Автор Тема: Во потрага по компактен СУВ  (Прочитано 61429 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
Одг: Во потрага по компактен СУВ
« Одговори #45 на: 21 Јануари 2013, 18:31:32 pm »

Јас давам гаранција дека со опелот ке излезам на овој снег, што предизвик е овој снег на сликава на аслфалтов за теренец како што ти нагласува зеро

Инаку,нгоцевски,на снег како на сликата со БМВ-то со летни ке излезам(со мали зезанции),а со зимски ич не дискутирам.

100% момци, ај сега разбудете се од сонот  ;D

Јас ја фрлив ракавицата, за тебе незнам, сакаш да те будиме од сонот и диркетно каде што има снег да идеме ? :)

ЕДИТ: да не сватиш погрешно, со зимски гуми ти викам јас дека ке излезам, да не мислиш со летни дека мислам  ;) :)
« Последно менување: 21 Јануари 2013, 18:46:49 pm Filomkd »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #46 на: 22 Јануари 2013, 10:48:10 am »
Goki, јас би ти препорачал, по секоја цена да се држиш настрана од бензински мотор во ваков тип на возило. Што сакаат нека пишуваат во каталози и брошури, факт е дека тие бензинци што ги нудат, многу повеќе ќе трошат, отколку што ќе одат.

Е сега, мои мислења за тие што си ги навел и што ти се у мисла. Повеќето ги имам возено, па хир гоуз:

- Hyundai ix35 - на сликата што ја покажа Зеросигнал, јас го возев белиот и не. Навидум моќен мотор и што ти ја знам каква опрема, но и покрај се’ преовладува филингот на „евтино“, а моторот иако со некои ~170КС (или така нешто), е прилично бездушен и летаргичен. Мене лично, и на изглед не ми се свиѓа. Скоро непостоечки off-road карактеристики. Не би го препорачал.
- KIA Sportage - Веројатно најубава од моменталнава понуда, со убаво чувство внатре. Верувам дека со убаво дизелче би била одличен избор. На горенаведената слика, портокаловата Киа беше со 1.6 бензинец што во слободен превод значи „грев“. На хартија има ~120 КС, а во реалност се доживува како астматична ласица да трча на тркалце поврзано директно на мењач. Скоро непостоечки off-road карактеристики. Дефинитивно препорачувам АМА строго со дизел мотор.
- Opel Antara - Не би. Претешка, тесна, премногу „корејска“ како за германски автомобил и скоро непостоечки off-road карактеристики. Не би.
- Suzuki Grand Vitara - Способен за оф-роуд вожња, со можност за блокирање диференцијали и слично. Троа спартански ентериер со рачка за мењач позајмена од ЈСП Скопје. Ако добро ме служи сеќавањето, на понуда има само бензински мотор, и тоа е најголемиот проблем. Доколку има дизел, препорачувам, инаку не, премногу скапо.
- Ssang Yong  Korando - Способен за оф-роуд вожња, симпатичен, со добар дизел. Почетната цена му беше некоја малце ненормална, ама ако се најде добра понуда, вреди да се разгледа. Иако е Санг Јонг.
- Chevrolet Captiva - Истото за Опел Антара, само со 7 седишта, и волан од Титаник. Визуелно ми е поприфатлива од Антара. Не би ја препорачал.
- Toyota RAV 4 - Пружа убаво чувство во кабината, комотна и рафинирана. Релативно слаби off-road карактеристики, повисока цена. Немам мислење за препорака :)
- Honda CR-V - убаво склопено, доста добра кабина и удобност. Немам информации на off-road карактеристиките, а кај нас се нудеше само со бензинец, што уште у старт го отпишувам за ваков тип на возило. Треба маста да и’ ја извадиш, и пак нема да повлече :)
- Nissan Qashqai - Многу, многу добро. Се осеќа како кола, а не „комбесто“. Солидна изработка, убав филинг внатре, одличен дизелаш за погон. Немам информации за off-road карактеристики. Би го препорачал.
- Jeep Compass - Е за ова немам апсолутно никакви информации :)
- Ford Kuga - Одличен „спортски“ СУВ, многу добро склопен, со прекрасен (за мене) изглед. Се осеќа стегнато и динамично, иако малку тесно позади. Одличен дизел, не толку одличен мењач (во возилото јас што го возев, кога го возев). Без некои особени off-road карактеристики. Дефинитивно препорачувам.
- Volkswagen Tiguan - Одлично чувство во кабината, убаво склопено, се’ е таму каде што би требало да биде. Немам информации за off-road карактеристики. Со добар дизел би бил одличен избор, арно ама, цената малце „бега“.
- Mitsubishi Outlander, ASX - Outlander-от е малку поголем од овие, има одличен погон, способен е за оф-роуд вожња. Убава и просторна кабина, со 7 седишта. Мислам дека сеуште го носат со 2.0 дизелот на Фолксваген, што е прилично добар избор. Не знам дали почнаа МИВЕК дизелот да го носат кај нас. АЅХ-от е одлично пакување, со прилично способен погон и фантастичен 1.8 дизелаш. И едното и другото ги препорачувам (со напомена дека зборам за прошлиот Outlander кој е со повисока цена од компактниве СУВ, но веројатно поприфалива од новиот. Немам никакви информации за новиот, освен дека е прилично грдичок :)).
- Renault Koleos - Не. Релативно добар и способен погонски агрегат, и толку. Неверојатно тесно позади иако е огромно возило, и визуелно дискутабилен изглед. Би претпоставил дека има некакви off-road карактеристики, имајќи предвид дека подвозјето е позајмено од Нисан.
- Land Rover Freelander 2 - Немам никакви информации за ова возило. Би претпоставил дека има добри off-road карактеристики.
- Citroën C-Crosser - минатата генерација на Outlander, само со друга значка и подобар мотор (2.2 ХДИ). Дефинитивно препорачувам.
- BMW X1 - Доста добар дизел, недоволно способен погон, иако луѓе у несвест паѓаат за Xdrive. Во мои очи е грдо. Јас лично, не би, ама право на избор е нели...
- Mazda CX-5 - Мазда во моментов нема увозник за кај нас, а CX-5 делува доста ветувачки. Интернационално е многу добро прифатена СХ-5-ката.
- Audi Q3 - Јас лично не можам да го поднесам. Можам да претпоставам дека има одличен ентериер, кој во комбинација со некое ТДИ би било тоа што ги исполнува сите желби, арно ама, мене ми е ужасно одвратно. Субјективна работа нели :)

Најголема препорака - Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel. Прекрасно возило од секој аспект, со фантастичен ентериер, просторна и удобна кабина, со веројатно најспособен погон од сите горенаведени, ем башка, си има некоја суптилна убавина. Јас лично би го земал ова без око да ми трепне, и тоа би го зимал сега каков што е, бидејќи новиот е неверојатно грд.

Ете ги моите мислење и препораки, малце малтретирање за читање :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
« Одговори #47 на: 22 Јануари 2013, 11:18:57 am »
Веле секоја чест за мислењава и препоракиве,се гледа кои има искуство :)

Од сите горе наведени можам да дадам мислење и препорака само за Nissan Qashqai бидејки го имам по дома.

Моето е со 1.5 дци кои изненадувачки добро се однесува во таа каросерија а искрено не очекував,чуството е како да возиш нормална кола само што е повисоко,држењето на пат е изненадувачки добро за овој тип на возило,нема големи навалувања во кривини кое се должи и на малку потврдата амортизација.

Внатрешноста е одлично изработена со ситни недостатоци,без многу експериментирања,се е прегледно и се си е на свое место,одлично е поставена рачката на менувачот и лесно се наоѓа вистинската возачката позиција.
Опременоста е одлична,бидејки нашево е со повисоко ниво на опрема и има се што е најпотребно.

Е сега околу off-road каректеристиките неможам да кажам ништо,бидејки не сум го возел,најголемо off-road искуство му се дупкиве и тротоарите низ скопје.Моево е само со преден погон а доколку би било  4х4 верувам дека би имало добри off-road карактеристики поготово со 2.0 дци мотор.

Може да се земе по многу пристапна цена,поготово ако го земеш малку возено како тест возило :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #48 на: 22 Јануари 2013, 11:36:47 am »
Ете ти супер одговор од Веле, поарно здравје !

Од тие што сум ги возел:

Rav 4 - Ако сакаш магаре на 4 тркала купи си, издржливо возило без проблеми. Солидни возни карактеристики, добар мотор, фино изгледа. Негативна страна е глупиот ентериер со ефтин изглед. Дефинитвно препорака од мене.

Hundai X 35 - Гореспонатат верзија ја имам повозено оклу еден час и импресиите ми се да не кажам ам потполно исти како оне на Веле.  Она што го имам повеќе возено е на колегава со 1.6 дизел кој е доста солиден и малку троши но дефинитвно не е за таа кола. Има ситни проблеми со електриката внатрео, задни светла (горат ламби), и други ситници. Јас НЕ БИ !!

KIA Spoprtage -  Имаме службена дизел со солидно ниво на опрема. Супер филинг во возењето, супер изгледа, моторот задоволува но малку повеќе арчи за мој вкус, можеби дека нашата е автоматик, не знам ама просек од околу 10 литра за тој дизел мотор сепак мислам дека е многу. Доста проблемчиња со рамења напред (се вози додуше по лоши патишта), крцкање, проблеми со сирена, со озвучување внатре, се понешто не работи, амортизер напред лев и сл. Колата е на 40 илјади! Јас не би иако не е лош можеби избор, дефинитвно поарно од Љунда.

Antara, Captiva - Исто срање друго паковање. Да не те лажел ѓаволот да купиш. Не знам најновите какви се ама од старите бегај.

Ford Kuga - најсериозно препорачувам доколку имаш вишок пари за фрлање.

Tiguan - Одличен избор, без примедби, единствена замерка што со основната верзија која има убава цена добиваш од опрема волан, менувач и 4 седишта.

За Митсу нема да зборам, ќе бидам пристрасен. Ќе кажам само ако одбереш мивек дизел, нема да згрешиш во било која варијанта. Одличен мотор, еластичен, со на моменти во зависност од стилот на возењето невероватно ниска потрошувачка.

За Q 3 нема потреба од коментари, ако ти фаќа џебчето, лапај!

Е сега да не ме разбереш погрешно, сите гореспоменати се со дизелски агрегати. Немој да се заебеш да купиш ваков тип на возило со бензиски мотор.

Толку!

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1149
« Одговори #49 на: 22 Јануари 2013, 13:31:15 pm »
Jaс би играл Freelender 2 ,  BMW X3, Audi q3, Ford Kuga........премиум класа
или  Hyndai ix35 и Kia Sportage.....

П.С Сум возел Mitsibushi Outlender oд препоследниод редизајниран изглед дизел и Peugeot 4007 не ми оставија некој впечаток.........

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #50 на: 22 Јануари 2013, 13:35:46 pm »
Freelander и Kuga не спаѓаат во премиум класа, ем башка за Х1 станува збор, Х3 е поголем, не е во оваа класа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен stefanel984

• Редовен
« Одговори #51 на: 22 Јануари 2013, 14:08:20 pm »
Freelander и Kuga не спаѓаат во премиум класа, ем башка за Х1 станува збор, Х3 е поголем, не е во оваа класа.

За Kuga  си во право.. ..x1 ми е тежок промашај................ така да од далеку би го избегнувал............

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #52 на: 22 Јануари 2013, 14:11:04 pm »
Гоки го снема. :D ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #53 на: 22 Јануари 2013, 14:12:30 pm »

За Kuga  си во право.. ..x1 ми е тежок промашај................ така да од далеку би го избегнувал............

Во која смисла тежок промашај? Или само не ти се допаѓа како изгледа?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен stefanel984

• Редовен
« Одговори #54 на: 22 Јануари 2013, 14:45:10 pm »
Во која смисла тежок промашај? Или само не ти се допаѓа како изгледа?

Цена, комфор, ме потсека на Skoda Scout многу............а за моторизацијата збор немама таа е врвна.....исто бидејки ја имам возено лично не ме бендиса и управливоста...Tiguan некако ми е поуправлив..постабилен......

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #55 на: 22 Јануари 2013, 14:47:54 pm »
Tiguan има (или барем имаше) значително помек и побезосетен волан од BMW X1. Цената си ја диктира значката која ја носи :)

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2778
  • Слобода или смрт
« Одговори #56 на: 22 Јануари 2013, 15:09:30 pm »
При ваква конкуренција, болдираниве ги отпишувам одма

Hyundai ix35   
KIA Sportage           
Opel Antara   
Suzuki Grand Vitara   
Ssang Yong  Korando  
Chevrolet Captiva
Toyota RAV 4   
Honda CR-V           
Nissan Qashqai
Jeep Compass
Ford Kuga   
Volkswagen Tiguan   
Mitsubishi Outlander, ASX
Renault Koleos  
Land Rover Freelander 2   
Citroën C-Crosser   
BMW X1
Mazda CX-5   
Audi Q3 
Накратко Опел антара не у никој случај - Корејско растегнато Тико, така да не! ( истото важи и за Каптивата) - Не дека не се океј, ама при овие другите набројани, не им се ни до колена!
Истото и за корандо, океј возилце, позитивно сум изненаден, ама ипак санг јонг и бмв х1 у иста листа :S

Остануваат
KIA Sportage
Suzuki Grand Vitara 
Toyota RAV 4   
Honda CR-V           
Nissan Qashqai
Jeep Compass
Ford Kuga   
Volkswagen Tiguan   
Mitsubishi Outlander, ASX
Land Rover Freelander 2   
Citroën C-Crosser   
BMW X1
Mazda CX-5   
Audi Q3 

Како по нискобуџетни Киата, Сузуките..па и Кашкаито би го вбројал у овие, тука ја би КИА :)
Спортејџот е одлично возилце и на изглед и се! И Нисанот е тука супер, нормално у дизел варијанта
Хјундаито го забораив, океј изгледа на слики, у живо не баш и е светлосни години позади Киата!

Гледам ги имаш Аутлендер и Ц-кросер, а зашто не и верзијата на Peugeot 4007?
Уствари, сите три се исти исти исти, различни маски! Можам да кажам дека сите се супер, онака, далеку од Оф-роуд. Со 2.2 дизел се стварно импресивни, поготово изненадува нивната стабилност!
Иначе и новиот mivec дизел на Аутлендер е прекрасно моторче, а и прилично штедливо ) ако тоа би те интересирало) имав прилика да возам баш таков аутлндер и е стварно рај!

Другиве премиум аутца појма неам
За аудито тука - http://www.carclub.mk/2012/02/17/audi-q3-ednostavno-stil/
Тигуанот сум сигурен дека е одлично олл-раунд аутце, у стилот на VW така да и тука нема утка!
Бмв-то исто, само што лично, не ми се свиѓа

Фрелендер и компанија незнам, никогаш не ме привлекувале да дознаам нешто повеќе за нив

Не дека и мене ми се нешто многу допаѓа антарата ама во последно време барем во Штип многу зачестија антарите. А од овие другиве нема.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #57 на: 22 Јануари 2013, 15:31:05 pm »
Гоки е тука и ги следи коментарите.

Бев до Хјундаи , го видов ix35 ама некако не ми се дава  21.500е за тоа со динамик опрема-толку ми спуштија. На изглед добро,опрема добра, квалитет така-така, не го возев.
Ме нервира што нема половни од овој сегмент ама ич.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3817

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #59 на: 22 Јануари 2013, 15:41:31 pm »
Абе никој не го спомна џандарското возило, Јети. Со 2.0 тди би било полн погодок, мислам дека кај Јети за парите ќе добиеш најмногу. Чим више шеташ по салони, ѕирни го и Јети-то види каква понуда можеш да извадиш.