Поздрав до сите! Како кориник на Garmin Mobile XT , iGO (primo) (amigo) и Ovi Maps можам да кажам дека за овие простори (ex-Yu и балкан) подобар навигационен програм од Гармин нема... проверено.
Навигациониот програм траба да не однесе на бараната дестинација по најприфатливиот пат кој што ние сме му го задале во подесувањата! Знам за многу случаи кога во avoidance set up или во route preferences корисникот свесно или несвесно подесил некој параметар "погрешно", па после не му чини програмот... ме носеше ваму и таму... а всушност он му задал такви параметри на рутирање.
Читам некои се жалат "како со ****(читај било кој навигационен програм зависен само од ГПС) ме наоѓа бавно"... па како тоа може да е до програмот? Тоа е само до осетливоста на ГПС приемникот вградена во уредот, до покриеноста на подрачјето со сателити каде се наоѓате и до прегледноста на теренот. Програмот (било кој) покажува локација кога ќе ја добие од хардверскиот дел, кој е задолжен за тоа! Сосем е друга ситуација доколку користите А-ГПС, кој користи интернет и ве лоцира многу побрзо.
Деталноста на мапите и те како е битна, меѓутоа исто така е битно и како програмот ќе ги формира рутите и доколку скршнете од патот како ќе ја исправи рутата до вистинската локација... е во овие последниве Гармин е неприкосновен. И iGO и Ovi Maps имаат детални мапи за Македонија, всушност истите мапи се од NavTeq, можеби има некоја разлика во POI (Points Of Interest), но во поглед на рутирање далеку се зад Гармин. Посебно Ovi Maps.
Доколку некој се сложува со мене и има Симбиан телефон, Windows Mobile телефон или ПНА уред со Windows CE, можам да ви помогнам сами да си инсталирате Garmin Mobile XT на вашиот уред и да терате без проблем, бидејки не е никаков баук да инсталираш Garmin. Еве линк за кои платформи го има:
https://buy.garmin.com/shop/store/downloadsUpdates.jsp?product=010-00580-00&cID=165&pID=421Прв чекор е да се инсталира програмот на уредот и да се отклучи.
Втор чекор е да се стават мапите во уредот и истите да се отклучат за вашиот уред. Е сега како да се дојде до мапите? Или ќе ги барате готови некаде по нетов или ќе треба да си ги инсталирате во компјутер во обик на Map Source, и да ги префрлите во уредот.
Трет чекор е да уживате во најдобрата навигација!
Доколку некој има прашања нека повели... доколку го знам одговорот тука сме да си помогнеме едни на други.