Автор Тема: GPS uredi, mapi itn.  (Прочитано 200430 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
Одг: GPS uredi, mapi itn.
« Одговори #930 на: 26 Јули 2017, 22:26:29 pm »
Дечки имате и гармин за мобилен ;)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #931 на: 26 Јули 2017, 23:27:37 pm »
Еднаш возејќи према Штрумфот, навигацијата на телефонот ми откажа во сред Келн.
Па мораше да се снаоѓам со паметење. За да не бидете како мене, посебен уред си врши работа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #932 на: 27 Јули 2017, 00:45:07 am »
Јас имам кинеска 7 инчна од анхоч купена пред 4 години со ајго софтвер.,никоаш нема откажано а пола фамилија ја зема на служење,редовно апдејт на мапи и правам само и тоа е тоа.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5505
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #933 на: 27 Јули 2017, 01:14:02 am »
So Here epten pozitivno iskustvo, tripot do Slovacka, Ungarija i Avstrija pomina bez nikakvi drami, taa ke si ostane na telefonot a na mediata u kola simnav Navigator po preporaka na Virus od Dog Security., primetiv deka mapite na vtorata se znacitelno pomali i toa bese presudno zs ostana prostor za da se napuni mediata so spotovi :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #934 на: 27 Јули 2017, 10:46:20 am »
Супер е Here само да не ме тера цело време по земјен пат да кратам

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #935 на: 27 Јули 2017, 10:51:27 am »

Имаме, ама прво телефонот прегрева ако седи цел ден на сонце и се гаси. Второ не можам да го користам телефонот истовремено и да седи закачен како навигација. Треќо, најубаво е навигација да си има самата кола, али мене ме нервира на Леонот дека екранот е ниско па треба да тргам поглед ако сакам да гледам во навигацијата, иако има и битни информации на борд.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
« Одговори #936 на: 27 Јули 2017, 11:14:02 am »
Мора да направиме разлика помеѓу употребата на посебен уред за навигација и употреба на мобилен, таблет.

ГПС уредот има единствена задача да те наведе каде да отидеш. Немаш опструкции, од СМС пораки, Вајбери, емаил, итни повици и слично. Пред да тргнеш на пат му даваш насока и тераш.
ГПС уредот е секогаш по прецизен и побрз во ре-рутирање отколку било која друга апликација.
Можеш да го чуваш во кола нон стоп, и да никогаш да не се доведеш во ситуација од типот:
- ќерка ми ми ја избришала апликацијата
- направил апдејт софтверот без да знам и сега не ми работи
- еј немам батерија на мобилниот, а полначот ми е дома
- Зашто бе сега апликацијава се плаќа, нели беше бесплатна до скоро. Па пишуваш на форум, да ти дадат линк, крак или предлог за нова апликација.
- фак, ми падна мобилниот у калитеа на плажа ми рокна екранот, и сеа шо праам за назад ќе треба да барам србин по пат и да возам позади него. Србите стално имаат ГПС
- абе шо ми грее сега мобилниот, шо му стана. Ебати телеком опинци, чкарт серии ни продаваат у МК. Греат
- кај најде сега да ми ѕвони колегава ќе ми ја бутне апликацијава у сред Солун, кога треба да се престројувам

Мобилниот телефон во просек се менува на 2-3 години. Тоа што претходно функционирало на еден мобилен и екосистем, не значи дека ќе функционира и на другиот мобилен.

Добар ГПС уред со доживотен бесплатна обнова на мапи со најнова верзија чини околу 200 евра. Инвестиција која може да ти трае 10+ години.
Плус знаеш дека го имаш, и дека нема да те поебе кога е најпотребно и нема да треба да се замараш дали има "накоја добра апликација за мобилен што е како Гармин добра".

Сум возел многу пати со навигација на мобилен, но откако го купив ГПС уредот целиот тој "ритуал" со возењето мнооогу ми се олесни.

Навигација на мобилен секогаш кашла кога има потреба од брзо ре-рутирање. На пример во Белград по тие надвозниците кои што се делат на 3 ленти, ниедна апликација со мобилен ме нема наведено од прв пат како што треба. Со ГПС уредот не сум залутал ниту еднаш.

Штекаш ГПС, пишуваш рута и не се замараш повеќе. Еднаш годишно правиш апдејт на мапи и тоа е тоа.

Мобилниот телефон е добар ГПС уред исто толку колку што е добар како фото апарат, уред за работење офис апликации, сурфање, скенирање документи. Секогаш брка работа ама никогаш не ја завршуваш на најлесен и најдобар начин.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #937 на: 27 Јули 2017, 11:15:37 am »
Така де :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #938 на: 27 Јули 2017, 11:17:55 am »

Имаме, ама прво телефонот прегрева ако седи цел ден на сонце и се гаси. Второ не можам да го користам телефонот истовремено и да седи закачен како навигација. Треќо, најубаво е навигација да си има самата кола, али мене ме нервира на Леонот дека екранот е ниско па треба да тргам поглед ако сакам да гледам во навигацијата, иако има и битни информации на борд.
Мене ова ми е практично за да не ставам-вадам навигации. Ама па од друга страна знам дека сакам да си одам на некоја плажа и наместо на раат во хотел/апартман да си наместам натенане со интернет фејворит да си додадам, неможам. Треба да се плеткам во самата кола на 200 степени. А вака утре идеме ваму, оп на мапа со интернет со све си местиш и утредента само GO->Favourites->SotirisBeachBar

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #939 на: 27 Јули 2017, 11:23:33 am »
Мора да направиме разлика помеѓу употребата на посебен уред за навигација и употреба на мобилен, таблет.

ГПС уредот има единствена задача да те наведе каде да отидеш. Немаш опструкции, од СМС пораки, Вајбери, емаил, итни повици и слично. Пред да тргнеш на пат му даваш насока и тераш.
ГПС уредот е секогаш по прецизен и побрз во ре-рутирање отколку било која друга апликација.
Можеш да го чуваш во кола нон стоп, и да никогаш да не се доведеш во ситуација од типот:
- ќерка ми ми ја избришала апликацијата
- направил апдејт софтверот без да знам и сега не ми работи
- еј немам батерија на мобилниот, а полначот ми е дома
- Зашто бе сега апликацијава се плаќа, нели беше бесплатна до скоро. Па пишуваш на форум, да ти дадат линк, крак или предлог за нова апликација.
- фак, ми падна мобилниот у калитеа на плажа ми рокна екранот, и сеа шо праам за назад ќе треба да барам србин по пат и да возам позади него. Србите стално имаат ГПС
- абе шо ми грее сега мобилниот, шо му стана. Ебати телеком опинци, чкарт серии ни продаваат у МК. Греат
- кај најде сега да ми ѕвони колегава ќе ми ја бутне апликацијава у сред Солун, кога треба да се престројувам

Мобилниот телефон во просек се менува на 2-3 години. Тоа што претходно функционирало на еден мобилен и екосистем, не значи дека ќе функционира и на другиот мобилен.

Добар ГПС уред со доживотен бесплатна обнова на мапи со најнова верзија чини околу 200 евра. Инвестиција која може да ти трае 10+ години.
Плус знаеш дека го имаш, и дека нема да те поебе кога е најпотребно и нема да треба да се замараш дали има "накоја добра апликација за мобилен што е како Гармин добра".

Сум возел многу пати со навигација на мобилен, но откако го купив ГПС уредот целиот тој "ритуал" со возењето мнооогу ми се олесни.

Навигација на мобилен секогаш кашла кога има потреба од брзо ре-рутирање. На пример во Белград по тие надвозниците кои што се делат на 3 ленти, ниедна апликација со мобилен ме нема наведено од прв пат како што треба. Со ГПС уредот не сум залутал ниту еднаш.

Штекаш ГПС, пишуваш рута и не се замараш повеќе. Еднаш годишно правиш апдејт на мапи и тоа е тоа.

Мобилниот телефон е добар ГПС уред исто толку колку што е добар како фото апарат, уред за работење офис апликации, сурфање, скенирање документи. Секогаш брка работа ама никогаш не ја завршуваш на најлесен и најдобар начин.
Точно ама на џпс от никогаш неможеш порничи да гледаш.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #940 на: 27 Јули 2017, 11:46:55 am »
Ќе си гледаш на мобилниот дур навигацијата ти вика да свртиш лево/десно да стигнеш до курвите. Вака со телефонот не можеш и порничи да гледаш и да ти работи навигација.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #941 на: 27 Јули 2017, 11:51:29 am »
Или како мене, ќе си погледнеш на гугл мапс, ќе запамтиш одприлика каде е, и со Господ напред, ќе се снајдеш. На неколку континенти имам одено така. Е сеа ќе се загубиш чат-пат, ама авантурата е неопислива.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
« Одговори #942 на: 27 Јули 2017, 11:53:17 am »
Ќе си гледаш на мобилниот дур навигацијата ти вика да свртиш лево/десно да стигнеш до курвите. Вака со телефонот не можеш и порничи да гледаш и да ти работи навигација.

..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #943 на: 27 Јули 2017, 12:15:04 pm »

- ќерка ми ми ја избришала апликацијата - Керка ти може и да ти ја скрши навигагијата ако е така
- направил апдејт софтверот без да знам и сега не ми работи - Гугл работи нон стоп
- еј немам батерија на мобилниот, а полначот ми е дома - Навигацијата нема полнач?
- Зашто бе сега апликацијава се плаќа, нели беше бесплатна до скоро. Па пишуваш на форум, да ти дадат линк, крак или предлог за нова апликација. - Гугл е бесплатен
- фак, ми падна мобилниот у калитеа на плажа ми рокна екранот, и сеа шо праам за назад ќе треба да барам србин по пат и да возам позади него. Србите стално имаат ГПС - јебига, шит хепенс, некој може да ти ја обие колата и да ти украде навигација
- абе шо ми грее сега мобилниот, шо му стана. Ебати телеком опинци, чкарт серии ни продаваат у МК. Греат - имам држач за на вентилација пушти му клима и гајле нема, ако може мојата канта телефон А3 да не се гаси може и другите
- кај најде сега да ми ѕвони колегава ќе ми ја бутне апликацијава у сред Солун, кога треба да се престројувам - сигурно нема да зборите 3 саати

Добар ГПС уред со доживотен бесплатна обнова на мапи со најнова верзија чини околу 200 евра. Инвестиција која може да ти трае 10+ години. - не да нема да ти трае 10 години,

Златко изгледа не си користел мапс него апликација.

Јас го имам користено Навигон а исто и мапс за Бугарија и Србија. Од Google до сега подобро нема. Имам и гармин и ги имам и 2те пуштено ама баш нема разлика.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
« Одговори #944 на: 27 Јули 2017, 12:28:38 pm »

Златко изгледа не си користел мапс него апликација.

Јас го имам користено Навигон а исто и мапс за Бугарија и Србија. Од Google до сега подобро нема. Имам и гармин и ги имам и 2те пуштено ама баш нема разлика.

Ги имам сите можни решенија за мобилен пробано. Бркаат работа.

Ок е апликацијата на Гугл, ама мапите се катастрофа. Барем на Балканот кај нас, нема никаква ревизија направено од никој. Грешки еден куп, кои во Гармин мапите ги нема.

Откако купив ГПС уред, ниту едно мобилно решение не ми брка работа.

Нема споредба.

Јас само го споделив моето искуство, и причината зашто сум донел одлука да не користам мобилен телефон за навигација.

Народната досетка:
"Додека не пробам лав, свињата е кралот на животните" 

Може да ја промениме и во нашиот случај да ја примениме како:
"Додека не пробам ГПС, мобилнот е најбоља навигација"

Ниту свињата ќе биде лав, ниту мобилниот уред за навигација.

Но, ако тебе ти брка работа Googe Maps, Here, Navigon, iGo.... ок. Среќно.