Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 479438 пати)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #720 на: 04 Септември 2015, 22:45:05 pm »
Човекот знае што зборува, иако не го познавам лично меѓутоа се гледа дека има доста познавање од автомобилскиот свет и доста ми помогнал кога и да прашам нешто, а верувам и на многу други. Капа доле друже!  ;)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #721 на: 05 Септември 2015, 08:54:18 am »
гледај сега како погрешни заклучоци вадите.рече ли некој дека Онак нема познавање,да не речам гуру е во некои области што се дискутираат тука?си го има човекот знаењето,и го пренесува тука.јас му забележав дека за безпотреба се запна за сијалиците,кога реално е тешко измерливо колку во саати траат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #722 на: 05 Септември 2015, 09:01:26 am »
На сијаличките си пишува работни саати - само треба да најдете документација. На пример:

- http://www.osram.com/appsinfo/pdc/pdf.do?cid=GPS01_1057023&mpid=ZMP_61237&vid=EU_ALL_eCat&lid=EN

- http://www.osram.com/appsinfo/pdc/pdf.do?cid=GPS01_1090035&mpid=ZMP_1080591&vid=EU_ALL_eCat&lid=EN

Може да се види дека NBU имаат 3 пати пократок век на трање од ОЕМ.

Секако кажувањето „мене ми траат 1 годнина“ ништо не значи, ако не си кажал претходно „Оргининалните ми траеа 2 години или 3“ или колку и да траеле...
Работни саати да мериш со колата, малце глупо е, поготово за сијалички ако сакаш да гледаш колку траат...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #723 на: 05 Септември 2015, 11:38:25 am »
На сијаличките си пишува работни саати - само треба да најдете документација. На пример:

- http://www.osram.com/appsinfo/pdc/pdf.do?cid=GPS01_1057023&mpid=ZMP_61237&vid=EU_ALL_eCat&lid=EN

- http://www.osram.com/appsinfo/pdc/pdf.do?cid=GPS01_1090035&mpid=ZMP_1080591&vid=EU_ALL_eCat&lid=EN

Може да се види дека NBU имаат 3 пати пократок век на трање од ОЕМ.

Секако кажувањето „мене ми траат 1 годнина“ ништо не значи, ако не си кажал претходно „Оргининалните ми траеа 2 години или 3“ или колку и да траеле...
Работни саати да мериш со колата, малце глупо е, поготово за сијалички ако сакаш да гледаш колку траат...

Треба да си фанатик за да закачиш тајмер на фаровите :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #724 на: 05 Септември 2015, 12:00:52 pm »
Кога цркнаа моите (во рок на една недела двете) на кусите и ги сменив со некаков Бош Н7. Најевтин.
Супер се гледа на обележани патишта.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #725 на: 05 Септември 2015, 13:02:25 pm »
Лош е моментот кога си се навикнал на појака/подобра сијалица, па да стаиш полоша... Навика... Истото ми се случи, рикнаа моите, стаив некои Бош од бензиска ( 170 ден. комад ), па ми беа слаби и се нервирав...

А, и патиштата наши, нели, не се секогаш обележани. :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #726 на: 05 Септември 2015, 13:10:59 pm »
Добро, мојот најевтин Бош беше 8 евра по сијалица.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #727 на: 05 Септември 2015, 15:06:20 pm »
Машала... Стандард, квалитет, цена... Се си го праи своето.

Башка, забораив и да пишам меѓу другото, дека се работи за H4 сијалици у мојот случај. :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #728 на: 14 Септември 2015, 12:03:31 pm »

Цитат
Најтбрејкери Н7 на кратки и долги ги возам 2 години, 1 година со постојано вклучени кратки за дневни, втората постојано со дејлајт мод на долги со намален интензитет на 40%.

Оригиналните Н7 се исправни и стојат во гепек по 6 години користење и како дејлајт.

Ако веќе одиме до детали, многу фактори влијаат на трајноста на сијаличките. Тука пред се мислам на инсправноста на реглерот и дали вклучувањето е преку релиња или со електронски тригери. Имено при вклучување преку реле секогаш има поголеми „удари“ на вклучување и поголем стрес за влакното на сијаличката што како краен ефект е намалена трајност.

Исто така квалитетот на патот и фиксираноста на фарот играат голема улога - колку повеќе изложени на вибрации толку ... јасно што следи.

Трајноста во часови е MTBF (Mean Time Before Failure)

Кој има повеќе среќа, вози на порамни патишта, има исправни компоненти на алтернаторот и вклучувањето на сијаличките оди преку електроника подолго време ќе биде среќен.

Е толку едноставно е!  ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #729 на: 16 Септември 2015, 00:52:54 am »
Н7...од тие квалитетните... петпарашките... ОРИГИНАЛ ;D ;D ;D уште малку по широка ако беше, немаше од фарот да излезе ;D ;D

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #730 на: 16 Септември 2015, 06:51:33 am »
Н7...од тие квалитетните... петпарашките... ОРИГИНАЛ ;D ;D ;D уште малку по широка ако беше, немаше од фарот да излезе ;D ;D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ух, каква сијаличка е ова?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #731 на: 16 Септември 2015, 09:47:09 am »
Црнечка, со бадонкадонк.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #732 на: 16 Септември 2015, 15:06:06 pm »
H7 noname... 100 денарските (може и поебтина да е)  по бензински што се продаваат... ултра квалитет, несекојдневен уникатен оригинал... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #733 на: 17 Септември 2015, 23:15:07 pm »
Има од Осрам или Филипс х7-мици обични, нели ? Ако не, препорачајте ми било кој бренд кој ке трае повеќе од 2-3 месеци ?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #734 на: 18 Септември 2015, 08:51:37 am »
Narva, Wurth...