Ми треба еден клаберско - патувачки совет, па може и да се развие дискусија за/против денско или ноќно возење.
Обично кога сум тргнувал накај Јонско (Лефкада, Крф и Кефалонија) - сум тргнувал исклучиво после полноќ (01:00, 02:00, зависи) и сум стигнувал за 5-6-7 саати (зависно до каде и колку паузи) до Игуменица или Лефкада, па сум фаќал траекти околу 09 или 10 по грчко. Влегуваш во смештајот околу 12-1 и обавезно спиење до 4-5 попладне.
Да напоменам дека не сум тргал ноќе „за да го фатам цел нареден ден или да не ми пропадне денот од одмор", туку заради избегнување денска жештина/сонце, гужва по пат, гужва по патарини и евентуална гужва на граница. Некако многу ми е порелаксирано ноќното возење кога одам на одмор. За враќање секако тргнувам после доручек и секако фаќа денско возње.
Летово имам планирано (резервирав
смештај преку Букинг) на Закинтос.
До пристаништето Килини ми дава 7 и пол саати возење приближно, јас го ставам 9-10 саати со паузи и се тоа.
Се мислам за првпат да сменам малку и да тргнам сабајлечки и отспан. Има траект од 17:30, 21:30, па да фатам некој од овие. За првиот треба да се тргне околу 7 сабајле, за вториот околу 11