Автор Тема: Фарбање  (Прочитано 205975 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
Одг: Фарбање
« Одговори #480 на: 24 Јануари 2018, 16:48:31 pm »
Приватно некој ако фаќа, би требало да има,  државните .... Друга приказна... А онаја кај емо беше страва од цинкара,  енеј ги бандерине по 30+ год се мака немаат. Таја најголема беше на балканско ниво.. Ама толку и од неа.

Ееее затворена е таа за 80к евра. А во Бугарија и Косово нови инвестиции-цинкари напраја..ама то е Македонија..
[/quote]
Помалку  :-X од чаршиски муабети. Ко бајаги требало да се реставрират не се исплаќало...  нејсе. Индустријава е подруга, сега кој би ти отворил цинкара за еден резервар,  за 5_6 мутери за 3-4 винкли. Е то локтајд нема да купиш(погореспоменатиот) не па нешто друго. Додуша и тогаш можи немало,  ама то што го имало саглам било. али нејсе...

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #481 на: 24 Јануари 2018, 17:13:49 pm »
Ај кога спомнавте корозија да прашам и јас за совет.

Како да исчистам и уште побитно после да заштитам од корозија резервоар за бензин од кола?
Има хемија за таа намена. Јас сум правел некои комбинации со нешто заменско, ама има оргинални такви работи за таа намена. Кај нас не сум сретнал во мала количина само голема над 20 литри, а тоа е скапо и нема што да правиш со толку. Препорака барај од странство.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #482 на: 24 Јануари 2018, 17:20:47 pm »
Што хемија е таа пд 20 литри? Антиростон ти е фосфорна киселина и прави заштитен слој. Норално после боја...
Пс. Патем короцинкот беше Закон прајмер ама го немат.. Kој го памтит.и овие епокСидниве со цинк се ок али мора да е исчистен металот..
« Последно менување: 24 Јануари 2018, 17:36:28 pm Bicikle »

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5856
« Одговори #483 на: 24 Јануари 2018, 17:55:14 pm »
Ако можеш да го потопиш најарно ќе е. Е сега имаш антикорозин-а, можеш да го набавиш од аддинг, мешутоа тој не остава заштита него само ја чисти 'рѓата али по агресивен е од антирост кој остава некаква заштита. Ако е 100% чисто не треба да го поминиш со вода пошто од водата ако е железо одма кородира, него со нитро или крпа натопена со антирост. Т.е. не е страшно со вода да го поминиш ама антиростот не ни трба да го врвиш со вода, барем така пишува на него.Сепак ако го поминиш со вода веднаш исуши го и помини го со крпа натопена со антирост.
Пробај прво механички колку што можеш да ја извадиш корозијата, оти да речиме површинска 'рѓа да е на антикорозин-а ќе му требаат 2-3 сати киснење и плус четкање или неколку кратно премачкување. Ако не може делот да го потопиш може и со памук/памучна ткаенина да го обложиш и да го мачкаш на 1-2 саати, оти брзо се суши.
Друга опција ти е средство од црц или вурт, на црц ти е 450 ден 250 милилитри, на вурт 2000 ден 500 милилитри. Овие се ко бајаги по ефикасни, ама ништо без четкање. Тоа ти го нуди индустријата. Не знам кај може да се набави Naval jelly од лок тајт инаку и тоа е солидно.
Е сега исто така и лимунтусот вади прилично солидно корозија, али во случај да е потопен предметот али му треба и време. Исто и арис батрум(уствари тоа е и за корозија, пишува на него) имам приметено солидно чисти корозија да го прскаш на некој пола саат. Секако овие мора да се исплават и после да се помине со анти корозин. Со сиве овие имам пробано најефтино ти е со арисот а нај ефикасно е ова на вурт.
П.С. Најбитното го заборавив НОСИ ЗАШТИТНИ ОЧИЛА и ракавици. Ако ти капне на облека и ако остане подолго ќе направи дупка.
Фала Bicikle за постапката,ке средам деновиве малку да се ослободам од работа.

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #484 на: 24 Јануари 2018, 18:01:37 pm »
@Simo - Carrier159 може линкот каде што вадеше дупки од град, не можам да го пронајдам.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Mk-nik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 40
« Одговори #485 на: 24 Јануари 2018, 18:05:29 pm »
@Simo - Carrier159 може линкот каде што вадеше дупки од град, не можам да го пронајдам.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,8025.285.html

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #486 на: 24 Јануари 2018, 18:14:03 pm »
Што хемија е таа пд 20 литри? Антиростон ти е фосфорна киселина и прави заштитен слој. Норално после боја...
Пс. Патем короцинкот беше Закон прајмер ама го немат.. Kој го памтит.и овие епокСидниве со цинк се ок али мора да е исчистен металот..
Хемија за заштита на резервоари за гориво, 2 или 3 компонентна беше.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #487 на: 24 Јануари 2018, 18:17:15 pm »
Ја теразбрав за нешто за чистење..

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 348
« Одговори #488 на: 29 Јануари 2018, 16:54:04 pm »
форумџии препорака за каде да го однесам браникот на фарбање?

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #489 на: 29 Јануари 2018, 17:20:07 pm »
Moja preporaka za servis JAJA ..ako se resis za tamu pisi mi ke ti dadam brojce

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #490 на: 29 Јануари 2018, 19:56:26 pm »
каде се наоѓа? Ова од искуство ми го препорачуваш?

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #491 на: 29 Јануари 2018, 21:23:53 pm »
se naogja vo madjari kaj avtopazarot a da ova go kazuvam od iskustvo mi farbaa audi sega vo petokot go zemav ne se poznava nisto ,nijansa moze bea poskapi  ama rabotata e zavrsena na nivo

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #492 на: 29 Јануари 2018, 21:49:35 pm »
se naogja vo madjari kaj avtopazarot a da ova go kazuvam od iskustvo mi farbaa audi sega vo petokot go zemav ne se poznava nisto ,nijansa moze bea poskapi  ama rabotata e zavrsena na nivo
Може бројче да ми пишеш?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #493 на: 29 Јануари 2018, 21:51:13 pm »
Нели и во Бутел има ЈАЈА сервис?

Јас кога прашував, поскапи беа од овластен. Дали сезона им беше ради гастрбајтерите или што незнаж али не беа ефтини.

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #494 на: 29 Јануари 2018, 22:07:28 pm »
Нели и во Бутел има ЈАЈА сервис?

Јас кога прашував, поскапи беа од овластен. Дали сезона им беше ради гастрбајтерите или што незнаж али не беа ефтини.
porano tamu im bese servisot  inaku za cenata najeftinata ponuda fa farbanje na toj del mi bese 5000 den a nekolku ponormalni servisi mi kazaa i 100e a i oni mi rekoa 100e pa zatoa se odluciv za niv sepak se rabotese za ponova kola i nesakav da ima utka pa makar i da bea poskapi no ne bea poskapi veruvaj tuka negde se so drugite podobri servisi