Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1353346 пати)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #4530 на: 19 Јули 2016, 08:51:29 am »
А зашто не преку Албанија ? Влегуваш во Косово преку Блаце, кај Урошевац вртиш лево да се уклучиш на автопатот поред Призрен, потоа Кукс во Албанија и правац излегуваш доле на магистралата Тирана-Скадар, преку Скадар влегуваш во Црна Гора.
Не не кога велам преку Албанија мислам преку Струга, Тирана па да влезам во Црна Гора исти километри ми се со преку Косово да одам бидејќи од Кавадарци нели тргам .....
Козаностра немој да одиш преку Пеќ, џабе малтретирање. На Фило рутата е вистинската, после Урошевац (Феризај) кај Дуље (Духел) се уклучуваш на новиот автопат кој те води скоро до Скадар.
Тогаш не беше направен овој пат па морав да одам преку Приштина и Пеќ па да влезам во Црна Гора, сега нормално ќе одам преку овој доста се крати и велат подобар е доста ......

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3910
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #4531 на: 19 Јули 2016, 09:39:33 am »
Козаностра немој да одиш преку Пеќ, џабе малтретирање. На Фило рутата е вистинската, после Урошевац (Феризај) кај Дуље (Духел) се уклучуваш на новиот автопат кој те води скоро до Скадар.

Ја возев оваа рута пред две недели (Скопје-Подгорица) и патот е стакло. Од МК граница до Урошевац е просечен пат, после тоа е стакло до Скадар, Албанија. Од Скадар натаму е нешто пат ист како Кичево-Охрид.
За скрос нов пат станува збор, или постоечкиот али среден?... Неколку од вас спомнаа, а и јас ќе идам натаму летово, па да знам... :)

Присутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3268
« Одговори #4532 на: 19 Јули 2016, 09:45:30 am »
Призрен - Скадар делницата е целосно нов пат и во Косово и Албанија. Писта.

Делницата во Албанија од Косовска Граница до Скадар е многу добра за возење. Долги брзи кривини со 3 ленти и благи успони и падови. На некои места има престројување кај мостовите затоа што не им се доправени, ама не е ништо страшно. Мазен асфалт, мераци.

Пазете во косово на Радари имаат многу контроли, особено на автопатот. Дозволено е 130 ама има браќа што цепаат и над 200.

Во Албанија имаш стално џандари на местото каде што завршува автопатот кај Скадар. Во принцип вози си по знаци и никој не те чепка.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #4533 на: 19 Јули 2016, 10:28:39 am »
Одлично. Фала. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7853
  • Плинаш!!!
Одг: Одг: Одг:
« Одговори #4534 на: 19 Јули 2016, 14:06:21 pm »
Моето не е мерцедес, пунто е, не смее да откаже :) пу пу пу да не го урочам. Како и да е ке идам преку Грција. Е сега бидејки прв пат патувам со сопствено возило надвор од МК па да прашам дали покрај меѓународна и зелен картон морално е и патничко осигурување?? Преку агенција ако идеш со нивни превоз, знам дека мора да се вади, а вака незнам дали е морално. Да не побараат документче на граница??
Патничко осигурување извади си засекој случај. Грците до сега не ми побарале никогаш,ниту пак албанците,ама бугарите знаат да побараат.
Јас секогаш вадам патничко заради не дај боже, било кој преглед на лекар или интервенција кошта многу повеќе од патничкото осигурување кај нас.
Фала AUUUU

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4535 на: 19 Јули 2016, 15:47:19 pm »
За патничко осигурување не треба ни да збориме... Тоа под дифолт треба секој да си го извади!!!
И по можност без франшиза.

Една вечер во Грција на мој близок детенцето со температура во болница = 450 евра.
Франшиза 150 евра (за која не знаееа), и си земаа 300 евра назад од осигурањето. Да беше без франшиза, ќе си ги земеа сите 450 евра. Кај покултурните болници, му даваш осигурање само и они си наплаќаат од болницата, ти си слободен.

Така да за 200-300 денари, немојте да си играте.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #4536 на: 19 Јули 2016, 16:54:54 pm »
564 денари за мене, жена ми и малиот. 7 осигурани дена, без франшиза.

Се исплати да го имаш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14060
« Одговори #4537 на: 19 Јули 2016, 17:02:34 pm »
Пазете низ Косово бараат меѓународна возачка. Јас извадив лани бидејќи еден другар го зафркнаа и му швркнаа казна.

Иначе не ви треба за никаде (дури ни во Грција не ми побарале).

Италија нема потреба за меѓународна, Косоварите бараат...

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #4538 на: 19 Јули 2016, 17:32:15 pm »
Ова не ќе да е точно. Ме сопреле сигурно 20 пати и никогаш не ми побарале меѓународна возачка. Ниту пак на некој колега.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20687
« Одговори #4539 на: 19 Јули 2016, 17:35:05 pm »
Има тема за меѓународни дозволи, и секогаш заклучокот е дека е боље да ја извадиш за секој случај, него ли да ја немаш кога ќе ти ја побараат.

Move on.
« Последно менување: 20 Јули 2016, 01:46:17 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #4540 на: 19 Јули 2016, 20:20:04 pm »
Фала ви на сите за одговорите дефинитивно одам преку Косово а за меѓународната секако ја имам ми важи уште две години ќе си ја носам па барале или не  :) ....

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #4541 на: 21 Јули 2016, 11:27:17 am »
http://www.artoftravel.mk/index.asp?aranzmani=1&id_kate=21&id_pre=55

Како ви се чини?
Бил некој?

Плусеви / минуси?

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #4542 на: 21 Јули 2016, 15:57:47 pm »
Стратро што те интересира поточно? Во Сарти како е или дали некој бил преку агенцијава? Лани бев во Сарти па да знам за што да ти зборам.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #4543 на: 21 Јули 2016, 17:19:15 pm »
A бараат ли полномошно за управување со туѓо возило, т.е колата е на име на татко ми?

У грчка ке идам у недела...
И меѓународна да вадам ли?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7853
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #4544 на: 21 Јули 2016, 17:23:01 pm »
Вади и тоа и тоа.