ножот и ке ја кине наместо да ја сече, јас имаам само љуљ, тнки  шпицови, и сум презадоволен, не знам и ме мрзи да ставам слики дај број во пп на вибер да видиш и боја и како расте...дефинитивно на 15-20 дена 3х15 треба да се фрла за прихрана но не додека е млада...
надимаков ме потсети, вчера ставив во 6 литра туба гранки од врба зашто имале хормон за раст да сипнам на дрвата, за да ми кажат денес дека ветрот ми го бутнал и истурил трудот  >:(

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #535 на: 16 Март 2021, 20:50:12 pm »
Да гранките од врба имаат хормон за раст, ама таа вода не смее да стои повеќе од месец. Најмногу се користи за цвеќиња, а за дрва не знам.

Јас досејував после нова година еве сега почна да расте, поспоро е ама барем нема мравки. Онаа првата на есен ми ја однесоа мравките.

Садев и во март месец пред две години тогаш беше потопло од моменталните температури и беше поголем беше простор и ставав во семето и прашок за мравки.

Наскоро ќе и фрлам 15:15:15

Што користите за дива трева?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #536 на: 17 Март 2021, 17:10:06 pm »
имам една течност за широколисна трева ... ке процитам како се вика ке пишам, се прска и се остава недела дена да продре до корен и после само се искорнува целата нагоре пошто е цркната, за пиреј...нема многу чаре и барем на 3-4 месеци со гребло изгребете ја земјата за да откаците мртва/стара трева да ослободите воздух и вода да продре, да се тргнат лисја што скапуваат и сл...ке видите колку диви лијани има надоле што не се гледаат и ја јадат храната на тревата...

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
« Одговори #537 на: 17 Март 2021, 19:43:27 pm »
Има некој убиено дрво(коренот) ??  8)
Добивам различни совети ама никој не ги правел во пракса , само од рекла казала.
Уље, киселина ...итн

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #538 на: 17 Март 2021, 21:57:21 pm »
Добивам различни совети ама никој не ги правел во пракса , само од рекла казала.
Уље, киселина ...итн
Имав проблем со дива смоква, ужас, не можев никако да ја искоренам. Ма не уље, не нафта, што ти не. На крај 2 пати неделно со пумпица ја шприцав со Барбариан, да не претерам ама едно добри 2+ месеци и си и*а мајката.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #539 на: 17 Март 2021, 22:06:33 pm »
Уље, киселина ...итн
Имав проблем со дива смоква, ужас, не можев никако да ја искоренам. Ма не уље, не нафта, што ти не. На крај 2 пати неделно со пумпица ја шприцав со Барбариан, да не претерам ама едно добри 2+ месеци и си и*а мајката.

Министерство за транс, поп и виски.