Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1412221 пати)

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Одг: Цена на горива
« Одговори #7155 на: 09 Јули 2015, 16:38:36 pm »
Ја имам слушнато дека цената на плинот од Септември ќе биде дупло зголемена околу 50 ден. ќе изнесува зашто била многу ефтина и многу се вози и гужва се ствара а тоа доведува до глобално затоплување. Башка ќе има и нов данок ќе ги даноча плинашите на регистрација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #7156 на: 09 Јули 2015, 16:44:41 pm »
Многу повеќе за "глобалното затоплување" придонесуваат разно-разните увезени ѓубриња од типот "TDI со три црвени", отколку плинашите. Плинот согорува почисто и од бензинот.

Што се тиче нов данок, ништо не би ме зачудило во оваа "чудесна земја". Сепак многу луѓе возат на плин, мора да се касапат прописно, не може туку така да се дозволи тоа да пројде.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #7157 на: 09 Јули 2015, 16:54:31 pm »
Ја имам слушнато дека цената на плинот од Септември ќе биде дупло зголемена околу 50 ден. ќе изнесува зашто била многу ефтина и многу се вози и гужва се ствара а тоа доведува до глобално затоплување. Башка ќе има и нов данок ќе ги даноча плинашите на регистрација.

Истото и јас го слушнав пред два дена од пријател што работи во Министерство за Транспорт и Врски.
Цената на плинот ќе се качи значително и истата ќе биде регулирана од Регулаторна комисија или некој компатибилен ново измислен орган или надзорно тело. Имено на цената на плинот ќе му залепат најверојатно повисока акциза (незнам дали има акциза плинот моментално).
При регистрација ќе воведат давачка некоја која незнам како ќе биде дефинирана и која ќе ги опфаќа сите возила што имаат адаптиран систем за гориво кој отстапува од оној со кој возилото излегло од фабрика.

Морам да кажам дека информациите се неофицијални и ми ги кажаа "другарски" и би ги земал со доза на резервираност во вистинитоста. Но бидејќи народната поговорка вели - Каде има дим, таму има и оган и знаејќи ја дупката што ја имаме во буџетот, нема да бидам изненаден ако ова излезе вистинито.

Народната - "Каде има дим, таму има оган", може да ја смениме во клаберската "Каде има дим, таму има TDI собир".

Отсутен zlatkoa

• Сениор
« Одговори #7158 на: 09 Јули 2015, 16:58:42 pm »
Многу повеќе за "глобалното затоплување" придонесуваат разно-разните увезени ѓубриња од типот "TDI со три црвени", отколку плинашите. Плинот согорува почисто и од бензинот.

Минчо Јорданов си купил Ауди А8 бензин и го конвертирал на плин. Да не загадува, по еколошки е на плин.  Малку е ОТ ова ама ми легна на волеј со приказнава од погоре.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7159 на: 09 Јули 2015, 17:21:17 pm »
Јас слушнав дека гасот ќе влезе под регулаторна, а исто и ќе се воспостави националниот гасовод во земјава во 2016та година, и гасот ќе има регулирана максимална цена од 15-20 денари по литар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #7160 на: 09 Јули 2015, 17:25:48 pm »
Свашта слуша чоек...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7887
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #7161 на: 09 Јули 2015, 19:07:32 pm »
Секаде во свет, возилата што се конвертирани на плин плаќаат помала регистрација поради тоа што помалку загадуваат. Али ништо не ме чуди во нашава "државичка".

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7162 на: 09 Јули 2015, 19:11:30 pm »
Арно ви викаше Ахтунг, кога ќе почне плинот да се троши примарно како погонско гориво за возила, ќе му опнат акција и регулирана цена три пати поголема од реалната.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #7163 на: 09 Јули 2015, 19:30:00 pm »
Абе според ова шо го кажувате веќе ни кафе да свариш на плин нема да се исплати хаха

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #7164 на: 09 Јули 2015, 19:41:35 pm »
По правило, цената на плинот во повратни боци (за домаќинство) треба да е ослободен од акциза, и затоа по правило, 1кг од тој плин (околу 1.7-1.8л) чини отприлика колку 1л плин за возење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #7165 на: 09 Јули 2015, 19:43:50 pm »
Реформи ;D :D

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #7166 на: 09 Јули 2015, 21:50:28 pm »
Полеееека, полека. Не знам за Златко али ја се зафркавав за покачуањата  :P

Отсутен zlatkoa

• Сениор
« Одговори #7167 на: 09 Јули 2015, 23:28:41 pm »
Јас не се зафркавав. Тоа што го слушнав го споделив со вас.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #7168 на: 10 Јули 2015, 00:30:31 am »
Арно ви викаше Ахтунг, кога ќе почне плинот да се троши примарно како погонско гориво за возила, ќе му опнат акција и регулирана цена три пати поголема од реалната.

Миле, ти бе бар знаеш дека регулаторна ја определува НАЈВИСОКАТА цена, кој сака може да продава и упола од тоа. Ја мислам дека регулаторна е топ институција, ако оставиме на македонската "пазарна економија", е тек тогаш го ебавме ежот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7169 на: 10 Јули 2015, 10:10:05 am »
Регулаторната комисија е главниот заеднички орган на картелското здружување. Пошто картелите и картелските договарања се забранети, тука е регулаторна комисија да им помогне легално да се договорат за да ја држат цената висока.

Нели Олмајти?