Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
- Петто. Магленки. Ги викаат магленки бидејќи се за магловито време. МАГЛА и СНЕГ не се исто. Посебно кога ќе се стемни, магленките во град сметаат далеку повеќе.
Член 90 (1) Во магла возачот на моторно возило задолжително треба да ги има запалено соборените светла за осветлување на патот или светлата за магла или двете светла истовремено. (2) Светлата за магла можат да се употребуваат само во услови на магла или во случај на намалена видливост. (3) Светлата за магла што се наоѓаат на предната страна на возилото задолжително треба да бидат во бела или жолта боја, а на задната страна со црвена боја. (4) Глоба во износ од 35 евра во денарска противвредност во мандатна постапка ќе му се изрече, односно ќе му се регистрираат 20 негативни бода согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) до (3) на овој член.
Магленки. Ги викаат магленки зошто се наменети за време кога има намалена видливост на патот. МАГЛА и СНЕГ и ДОЖД е исто. Посебно кога ќе се стемни, видливоста во овие услови е драстично намалена.
Башка што „услови на намалена видливост“ не бираат помеѓу магла, дожд и снег. И според мене, сосема исправна одлука е да пуштиш магленки кога истура дожд или снег, без разлика што нема магла во моментот.
Дури и законот ти го препишав погоре.
Магленки е останато име од 60етите со оние жути магленки. Ова е нешто друго.
Цитат: velestrumf на 16 Јануари 2013, 09:29:55 amБашка што „услови на намалена видливост“ не бираат помеѓу магла, дожд и снег. И според мене, сосема исправна одлука е да пуштиш магленки кога истура дожд или снег, без разлика што нема магла во моментот.се согласувам - кога ИСТУРА дожд. Не при секој дожд.Ако можеш да возиш со нормални брзини, тогаш НЕМА услови за магленки. Магленки само кога видливоста е толку намалена да мора да се влечеш.петта, дугачки и магленки не.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“