Автор Тема: Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet + TD04  (Прочитано 320883 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44985
  • Il Moderatore
Одг: Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet + TD04
« Одговори #1500 на: 31 Јули 2014, 16:42:05 pm »
Hm, toluen-ot go stavaat,bash za sprechuvanje detonacii, ne znam bash dali go pravi nestabilno gorivoto. Onie so jak turbo boost, namerno stavaat toluene..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1501 на: 31 Јули 2014, 16:44:32 pm »
Така ми беше пренесено од Грција, дека се работи за Bad Quality fuel, токму ради адитивирањето

Одговорот од МП беше, дека адитивирањето им е тајна, али нема што друго  :) ;)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1502 на: 31 Јули 2014, 16:46:01 pm »
А јас ги мислев за поасални овие од Макпетрол...холи фак! :|

Според мое мислење треба да се крени повеќе прашина околу ова.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1503 на: 31 Јули 2014, 16:46:46 pm »
Лукоил уште 2 класи подолу

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1504 на: 31 Јули 2014, 16:47:13 pm »
Добро, ти го разбирам гневот, меѓутоа освен тоа што ти ке се ставиш на голем непотребен трошок друго нема и ништо да постигнеш. Они не се будали на слепо да продаваат какво сакаат гориво, сепак има институции што контролираат... Штом ги прошле тие институции значи имаат средства да те поминат и тебе многу полесно... Чист пример краток и јасен, не се прифака странското вештачење во некоја независна лабораторија и крај на муабетот ке ти кажат... Друго, претходната страна спомнав да не е можно да е последица од тјунингот - ме направија луд, но сепак мислам дека колку и да бараш кривица во бензинот побарај малку кривица и во тие што ти ја склопувале и немој до толку слепо да им веруваш во се што ке ти кажат... Сепак I'ts all about the money ;)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1505 на: 31 Јули 2014, 16:48:39 pm »
Нормално е дека има гнев, зошто во Грција колата функционираше перфеткно и со 58 степени усисна температура, и влага и секакви услови, а кај нас, со нашето гориво, успеав 5 пати да ја патосирам гаста, и јавуваше и Missfire, и се слушаше како некогаш крцка, како на југо да си муѕ го вратил палењето 15 степени на рание  :D

До мене во Патра стоеше пунто со истиот сетап, тунирано до 230кс, па проблем немале ниеден  ;)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1506 на: 31 Јули 2014, 16:48:49 pm »
Со оглед на тоа да примероците си ги земал сам, односно немало ниту претставник од МП нити некој кој е овластен за такво нешто истите ти се безвредни. Се надевам ќе си ја истераш правдата до крај со лоповиштата меѓутоа размисли убаво дали сакаш да се тужиш зашто ќе ти излезе повеќе од новиот мотор.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1507 на: 31 Јули 2014, 16:50:08 pm »
И јас се надевам истото, но сакам и цврста информација, што точно полниме по бензиските пумпи...најмногу за лична сатисфакција, а потоа другото

Отсутен Боби Л.

• Редовен
  • Пораки: 1273
  • I live my life a quarter mile at a time...
« Одговори #1508 на: 31 Јули 2014, 16:50:25 pm »
Јас кога коментирав дека не чини горивото на макпетрол многумина овде го фалеа дека било убо ете уште еден доказ дека не чини кај мене на фичото почнува да трокира ќе турам од лукоил моторчето спие...;)
https://www.youtube.com/watch?v=-Lc9QZqITc4
Брзината не е опасна,туку будалата шo седи зад воланот :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1509 на: 31 Јули 2014, 16:54:32 pm »
Инаку, @Achtung, точно е дека ако не гибав ништо, немаше ништо од ова да се случи. Инаку, грците сакаат претставништво за нив во МК, па видов и иљада други работи, кои не сум ги споменал на форум :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1510 на: 31 Јули 2014, 16:54:45 pm »
Другарче не си единствениот тјунер во Македонија, на никој не му рикнала колата после првиот резервоар турен од Макпетрол... Знаеш ли оваа со изреката на грците што ти ја кажале дека е исто како да ги слушаш нашиве официјални сервиси со нивниот главен адут во ракавот - ЛОШО ГОРИВО и сето тоа само да не им важи гаранцијата на возилата т.е да си ја плакаат поправката.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1511 на: 31 Јули 2014, 16:58:28 pm »
Пак ќе речам, вака клип пука или од страно тело во мотор (што побрзо би имало дупка на истиот), или од лошо гориво. Порцелан од свеќицата нема толку цврстина да го предизвика ова. И пак ќе речам, зошто работеше со грчки бензин, а со наш не? Очигледен беше и Missfire и Knock-ot, претпоставуав на лоши, дотраени свеќици, испадна друго

И сервисите се во право со лошо гориво, но сите ќутат

ПС. Се кладам, дека нема да има никаков проблем со мало штеловање на палењето. Ако беше претерано со истото, ќе го јавеше тоа и во Грција и кај нас. Палењето е палење и сигурно е исто и кај нас и во ГР, ништо не сум гибал нели :)

Engine knock, е Еngine knock, безразлика каде си на земјата, a примарен проблем е горивото. Една сметка имам од 500 денари гориво, кај што правеше Missfire, по два дена, го потрошив тоа и од друга пумпа полнев 2000 денари...истото, па и полошо  :)
« Последно менување: 31 Јули 2014, 17:08:41 pm FilipM »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1512 на: 31 Јули 2014, 17:41:37 pm »
Многу тјунрани возила кај нас имаат проблем со гориво, Филип не е прв случај. Особено тие што се тјунирани во грција, затоа што се штелувани на нивно гориво па кај нас имаат проблем.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1513 на: 31 Јули 2014, 17:49:25 pm »
Малце ќе ја забегаме со муабетот за квалитет на горива, ама ОГРОМНА е разликата во работењето на моторот на грчки и македонски бензин. Кога беше кај нив поефтин секогаш одев до Лерин (особено до 2005 година) ја танкирав до врв и возев со тој бензин. Просечна градска ми беше 7,5 (во Битола) а возам 1.6 16V. Со истиот стил на возење со бензин на Макпетрол/ЛукОил некаде 8,5. Еден литар, 81 денар поскапо ми доаѓа.

Последно турив плин во ЕКО во Грција и беше катастрофа плинот.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #1514 на: 31 Јули 2014, 20:42:47 pm »
Јебига, ќе легне нов мотор и чао, дури и подобро од претходно :)