Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1334258 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #7635 на: 04 Август 2022, 10:02:35 am »
Синоќа поминав низ него, со мислата "среќа не морам тука да паркирам".
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3482
« Одговори #7636 на: 04 Август 2022, 10:25:26 am »
Ориѓани, почна ли да намалува гужвата, планирам на 6 август во сабота да одиме во Пештани, ме фаќа по малку страв каде ќе најдам место за паркирање во селото

Кога не е продолжен викенд за Илинден, на улица се наоѓа, секоја година сум таму и си паркирам на улица, не се случило до сега да нема место.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #7637 на: 04 Август 2022, 12:32:38 pm »
Ориѓани, почна ли да намалува гужвата, планирам на 6 август во сабота да одиме во Пештани, ме фаќа по малку страв каде ќе најдам место за паркирање во селото

Вчера вечерта беше малку хаос околу центарот на селото, кај рестораните, јас едвај најдов паркинг на саат-два. Викендов веројатно ќе е исто.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #7638 на: 09 Август 2022, 10:55:35 am »
Младен сега имаа патрола баш до Килини (одеа за Кефалонија, јас ќе одам за Закинтос), ама спомнаа само едно одмаралиште веднаш после исклучувањето кај Јанина каде купија FastPass Tag:

https://maps.app.goo.gl/bvnWfsJjY9wsbqrR9

Интересно што FreePass-от е бесплатен како уред, само треба да ставиш кредит. Се надополнува онлајн. Важи за сите патарини/мостарини низ Грција. Не можам да го купам на одење бидејќи ќе возам доцна навечер, на враќање здравје ќе гледам да земам.

Да се надополнам за FastPass таг-от на Ionian Odos и да не се заебе некој да бара. Некоја новина имаат веројатно за странци, не знам.
Последно инфо од еден Србин:

Цитат
Ja sam isao na Ionian Odosu kao Alvirovic u kompaniju Fast Pass. Rekose mi tamo da mogu da dobijem TAG ali da u povratku moram da ga vratim.
Kada sam rekao da ostali daju na koriscenje (poput Egnatia Odosa) ona kaze ja ne znam koji su njihovi uslovi ali kod nas je tako.

Posto sam isam na Niki/Medzitlija nisam isao na Evzoni ili blizu Soluna pa nisam imao gde da uzmem osim Fast Pass, i bas mi krivo. Mogao sam da pitam i na mostu Rio Antirio (posto i oni imaju svoj TAG i vazi na svim autoputevima) ali me mrzelo da se cimam.

@Deni - Moже ќе успеам да ископам како да се регистрираш на Egnatia Odos.
Еден друг Србин пред некој ден зел и пастирал screenshot од апликацијата:

Сега го прашав да ми објасни со кои податоци се регистрирал и како се логира.
Јас ќе земам Egnatia Pass на враќање (на одење ќе патувам ноќе).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #7639 на: 09 Август 2022, 10:57:49 am »
Не, не, пишав погоре. Имало проблем со акаунтот не го внесе мејлот точно. Сега ми работи како што треба, и си ставам средства на тагот. Добро функционира, ама мораше неколку пати да искомуницирам со поддршката. Пишав погоре што се става.

Кај VAT за македонци се внесува МК 0101944455001. Матичниот број со МК и празно место напред. Ете, до таму стигнавме. Сега треба мејлот да ти го додадат... Сагата продолжува. :)

Ок средиле нешто не бил во ред, сега успеав да направам акаунт и да се логирам. Ама морало од корисничка поддршка да се среди од нивна страна.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7640 на: 09 Август 2022, 11:00:57 am »
Е јбг, ми промакнал тој пост.
Супер што си средил.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6453
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7641 на: 09 Август 2022, 11:06:04 am »
Од 28-ма до 50-та патарина во месецот имате гратис премини со тагов дека се замарате толку?

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7642 на: 09 Август 2022, 11:28:45 am »
Од 28-ма до 50-та патарина во месецот имате гратис премини со тагов дека се замарате толку?

Значи да ја фрлам и македонскава картичка за плаќање патарини чим е „замарање толку“  :-\

Не е поентата да се уштеди со грчкиов таг, барем за мене. До Закинтос (како за пример) има 10 патарини и 1 мост во еден правец, 20 со 2 повратно.
Поентата е поедноставно да поминеш, без да планираш ситни пари и без да ги бараш низ кола, без да се буташ и да чекаш у лента каде плаќаат со кеш.
Ставаш кредит онлајн и тераш, не знам што е толку замарање да си извадиш таг кој го даваат бесплатно...

« Последно менување: 09 Август 2022, 11:34:24 am balanar »

• Сениор
« Одговори #7643 на: 09 Август 2022, 12:33:06 pm »
Реално потрошив повеќе време на компјутер да сватам што е тој пасот и како се добива, него што потрошив време на патарини претходната недела до Парга и назад,
а дури и со ситни плаќав, вкола замисли, хаос, железни пари на сите страни.  ;D

Денес ќе ја метам, и оп, ќе излези некое евро шо избегало, стрикати гратис кафе, а ти? заробени 5.20€ на пасс, за наредно одење Грција. ;D

Е сега ќе јадам лајна на Патра мостот 10мин ко ќе чекам а ти ќе прелеташ.  ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #7644 на: 09 Август 2022, 12:34:09 pm »
Важно е дека се разбравте.

• Сениор
« Одговори #7645 на: 09 Август 2022, 12:36:29 pm »
Да, ама го запалив малку, краток му е фитиљот.  ;D

Отсутен brewster

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #7646 на: 15 Август 2022, 12:10:20 pm »
Годинава првпат на втор крак (Торони), во септември. Совети/специфичности за патот? Нешо шо треба да запазам и сл.? Иначе тргам од Скопје, Google вика 4.5 саата до таму. Хвала унапред  ;D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #7647 на: 15 Август 2022, 12:24:19 pm »
Годинава првпат на втор крак (Торони), во септември. Совети/специфичности за патот? Нешо шо треба да запазам и сл.? Иначе тргам од Скопје, Google вика 4.5 саата до таму. Хвала унапред  ;D

Само вози по навигација, нема ништо специфично. Ако идеш со дете прави пауза у Космос у Солун, таман е.

Во Торони ОБАВЕЗНО купи си мед од трафиката спроти флиперите.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #7648 на: 15 Август 2022, 14:32:28 pm »

Само вози по навигација, нема ништо специфично. Ако идеш со дете прави пауза у Космос у Солун, таман е.

Во Торони ОБАВЕЗНО купи си мед од трафиката спроти флиперите.
Можеш да застанеш и во Никити, 40 минути пред Торони е, да се снабдиш за повеќе денови од Лидл, ако имаш место у гепек, нормално :)
Како што забележав, после исклучувањето кај Nea Moudania за накај втор крак, на 1-2 км мислам некаде има камера, па вози таму по прописи. Друго нема што да се мисли, лесен пат за возење, околу Солун може да има гужва, па јас лично возам секогаш во најбрзата лента, да не се замарам да пазам и од лево и до десно за убацување :)

Отсутен Bayern

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #7649 на: 15 Август 2022, 14:37:13 pm »
Кое место би го препорачувале за еднодневно капење, Сахара Ресорт или Сани Бич, како се двишат цените на лешалки,и за храна и пиење.