Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1701448 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7780
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #9210 на: 29 Март 2026, 18:40:47 pm »
Aко не сте биле претходно, препорачувам посета на Мелисани пештерата.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
« Одговори #9211 на: 29 Март 2026, 19:15:39 pm »
Aко не сте биле претходно, препорачувам посета на Мелисани пештерата.

Јас сум бил, сегашната девојка - не  :)

Се имам јас и загубено на Кефалонија  ;D

Овде имам цел патопис:
https://www.putovanja.info/putopisi/kefalonija-lefkada-2017-30-08-2017-10-09-2017/

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9212 на: 29 Март 2026, 19:27:51 pm »
Wow, толкава книга немам прочитано, не пак патопис  ;D
Ми даваш инспирација за одмор веќе втора година. Да го спремам комплетно Лексусот и планирам да посетам некој таков остров. Дали е прежешко после 15ти Август?

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #9213 на: 29 Март 2026, 19:43:51 pm »
Ми даваш инспирација за одмор веќе втора година. Да го спремам комплетно Лексусот и планирам да посетам некој таков остров. Дали е прежешко после 15ти Август?

Жешко е. И гужва.
Ова ми го имаат кажано сите локални жители кај што сум бил на Јонско. Јас лично не сум бил помеѓу 10-ти јули и 25-ти август.

Гледај после 25-ти август најдобро, ако имаш фора.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 210
« Одговори #9214 на: 29 Март 2026, 20:13:43 pm »
Лани не бевме на Кипар, откажав се, на една недела пред одење. Сите сместувања, rent-a-car, паркинот на солунскиот аеродром - сите излегоа фер и откажаа резервации, атие што имаат повлечено средства - ми ги вратија, освен секако RyanAir бидејќи немаат refund.
Се дијагностицира здравствен проблем од страна на фамилијата кај девојката и немаше смисла, ниту поента да се патува било каде во тој хаос.

Годинава - се мислев дали да се вратам пак во Мармарас (по петти пат во три години). Дури и резервирав седум ноќевања во истото сместување каде што одиме.
Но, сепак мислам дека Ситонија ќе ја оставам за некој продолжен викенд.

Резервирав Кефалонија, два термина преку Booking (и двата се со бесплатно откажување и не бараа картичка при резервација) бидејќи сеуште трае периодичното лекување што го спомнав погоре и не се знае кога ќе може да се оди на одмор.
Едниот е крај на јуни и почеток на јули, другиот е крај на август и почеток на септември.
Првиот е 400 евра за 8 ноќевања, а вториот е 510 евра за 8 ноќевања и е малку подобар.

На Кефалонија последно бев 2017-ма и си поминав предобро. Мешавина од сите три Јонски острови (Крф, Лефкада, Закинтос).
Некој ако го интересира - траектот што оди од Лефкада (Василики) до Кефалонија (Фискардо) е 40 евра за кола (по правец) и 10 евра од човек (по правец).
westferry.gr

@head - Пиши нешто, се сеќавам дека ти беше пред 2-3 години.
За траектот пожелно е да си резервираш билет однапред онлајн пошто нема многу термини дневно , а у сезона е гужва ,па да не ти се деси да чекаш до утредента слободно место на траект . Ова ти важи и за двата правци . Околу цените , една цена беше за кола до 4,25м а друга за коли над 4,25м ,али околу 40 евра беше отприлика. За возрасни цената беше 10 еур по особа .
Ја бев сместен во близина на Аргостоли , што беше добро за шетање навечер . Убав стар град , малку гужва има за паркирање , али се наоѓаше место .
А чим идеш на Кефалонија , треба да ги прошеташ плажите низ островот , а ги има многу . Од мене препорака за неколку , кои мене ми оставија впечаток :
- Vouti beach ( https://maps.app.goo.gl/XJGWNeWqd7vtbsag6 ) . Мала плажа , супер атмосфера , нема премногу гужва .
- Mirtos (најпознатата плажа на Кефалонија , слична на плажите на Лефкада (Катизма,Егремни) . Овде ти е стална гужва за паркирање , па ако идеш покасно рачунај дека некаде горе ќе можеш да паркираш .
- Плажата во градчето Скала ( https://maps.app.goo.gl/mgParxjFGeRydD6CA ) . Одлична широка плажа што нема многу гужва и е со песок и вода ко на краците .
- Антисамос - Добро организирана плажа со обезбедено паркинг место .Додуше ако не ти смета плажа со каменчиња , тогаш и оваа вреди да ја посетиш .
- Ако си у близина на Аргостоли , обавезно иди на Макрис Гиалос плажата ( https://maps.app.goo.gl/zpfpog7TozkvQj5EA ) . Добар бич бар има (Costa Costa) , плажа со ситен песок , мада знае да има гужва  овде .

Од мене толку за сега , ако ми текне уште нешто , ќе дополнам :-)

П.С. Пази на дивите кози дур возиш по островот , знаат од никаде да се појават , а и дур се пентарат по карпите над патот знае и понекој камен да падне .
« Последно менување: 30 Март 2026, 11:52:27 am head »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
« Одговори #9215 на: 31 Март 2026, 09:59:05 am »
Како и со се, така гледам и со сместување игранка со цените, а и понудата не е нешто најсјајна.

Некоја препорака од искуство за апартманско сместување, прв ред, приземје (евентуално 1 кат), а да биде до кај 80-90 евра, без разлика Олимписка регија (Неи Пори), прв крак.

Дали некој резервирал одмор преку некоја од српските страни, какво искуство имате?
Своерачен потпис ;)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5380
« Одговори #9216 на: 31 Март 2026, 11:09:51 am »
Ke nema gorivo za da odime od DE do Grcija

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #9217 на: 31 Март 2026, 11:11:27 am »
@Filip MK

Јас можам да ти дадам контакт од моето сместување во Мармарас (втор крак).

Жената ми побара 60€ (за двајца) за во јули, мада не знам дали таа цена "е за мене" дека сум бил веќе четири пати или општо и е таа цената.
Инаку - ОК е сместувањето.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9218 на: 31 Март 2026, 11:12:46 am »

Рестрикции?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #9219 на: 31 Март 2026, 11:14:48 am »

Рестрикции?
Pa gleas so se desava so onaa americkana budala. Se nadevam deka ke moze da odime ama pa i ke planiram bekap varijanta lokal.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7647
  • French diamond
« Одговори #9220 на: 31 Март 2026, 12:10:38 pm »
Лет - 165€
Бензин - 520€...

Лонг лив Wizzair

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4586
« Одговори #9221 на: 31 Март 2026, 12:12:44 pm »
ама треба ли и багаж за да се спакува нешто? ако си сам е поефтино, фамилијарно не баш, ама па стигаш за 2 и пол саати, ако не те поебат па да нема место во авионот или да не полета воопшто :)

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7647
  • French diamond
« Одговори #9222 на: 31 Март 2026, 12:30:24 pm »
Досега не ми откажале, ни сум пропуштил лет,а имам летано преку 20 пати.  Куфери 2 по 20кг се плус 100€,  пак упола цена...башка амортизација и думање дали ќе откажи нешто по пат или не.
Да и јас сакам да се возам до Мк, ама не за 650 евра.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #9223 на: 31 Март 2026, 12:43:27 pm »
Досега не ми откажале, ни сум пропуштил лет,а имам летано преку 20 пати.  Куфери 2 по 20кг се плус 100€,  пак упола цена...башка амортизација и думање дали ќе откажи нешто по пат или не.
Да и јас сакам да се возам до Мк, ама не за 650 евра.
Ne e eden kufer 80-90?
Familija so 4 clena druga matematika e

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
« Одговори #9224 на: 31 Март 2026, 12:56:52 pm »
Ако не ги поскапат летовите двојно до на лето.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"