Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 424645 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1830 на: 22 Ноември 2019, 20:37:20 pm »
Кој е тој?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #1831 на: 22 Ноември 2019, 21:14:58 pm »
Само ВРЧАК се поштува од Македонската Рап сцена. Човекот убаво си пееше само за жени, коли и останати добри и позитивни работи. Како што и треба.

Братот Врчак > Слаткар Плачкото
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1832 на: 24 Ноември 2019, 02:48:02 am »
Остај то, и напрај оригинали на веќе испеани копирани песни.
Задат е кинески крал на Сонцето.
Амон ра да јадит лања со кутлаќа во спорефба со Задат, една сијалица не напрај.
Ипкис, земи си и ти лед, не туку  паламуди.... xD
« Последно менување: 24 Ноември 2019, 02:54:26 am Bicikle »

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #1833 на: 24 Ноември 2019, 07:30:14 am »
За воља на вистината, не сметаат само афтермаркет ксенони и ледови... сум приметил и фабрички вградени „рефлектори“ на нови возила што страшно заслепуваат. Ај што заслепуваат кога ти доаѓаат од спротивна страна, туку си наебал и да возат позади тебе, на Плетвар на пример.

Инаку си имам и јас земено лед, низдома сијалиците ми се лед :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1834 на: 24 Ноември 2019, 08:14:16 am »
Било кои ненаштелувани сметаат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1835 на: 24 Ноември 2019, 13:58:25 pm »
За воља на вистината, не сметаат само афтермаркет ксенони и ледови... сум приметил и фабрички вградени „рефлектори“ на нови возила што страшно заслепуваат. Ај што заслепуваат кога ти доаѓаат од спротивна страна, туку си наебал и да возат позади тебе, на Плетвар на пример.

Инаку си имам и јас земено лед, низдома сијалиците ми се лед :)
за во фарови :)
Гледамс ега некоја нова форфа и магленките требало да бидат пуштени, па долгите демек намалени или не знам ти како, и ко ќе застане зад тебе санки нло ебаго.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1836 на: 24 Ноември 2019, 14:18:53 pm »
Било кои ненаштелувани сметаат.
И од џиповето што се директ у висина на очи кога седиш у нормално спуштено ауто

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #1837 на: 24 Ноември 2019, 16:39:30 pm »
Јас со халогенките фабрички, кога ја увезив, си беја океј, не сметаа на никој. Бев кај нас на технички да ми ги подеси, ми ги крена во облаци, се со ред ми блиндираше. Се враќам му велам вака и вака,, ми вика брат машинава е најточна како така,, спушти ги му велам... Ми ги спушти, пак ми блиндираше се со ред,,, после тоа ги подесив сам од око, па престанаа... Потоа наместив ЛЕД, отидов пак таму да ми ги подесат, ми вика брат ЛЕД неможе да се подесат. Пак јас си ги подесив, ама не беја добри како овие сега од Zdatt, малку пониско ми беја ставени, никој не ми блиндираше.

Сега со овие од Zdatt, спрема видеоно од youtube ги подесив, перфектни се и воопшто не заслепувам никој, чиста линија. Малку и пониски ми се некој сантим од препорачаното, ама сакам безбедно да се возам, да не заслепувам никого...

И на крај,,, што ми беше поентата,,, НЕ се криви луѓето што им се кренати фаровите да заслепуваат се пред нив, ТУКУ овие од техничкиве абер си немаат. Инаку тоа машината треба до милиметар точно да ги подеси, ама глупав човек поставен на несоодветна позиција тоа го има само во мк. Сметај на пола град (оти популарно е местово од техничкиов) им ги има кренато во облаци. Сега во друг технички ја носам, незнам дали се научија да подесуваат светла овие претходно :)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1838 на: 24 Ноември 2019, 17:04:02 pm »
Koe video ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1839 на: 24 Ноември 2019, 17:05:12 pm »
На фаровите кога ќе отворите хауба има една вредност во проценти изразена 1%, 2% 3%...
Овие вредности се ставени за подесување на аголот на снопот.
Како иде подесувањето:
1. хоризонтална површина од 10 метри пред рамен ѕид.
2. Се доближуваш со колата најблиску до ѕидот, бележиш маркер со креда или сл. центарот на снопот.
3. Се оддалечуваш 10 метри назад - право
4. Мериш на ѕидот 10цм надолу од првиот маркер за секој процент, ставаш втор маркер.
5. Го подесуваш снопот на колата на втор марекер. и готов си.
« Последно менување: 24 Ноември 2019, 17:51:28 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1840 на: 24 Ноември 2019, 17:32:24 pm »
"Мериш на ѕидот 10цм надолу од првиот маркер за секој процент ставаш втор маркер."
Значи во овај момент си 10 метра оддалечен ?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #1841 на: 24 Ноември 2019, 17:34:04 pm »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1842 на: 24 Ноември 2019, 17:49:54 pm »
"Мериш на ѕидот 10цм надолу од првиот маркер за секој процент ставаш втор маркер."
Значи во овај момент си 10 метра оддалечен ?

10cm надолу може да измериш и обележиш кога сакаш, ако сакаш и утре. Битно е кога ќе се оддалечи 10м од ѕидот, центарот на светлината од фаровите да го подесиш на вториот маркер. Битната работа е првиот маркер да го обележиш со колата што поблиску до ѕидот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1843 на: 24 Ноември 2019, 18:02:43 pm »
да де, на 10 метра оддалеченост од ѕидот ги местиш фаровите -10 (-12цм за 1,2% кај мене) пониско од тоа кога си бил залепен. Ќе пробам деновиве како ќе дојде...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1844 на: 24 Ноември 2019, 18:09:39 pm »
Уште две битни работи - напуни резервоарот пред да го правиш ова и провери дали внатрешното подесување за снопот ти е на на нула.