Windows телефоните реално се многу добро осмислени и изработени. Можеби некој не го сака MS но реално е продукт што има што да понуди. Ако имате прилика да си поиграте за малце пари некако, пробајте. Филозофијата на телефонот се сосема различна од било кое искуство (фрустрирачко за некого) но животот со технологија секогаш бара прилагодување. Особено ако сте користеле претходно нешто друго за иста намена.
Windows Phone 8 (WP8) од друга страна има целосно пренослив систем кој е ист и за RT (таблети базирани на ARM процесори) што заначи апликациите ќе работат ако сакаат производителите, дури многу веројатно(сигурно може ако не ги ограничи производителот на апликација) дека ќе работат и на Intel платформата. Па според ова апликации ќе има и ќе има добар животен век уредот.
WP 7 за жал падна жртва на овој развој. Јас користам таков тел во верзија 7.8 но MS нема намера да вложува во израмнување со понвата генерација. Тоа значи овие телефони веројатно нема да го следат чекорот со апликации и ќе мора еден ден да си купам нов.
Што се однесува до квалитетот на апаратот, се е до производителот на телефонот. Слично како и со Андроид од ѓубре до најпродаван модел сите си имаат свои особености.
Не ми одговарај те за Ајфони и Андроиди, знам дека секој квалитетен производ има што да понуди и да каже. Сигурно огромната база на корисници на овие уреди не се само фанатици, има многумина кои заради одлични функционалностии квалитет ги користат и немам ништо против да ги употрбувам и јас.