Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 376571 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1005 на: 20 Март 2017, 23:24:31 pm »
Ме интересира дали ако најдам фарови за Инсигнијава, ќе можам сам да си ги сменам, или ќе ми треба мајстор, па затоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #1006 на: 20 Март 2017, 23:30:39 pm »
Сигурно има некој guide на интернетов. Ако не успееш да најдеш за Opel Insignia, барај за Vauxhall Insignia, сигурно има по британските форуми.

Твоите не ги бива, или сакаш ксенони/понови/итн?

EDIT: Го најдов ова, изгледа треба да се извади браникот и уште некои ситници:

https://www.facebook.com/pg/KustomWorxConversions/photos/?tab=album&album_id=163085553815551

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #1007 на: 20 Март 2017, 23:32:52 pm »
Чиста радозналос, зошто би ги менувал?
Веројатно процесот ќе опфати и 10-тина штрафови за да се симне предниот браник. Ако немаш шприцалки за фарови на браникот, би требало да е прилично едноставен процес:

-симнеш заштитна пластика на мотор, отшекаш каблите од магленките, отштрафиш долните штрафови од браникот
-симнеш пластичните блатобрани од лево и десно предно тркало, оштрафиш штрафови од браникот
-дигнеш хауба, оштрафиш штрафови од браникот.

После е лесно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #1008 на: 20 Март 2017, 23:35:55 pm »
Кајмене на меганот се малце чудни, треба еден осигурач да извсдиш шо не се приметва лесно, пошо е кнап местото направени се со лизгачи да одат нанапред за да се ослободи место за рака за сијаличките и уште 2/3 штрафа и излегува,ништо сложено само терсене.

Sent from my Acer Iconia A1-810

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1009 на: 20 Март 2017, 23:44:07 pm »
Сигурно има некој guide на интернетов. Ако не успееш да најдеш за Opel Insignia, барај за Vauxhall Insignia, сигурно има по британските форуми.

Твоите не ги бива, или сакаш ксенони/понови/итн?

EDIT: Го најдов ова, изгледа треба да се извади браникот и уште некои ситници:

https://www.facebook.com/pg/KustomWorxConversions/photos/?tab=album&album_id=163085553815551

За Vauxhall може да биде малце трики со лев/десен фар, пошо возат од лево.

Ги бива, супер си се, само најдов онакви со лупа, шо у најмала рака на изглед се многу поубави, па затоа.

Чиста радозналос, зошто би ги менувал?
Веројатно процесот ќе опфати и 10-тина штрафови за да се симне предниот браник. Ако немаш шприцалки за фарови на браникот, би требало да е прилично едноставен процес:

-симнеш заштитна пластика на мотор, отшекаш каблите од магленките, отштрафиш долните штрафови од браникот
-симнеш пластичните блатобрани од лево и десно предно тркало, оштрафиш штрафови од браникот
-дигнеш хауба, оштрафиш штрафови од браникот.

После е лесно.

Чим е со вадење браник, фак ит, не би да се ебавам толку за нешо шо нема потреба :)

Фала свима :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1010 на: 20 Март 2017, 23:45:56 pm »
Повери дали конекторите од инсталацијата се исти за тие со лупа и твоите.
Ако е за фарови со лупа - гоу фор ит. Верувам дека нема да ти одземе повеќе од едно претпладне да си ги смениш сам.
Нека не те плаши вадењето браник. Јас на стилото толку го усовршив, што полесно ми беше браник да извадам за да сменам сијалички отколку да си ги гребам рацете бутајќи од под хауба. А за магленки мандаторно беше да се демонтираат фаровите :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1011 на: 20 Март 2017, 23:48:36 pm »

Ете ги. Има прскалици за фаровите, ама ваљда не би биле проблем, ако веќе се потегнам да праам некој ваков експеримент :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3859
« Одговори #1012 на: 21 Март 2017, 11:06:26 am »
Изгледа прилично едноставно. Go for it. Ем прати слики како си работел да си имаме занимација :)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
« Одговори #1013 на: 21 Март 2017, 11:51:26 am »
Велештрумф, би ти препорачал прво детално да ја испиташ работата пред да се пуштиш во целиот процес со промена на фарови. Зошто?

Пријателче со Ауди А4 (мислам 2009-2010 година) сакаше да ги смени фаровите и да стави со лупи и ДРЛ оригинални од Ауди и на таква постапка НИКОЈ не му се нафати па ни Порше Македонија бидејки постапката за активирање на опцијата за ДРЛ била едноставно невозможна без претходна промена на некаков си модул и биле потребни голем број преправки. Препораката беше да си купи од оние тјунинг фаровите кој што не барале никакви преправки за да работат

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1014 на: 21 Март 2017, 12:08:28 pm »
Е па овие се такви „тјунинг“ фарови. Такозвани афтермаркет ;)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1015 на: 26 Март 2017, 10:50:09 am »

Интересна споредба - Halogen vs Xenon vs LED.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1016 на: 26 Март 2017, 13:33:30 pm »
Ох, не! Пак овој!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #1017 на: 26 Март 2017, 16:16:30 pm »
Ох, не! Пак овој!
Инфаркт некој ден ќе добијам од овој.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1018 на: 26 Март 2017, 16:23:59 pm »
Видеото е супер. Океј си е човекот. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #1019 на: 26 Март 2017, 16:26:47 pm »
Не дека не, ама така некако се потресува човек кога ќе го види.

Океј мерења си направи.