Оти?
Паааа... поради повеќе работи, меѓу кои перформансите. На пример дајлерот е екстра спор, т.е. кога ке кликнеш на некоја акција, имаше барем 1-1,5 секунда пауза, ништо не се дешава и после имаш убава анимација кајшто се се движи во сите насоки и се остварува повикот. Ова со дајлеор многу ми смета, стварно нервира задоцнетата реакција, практично работи како самсунгов телефон само што не сецка.
Втори, рисент таскс... се преполнува и станува непрегледно посебно ако отвараш многу табови. После го ставив да не ми ги става табовите во рисент, ама пак е препуно, дури и приметив дека некои ствари ми ги има по повеќе пати. На пример ако еднаш сум влегол во сетинг па нетворк и после сум стиснал хоум, па пак преку сетингс сум отишол во нетворк, а не преку рисент, се дешава да го има има двапати. Тука често ми се дешава и да тргнам се од рисент и да кликнам на копчето за рисент и да ми покаже една апликација, ја гасам и таа, кликам рисент, ми дава некоја друга апликација дека има и така неколку пати и на крај дава дека е празно. втф?!?!?!?
Трето, зашто веќе не пишува колку време си на батерија туку пишува колку време ти останува од батеријата? Зашто морале да го тргнат податокот за тијм он батери?
Четврто, пак дајлерот, има една голема линија со текст кајшто вика Колинг виа Оне/ВИП/Т-Мобиле... зашто по ѓаволите би ми требала таа информација?
Петто, не гледам сеуште никаква придобивка за батеријата, т.е. ми делува како да си трае исто, али тоа и неможам веќе да до утврдам со само еден поглед во батери менито, затоа што ја тргнаа таа информација (точка три). Батери сејверот можеби е добра опција ако си ептен кнап со батерија, али човече, тогаш дефинитивно ги убива перформансите, мможеби требало да го направат помало кратењето на ресурси, т.е. да скрателе анимации, слики и остали ствари ама да го оставеле телефонот да мртка малце повеќе.
Шестто, на пауер копчето сега има само опција за пауер оф... многу сиромашно делува. Исто и требало да направат дамо може да си ги менуваш дугмињата во нотификејшн дроп даун или како и да се вика, на пример никад нема да користам скрин каст опција, а ерплејн мод ке користам не повеќе од 5-10 пати во годината.
Седмо, не ми се свиѓа што ја тргнаа апликација за прегледување на слики (Галлери) и сега ја имаш само Фотос, која патем е значително поспора и воедно сите слики се на едно место, евентуално нешто дели по датуми... али па за едитирање на слики е врв, феноменални опции има, али според мене тоа е секундарна функција.
Осмо, нема дугмиќ за синхронизација! И во сетингс кога ке влезеш во акаунтс, кликап да речеме на гугл акаунтот и го нема она дугмето синк нау! Кај никој од акаунтите нема, и решението е да влезеш внатре, одштиклирашш синхронизација на поедини ствари и штиклираш пак. ФАААААК!!!
Има е добри работи, наприме со сајлент на саат, два, три, прајорити нотификации да добиваш, нотификации во лок скрин, календарот ми стана поим за убава и корисна апликација, симпатично делува ос-от и стварно е убав на лик. Единсвено што не ми се свиѓа од материјал дизајнот е што на многу места има доста празен простор, како на пример во имени, третина екран ти е со Контактс и под него фаворити и контакти и од лево имаш огромен празен простор и тој се користи за буква на која ти почињаат контактите... фак!
Имам и пар други ствари и добри и лоши, али се напнав, па ке си легнам

П.С. Инаку денес се видов со еден другар, двајцата имаме нексус 5, јас го имам веќе 2 недели лолипопо, он една и направивме муабет и 80% истите ствари сме ги приметиле, така да не е нешто превише субјективно мислењево.
Додо Н 4ка имаше? Зошто? Јас го имам исто задоволен сум, како за прва верзија е испеглан одлично. Нова лаунчер користам.
Ке те изумев за малце, 5ка имам, ставив и јас нова ланчер на два дена, ама тоа не го убрзува дајлерот, а воедно несакам да барам решенија за проблеми што сум ги немал. А инаку не би требало да биде ставот дека како за прва верзија е добар, затоа што повеќе од 6 месеци имаше девелопер привју и еден куп луге го користеа и пријавуваа проблеми за на крај да искочи со вакви, според мене во голем дел банални проблеми.