Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 476677 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #1050 на: 30 Март 2015, 11:14:07 am »
Можеби куперот рика, ама веројатно со поголема брзина поминува на делницата.

Таа делница ја минувам со горе-долу иста брзина, без оглед на типот на моторот.

Се знае колку се вози таму.

кашкаито со 2200-2500 во трета

Се ми се чини дека таму сум под 2000 рпм, но не сум сигурен. Баш ќе погледнам следниот пат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1051 на: 30 Март 2015, 11:17:16 am »
Тогаш со куперот си на 3000рпм (во втора), за иста брзина на движење, а тоа е далеку од рикање, или јас сум грешка нешто во есапот? Или не разбриам што е рикање?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #1052 на: 30 Март 2015, 11:19:00 am »
Нели е малку подобро кога се искачуваат нагорнини, вртежите да бидат во повисока зона за да водната пумпа ја врти побрзо водата и се овозможи подобро ладење ?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1053 на: 30 Март 2015, 11:43:15 am »
Нели е малку подобро кога се искачуваат нагорнини, вртежите да бидат во повисока зона за да водната пумпа ја врти побрзо водата и се овозможи подобро ладење ?
Подобро е ако видиш дека загрева и ако водната пумпа има погон од моторот. А уште подобро е да се вози на повисоки кај оние што имаат вентилатор со погон од моторот.
 Ама па поновиве коли немаат мака, а некои од нив имаат електрични водни пумпи чија брзина на вртење не зависи од вртежите, и секако електрични вентилатори.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1054 на: 30 Март 2015, 11:46:27 am »
На Повисоки вртежи моторот развива повисока температура. Ако сакаш добро ладење, тогаш идеш со што пониски вртежи и што повисока брзина на движење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1055 на: 30 Март 2015, 11:47:01 am »
Тогаш со куперот си на 3000рпм (во втора), за иста брзина на движење, а тоа е далеку од рикање, или јас сум грешка нешто во есапот? Или не разбриам што е рикање?

Не знам Симо, ја не го употребив терминот „рикање“. Го употребив „мелница за кафе“.

Не видов/запамтив на колку вртежи беше минито, замаглено беше стаклото (спомнав дека не работеше климата?) и бев цел сконцентриран низ бришаниците на ветробранското стакло. Знам само дека у трета опаѓаа вртежите и морав брзо да прешалтам у втора за да го задржам темпото.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1056 на: 30 Март 2015, 12:41:08 pm »
Аха, ок тогаш. Јас мислев дека галамата е проблем а не произведениот звук. Ок. Тогаш се работи за личен вкус - некој сака мелници, некој сака чекани.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1057 на: 30 Март 2015, 12:42:47 pm »
Какви црни чекани? Кој сака чекани? Јас не.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #1058 на: 30 Март 2015, 17:02:05 pm »
На Повисоки вртежи моторот развива повисока температура. Ако сакаш добро ладење, тогаш идеш со што пониски вртежи и што повисока брзина на движење.

Кај мене така повеке загрева и поголема е можноста да прегрее ако возам со пониски вртежи и повисок степен, него ако возам со понизок степен и повисоки вртежи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1059 на: 30 Март 2015, 19:05:48 pm »
Какви црни чекани? Кој сака чекани? Јас не.

Овакви - под хауба. Изгледа дека ти имаш специјален примерок на dCi мотор и специјален примерк на кашкаи, убрзава лудо, не брчи ко` дизел и залепен е за асфалт. Мислам дека нешто згрешиле кога го произведувале твојот конкретен примерок. Среќнику!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1060 на: 30 Март 2015, 21:11:56 pm »
Овакви - под хауба.

Битно е у кабина дали и како се слуша. Како звучи на 20 цм над отворена хауба, искрено, ме здоболе. Не тураат за украс изолација.

Изгледа дека ти имаш специјален примерок на dCi мотор и специјален примерк на кашкаи, убрзава лудо, не брчи ко` дизел и залепен е за асфалт. Мислам дека нешто згрешиле кога го произведувале твојот конкретен примерок. Среќнику!

бре бре бре шта ми наприча... сум се дрзнал да кажам дека кокошарникот фино убрзавал и убаво лепел у кривини ц ц ц бласфемија! Rage on!

кашкаито со 2200-2500 во трета
Се ми се чини дека таму сум под 2000 рпм, но не сум сигурен. Баш ќе погледнам следниот пат.

Сега гледав, 40 km/h, 1600-1700 рпм у трета. Има и (мала) резерва на торк на угорницата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1061 на: 30 Март 2015, 22:09:56 pm »

Сега гледав, 40 km/h, 1600-1700 рпм у трета. Има и (мала) резерва на торк на угорницата.
Ако претпоставиме дека куперот оди до околу 90км/ч (види посочено видео на претходната страна) при 6000 вртежи во втора, 45км/ч се на околу 3000 вртежи. Не верувам дека е аноинг звукот на 3000rpm на било кој бензинец.
Со „инсистирањето“ на исти перформанси во 3-та брзина на cooper-от со оние на Qashkai-то за жал, само покажуваш колкав биас имаш према дизелашите и не сакаш да прифатиш дека возила може да се возат на друг начин. Тука ти губиш (конкретно губиш да ја пронајдеш забавата во возењето), не е проблем на возилата што ги пробуваш.
Пријателски совет (иако не сум сигурен во нашето пријателство во последно време), не гледај и не пробувај веќе бензинци. Дрш` се до дизелите - супер се. Следниот пат пробај Cooper D, одлично возило е.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1062 на: 30 Март 2015, 22:16:56 pm »
Нема шанси да се качуваш со 40 км/ч во трета нагоре па и со 1600рпм а да не биде онака форсирано. Башка ако возиш со 40 на саат нагоре значи се влечеш и сите те претркуваат. И јас често идам нагоре миатата недела те видов во горно сонје кај огледалото се симијаше негде накај 11 .

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1063 на: 30 Март 2015, 22:56:55 pm »
40кмч се возело некаде? Калдрма или офроуд?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1064 на: 30 Март 2015, 22:58:15 pm »
Беспаќе.