Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1334230 пати)

Отсутен tk2021

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #6915 на: 14 Јули 2021, 19:01:34 pm »

Додуше до сега 4-5 пати ме имаат застанато Грција, 3-4 пати во Бугарија никаде не ми побарале меѓународна.

Иначе внимавајте, казната е 200 евра во Грција.

Не дај боже да имате сообраќајка и покрај тоа што имате зелен картон, да ви направат проблем што немате меѓународна возачка, па кај 200 евра казна, да не ви важи осигурувањето.

Иначе не ви треба меѓународна возачка за Албанија, Италија и не знам за неколку други земји.

Знам дека за Косово треба :)

Во Австралија ме застанаа со меѓународна возачка:

- What is this sir?
International drivers' license?
- Ha, OK. Interesting. Can I see your real drivers license?
* Ја поддавам македонската *
- OK, that is more like it. Thank you. I got everything I need.

Меѓународни договори за возачки дозволи
https://mvr.gov.mk/analiza/soobrakjaj/7

Согласно потпишаниот договор, на носители на македонска возачка дозвола кои престојуваат на територијата на горенаведените држави не им е потребна меѓународна возачка дозвола.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
« Одговори #6916 на: 14 Јули 2021, 20:58:52 pm »
Резервирав утрово од 31.07 до 08.08 во Врахос,Јонски Брег.
Околу 450км во еден правец,пред малку бев да го претресат возилото на механичар,се е во ред.
Останува зелен картон и меѓународна да извадам.
Во план ми е повторно да ја посетам Парга и плажата Валтос,како и Лихнос и за прв пат да ја видам Превеза.

@AUDI Во Здружение на град Скопје (https://www.zvs.com.mk/) само што си извадив, 708 денари се на се, можеш да си платиш таму со картичка на терминал, има службеник од МВР, ти проверува само дали имаш некаква забрана и цепаш. Јас бев во Кисела Вода (Народни Херои бр. 16)

Фала на инфото,инаку сум од Кавадарци и тука се горе долу таа цена,уште немам извадено овие денови ќе извадам.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 415
« Одговори #6917 на: 18 Јули 2021, 08:44:14 am »
Дали во Црна Гора може да користи интернетот на А1?
Нели пред некое време имаше вест за бесплатен роаминг.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #6918 на: 18 Јули 2021, 08:53:55 am »
Ќе си пуштиш пакетче: https://www.a1.mk/prepaid/roaming/paketi

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6919 на: 18 Јули 2021, 09:37:51 am »
@AlexAl1en провери си на Мојот А1 апликацијата колку имаш интернет за роаминг според тарифата. Тој е различен од интернет пакетот во државата. Пример јас имам 6GB стандардно и 1.5GB во земјите од западен Балкан.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 415
« Одговори #6920 на: 18 Јули 2021, 13:20:46 pm »
@AlexAl1en провери си на Мојот А1 апликацијата колку имаш интернет за роаминг според тарифата. Тој е различен од интернет пакетот во државата. Пример јас имам 6GB стандардно и 1.5GB во земјите од западен Балкан.
А јас таму заборавив да проверам.
2.5GB имам на 20GB месечно

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6921 на: 18 Јули 2021, 13:31:11 pm »
Епа таман, би требало да ти е доволно тоа за на одмор, секако имаш и разговори по цената на твојот оператор. Провери си само во Settings на телефон да не имаш наместено некоја забрана за роаминг.

Во случај да има Водафон во Црна Гора можно е да имаш проблеми за дојдовни повици. Истиот проблем е во Албанија.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #6922 на: 19 Јули 2021, 00:12:20 am »

А1 има бесплатен роаминг 2,5-3,0GB во Албанија, Косово, Србија, Босна и Црна Гора
New blood of old school

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #6923 на: 19 Јули 2021, 02:07:27 am »
Jas godinava izgleda kje se otkazam od banjanje kaj juzniot sosed. Odmorot mi e nekade 23-25 avgust ama situacijava nekako nemi pravi kjef. Baska zenava nesto mrci ako zatvorat ako ova ako ona i na kraj kje si zemam kredit i kje si odam da letuvam vo Ohrid.
Svrtiv nekolku mesta prioritet prv red do plaza i parking za kola normalno kulturen apartman ne nekoja vukojebina.
Baram od sv.Stefan pa nakaj Trpeica. Cenite cudni od 40-45-50€ duri eden i 60 barase za dvo ili trokreveten apartman. Idam so nevestata i maliot. Tie sto gi kontaktirav mi prakjaa sliki stvarno ubavi apartmancinja ali brate 40-50 eura za Ohrid plus 10 dena sakam da sedam. Nea Pori poevtino kje izlezese.
Privatniov smestaj go doteraa maltene kako da odis vo hotel so dorucek. E kapa siminjam mi nudea 2 lezalki i cador gratis vo apartmanite :)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 580
« Одговори #6924 на: 19 Јули 2021, 07:46:49 am »
Дечки, во близина на неос мармарас има негде пумпа кај што може да се полни плин?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8967
« Одговори #6925 на: 19 Јули 2021, 07:59:02 am »
Jas godinava izgleda kje se otkazam od banjanje kaj juzniot sosed. Odmorot mi e nekade 23-25 avgust ama situacijava nekako nemi pravi kjef. Baska zenava nesto mrci ako zatvorat ako ova ako ona i na kraj kje si zemam kredit i kje si odam da letuvam vo Ohrid.
Svrtiv nekolku mesta prioritet prv red do plaza i parking za kola normalno kulturen apartman ne nekoja vukojebina.
Baram od sv.Stefan pa nakaj Trpeica. Cenite cudni od 40-45-50€ duri eden i 60 barase za dvo ili trokreveten apartman. Idam so nevestata i maliot. Tie sto gi kontaktirav mi prakjaa sliki stvarno ubavi apartmancinja ali brate 40-50 eura za Ohrid plus 10 dena sakam da sedam. Nea Pori poevtino kje izlezese.
Privatniov smestaj go doteraa maltene kako da odis vo hotel so dorucek. E kapa siminjam mi nudea 2 lezalki i cador gratis vo apartmanite :)

I jas toj period odam sega za sega ne se otkazuvam. Pa ke vidime

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2352
« Одговори #6926 на: 19 Јули 2021, 08:03:40 am »
И јас сум во голема дилема за одморот, дали да се остане на првичниот план за во Грција или Охрид да се бара нешто. Во меѓувреме чекам да биде пасошот на малата (не ми се експериментира со истечен пасош да тргнам, различни искуства има). Одморот ми е пишан од 31 јули до 16 август, а во Грција нема да се крева паника до 1 август сигурно, ама за после не знам. Следната недела планирам да одиме да се вакцинираме во Врање или Ниш, од септември ќе почнат гужвите во пакет со мутациите.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8967
« Одговори #6927 на: 19 Јули 2021, 08:05:46 am »
Barajte poizolirano smestuvanje i toa e toa. Malce poskapo ama takva e godinata. Kolku pazish doma, ke pazish i tamu.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6928 на: 19 Јули 2021, 08:57:36 am »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #6929 на: 19 Јули 2021, 15:08:35 pm »
Дечки, во близина на неос мармарас има негде пумпа кај што може да се полни плин?

Најблиску после Никити према Неос Мармарас:

https://www.mylpg.eu/stations/greece/station/ap-3F9875DD-C5FF-00E3-3E16-F0362F7D4D44