Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1733842 пати)

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
Одг: Цена на горива
« Одговори #4200 на: 19 Декември 2012, 01:34:06 am »
па зошто тогаш пишале во 50% од веснициве дека плинот ќе поефтини. Плинов од каде го носат да не окта им го произведува
иначе да природен гас е метан
Не е само од окта има и увезен

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #4201 на: 19 Декември 2012, 02:59:53 am »
@Deni, ќе падне ако и само ако поефтини и бензинот. Не зависи од Метанот (природен, земјен гас). А инаку, камо среќа да е така ко` што посакуваш/ме.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #4202 на: 19 Декември 2012, 10:16:17 am »
во весници пишуваше ке падне плинот ама не 50%,  него некој бил на Нас Гас макпетрол од кога намали?

И да Макпетрол ја контролира цената прв си покачува прв си намалува и сите по него :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4203 на: 19 Декември 2012, 10:31:19 am »
@Deni, ќе падне ако и само ако поефтини и бензинот. Не зависи од Метанот (природен, земјен гас). А инаку, камо среќа да е така ко` што посакуваш/ме.
Зошто би бил поврзан со бензинот, а не со земјениот гас?

Не велам дека е така, само прашувам. А за сигурно само после нова година, до тогаш шпекулации. Самиот гас и неговата широка употреба треба да ги намали и цените (или барем успори инфлацијата) на голем број на продукти.

Промената е во секој случај позитивна. И тоа многу. А како ќе се одрази, ќе видиме.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4204 на: 19 Декември 2012, 10:39:54 am »
во весници пишуваше ке падне плинот ама не 50%,  него некој бил на Нас Гас макпетрол од кога намали?

И да Макпетрол ја контролира цената прв си покачува прв си намалува и сите по него :D

вчера на нас гас... 41 мислам дека беше...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4205 на: 19 Декември 2012, 10:46:08 am »
Регулаторната комисија треба да ги изедначи цените на дизелот и бензинот со тоа што разликата во цената ќе ја поделиме, односно нафтата треба да иде 5 денара + а бензинот 5 денара - .

Нема логика во 21 век горивото кое повеќе загадува и смрди да биде поевтино од единственото прифатливо погонско гориво неговото величанство БЕНЗИНОТ.

Плинот ко социјална категорија треба да се субвенционира ;D :D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4206 на: 19 Декември 2012, 10:54:44 am »
Зошто би бил поврзан со бензинот, а не со земјениот гас?

Не велам дека е така, само прашувам. А за сигурно само после нова година, до тогаш шпекулации. Самиот гас и неговата широка употреба треба да ги намали и цените (или барем успори инфлацијата) на голем број на продукти.

Промената е во секој случај позитивна. И тоа многу. А како ќе се одрази, ќе видиме.

Зошто пропан/бутан е дериват на рафинирање на сирова нафта, па зависи од пазарната цена на истата.
Цитат
LPG is prepared by refining petroleum or "wet" natural gas, and is almost entirely derived from fossil fuel sources, being manufactured during the refining of petroleum (crude oil), or extracted from petroleum or natural gas streams as they emerge from the ground.

А тоа дека намалувањето на цената на еден главен енергенс ќе придонесе до намалување на цените и на останатите, е сосема валидна теорија.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #4207 на: 19 Декември 2012, 11:04:31 am »
Регулаторната комисија треба да ги изедначи цените на дизелот и бензинот со тоа што разликата во цената ќе ја поделиме, односно нафтата треба да иде 5 денара + а бензинот 5 денара - .

Нема логика во 21 век горивото кое повеќе загадува и смрди да биде поевтино од единственото прифатливо погонско гориво неговото величанство БЕНЗИНОТ.

ако е така бидејки плинот најмалце загадува треба уште повеке да го субвенционираат во ваков смрдливо загаден град како Скопје.
А сигурен сум дека твојата Алфа е по нееколошка од нов современ дизел

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4208 на: 19 Декември 2012, 11:09:10 am »
Еј дечки никој не ти спомна мајка, да не се вреѓаме сега на лична основа.

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #4209 на: 19 Декември 2012, 20:05:37 pm »
Да не знае некои колку е плинот нас гас или железара? и дали е намален

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #4210 на: 19 Декември 2012, 23:18:40 pm »

Куоре, благодарение на тоа гориво што смрди јадеме леб пресметај колку би чинело да се прозиведе леб млеко месо кога би биле сите работни машини како трактори камиони на бензин. Ако тоа поевтинува и за бензин ќе ти остануваат повеќе пари :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4211 на: 19 Декември 2012, 23:22:34 pm »
Naftata treba da e bespari, plinot 5 denari a benzinot 7 denari. Kako sto bese Egipet.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4212 на: 19 Декември 2012, 23:25:29 pm »
Да заработувам 10 пати повеќе - така и ќе ми биде.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4213 на: 19 Декември 2012, 23:37:12 pm »
Да не знае некои колку е плинот нас гас или железара? и дали е намален

имаш 3 поста погоре над твојот цена... на железара е секогаш 1 денар повеке од нас гас... исто и на марија трејд...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #4214 на: 19 Декември 2012, 23:51:56 pm »
На нас-гас уште е 41 пред 40 мин полнев!