Автор Тема: Каков бензин да се користи 95 или 98  (Прочитано 38051 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Каков бензин да се користи 95 или 98
« Одговори #30 на: 06 Мај 2011, 09:28:49 am »
A бе 95-ка е подобра само за Lancer-ите :) Кај нив палењето е подесено за 91 октан ;D Се зезам, еве линк од Енциклопедија:

Higher octane ratings correlate to higher activation energies: This being the amount of applied energy required to initiate combustion. Since higher octane fuels have higher activation energy requirements, it is less likely that a given compression will cause uncontrolled ignition, otherwise known as autoignition or detonation.
It might seem odd that fuels with higher octane ratings are used in more powerful engines, since such fuels ignite less easily. However, detonation is undesirable in a spark ignition engine, and is signified by audible "pinking" or in more extreme cases "knock".
A fuel with a higher octane rating can be burnt in an engine with a high compression ratio without causing detonation, as such fuels are less prone to detonation. Compression is directly related to power and to thermodynamic efficiency (see engine tuning), so engines that require a higher octane fuel usually develop more motive power and therefore do more work in relation to the calorific value of the fuel (BTU) being used. Power output is a function of the properties of the fuel used, as well as the design of the engine itself, and is related to octane rating of the fuel. Power is limited by the maximum amount of fuel-air mixture that can be brought into the combustion chamber. When the throttle is partly open, only a small fraction of the total available power is produced because the manifold is operating at pressures far below that of the external atmosphere (depression). In this case, the octane requirement is far lower than when the throttle is opened fully and the manifold pressure increases to almost that of the external atmosphere, or higher in the case of forced induction engines (See supercharged or turbocharged engines).
Many high-performance engines are designed to operate with a high maximum compression, and thus demand fuels of higher octane. A common misconception is that power output or fuel efficiency can be improved by burning fuel of higher octane than that specified by the engine manufacturer. The power output of an engine depends in part on the energy density of the fuel being burnt. Fuels of different octane ratings may have similar densities, but because switching to a higher octane fuel does not add more hydrocarbon content or oxygen, the engine cannot develop more power.
However, burning fuel with a lower octane rating than that for which the engine is designed often results in a reduction of power output and efficiency. Many modern engines are equipped with a knock sensor (a small piezoelectric microphone), which sends a signal to the engine control unit, which in turn retards the ignition timing when detonation is detected. Retarding the ignition timing reduces the tendency of the fuel-air mixture to detonate, but also reduces power output and fuel efficiency. Because of this, under conditions of high load and high temperature, a given engine may have a more consistent power output with a higher octane fuel, as such fuels are less prone to detonation. Some modern high performance engines are actually optimized for higher than pump premium (93 AKI in the US). The 2001 - 2007 BMW M3 with the S54 engine is one such car. Car and Driver magazine tested a car using a dynamometer, and found that the power output increased as the AKI was increased up to approximately 96 AKI.
Most fuel filling stations have two storage tanks (even those offering 3 or 4 octane levels): those motorists who purchase intermediate grade fuels are given a mixture of higher and lower octane fuels. "Premium" grade is fuel of higher octane, and the minimum grade sold is fuel of lower octane. Purchasing 91 octane fuel (where offered) simply means that more fuel of higher octane is blended with commensurately less fuel of lower octane, than when purchasing a lower grade. The detergents and other additives in the fuel are often, but not always, identical.
The octane rating was developed by chemist Russell Marker at the Ethyl Corporation c1926. The selection of n-heptane as the zero point of the scale was due to the availability of very high purity n-heptane, not mixed with other isomers of heptane or octane, distilled from the resin of the Jeffrey Pine. Other sources of heptane produced from crude oil contain a mixture of different isomers with greatly different ratings, which would not give a precise zero point.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #31 на: 06 Мај 2011, 10:31:20 am »
Jas stavav isklucivo na Luk oil 98ca, ali pred da odam za belgrad staviv 95ka i sega ke prodolzam.
Zasto, e ke vi kazam zasto.

Veruvale ili ne kolata mislam deka pomalce trosi.
Barem sprema bordot.
Performansi, apsolutno isti.
Vele, brat prefrlaj se zasto dzabe do sega sum daval poveke pari. A i ti.
Nema razlika vo perfomansi, a za potrosnja se mi vrti kako pomalce da trosi.
Prvo mislev deka kolata mi se razrabotila ali ne e do toa.

јас 95 ка возам исклучиво на Лансерот....Со 98 возев кога го купив...и возев скоро 3000км...Пробав еднаш со 95 ка...и сега сум замо на 95ка....Со 98 Лансерот троши од 1.5 до 2 литра повише..Перформансите се исти како со 95...Мада јас мислам дека со 95 ка оде по добро....како да влече по добро...така да...Никад нема да ставам 98 ца...макар и да сум во германија...Исклучиво 95ка.....
Agree!

Agree! Agree!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #32 на: 06 Мај 2011, 10:42:22 am »
А што ако се измешаат горивата. На пример ставиш 95 за 2500 денари и уште 500 денари 98?

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #33 на: 06 Мај 2011, 10:56:41 am »
А што ако се измешаат горивата. На пример ставиш 95 за 2500 денари и уште 500 денари 98?

Добиваш 96,5 :)))))))

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #34 на: 06 Мај 2011, 11:05:40 am »

Може слободно да се мешаат-двата се безоловни и хемискиот состав им е ист, разликата е само во соодносот на  Изооктан C8H18 и Хептан C7H16, така да ако ти е за цената користи си 95, јас секогаш ќе користам 98 (пошто 100 немаме сеште у МК). Не дека е покалорично, нормално реков дека не е туку дека детонантното согорување може да предизвика тешко оштетување на клиповите и хаварија на моторот, а со оглед на нашиот квалитет на горива ... Инаку препорачано гориво од производителот ми е 95 (ама ако се вози во Германија) ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #35 на: 06 Мај 2011, 11:08:31 am »
Инаку препорачано гориво од производителот ми е 95 (ама ако се вози во Германија) ;)

Да ама има многу голема доза на толеранција тука. Не значи тоа дека МОРАШ да ставаш таков бензин. Особено ако Астрата е во Полска произведена и наменета за југоисточна европа :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #36 на: 06 Мај 2011, 11:09:21 am »
Синојка ставив полн резервар 95-ка и поминав 40 км од тогаш. Ќе го дополнам со 98, да ги промешам малце па да видам дали ке има разлика некоја

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #37 на: 06 Мај 2011, 11:14:02 am »
Инаку препорачано гориво од производителот ми е 95 (ама ако се вози во Германија) ;)

Да ама има многу голема доза на толеранција тука. Не значи тоа дека МОРАШ да ставаш таков бензин. Особено ако Астрата е во Полска произведена и наменета за југоисточна европа :)

Зависи за кое возило, моето може да поднесе и 91, ама 1.6 мора минимум 95 да користи !!! Поентата ми е стај си гориво со повисок октански број и ич глава да не те боли, а претпалењето само ќе си се помести према податоците од "knock" сензорот, е сега ако се погоди да користиш тапа гориво, а тој „затаи“ ... не дај боже - затоа моја препорака па ќе се повторам е 98 !!! Од вишак не боли глава :D

Отсутен brasica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 296
« Одговори #38 на: 06 Мај 2011, 11:34:35 am »

Зависи за кое возило, моето може да поднесе и 91, ама 1.6 мора минимум 95 да користи !!! Поентата ми е стај си гориво со повисок октански број и ич глава да не те боли, а претпалењето само ќе си се помести према податоците од "knock" сензорот, е сега ако се погоди да користиш тапа гориво, а тој „затаи“ ... не дај боже - затоа моја препорака па ќе се повторам е 98 !!! Од вишак не боли глава :D

Се согласувам потполно. На мојов Голф пишува 95min. Јас ставам 98 пошто кога го купував, продавачот ми рече обавезно да ставам 98. Најверојатно заради квалитетот на нашево гориво. 

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #39 на: 06 Мај 2011, 11:59:09 am »
@ Falanga
Во упатството за користење на Матизот пишува дека е препорачливо да се користи гориво со највисок број на октани што го нуди пазарот.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #40 на: 06 Мај 2011, 12:18:38 pm »
Нашата кола е посебна, затоа нели и ставаме 98 октани. Но мислам дека грешиме.

Моја препорака и навика е 95 че едно танкање за од прилика месец дена и дупла доза Октан Бустер.

Јас трошам околу 40 литра месечно и смешата ја збогатувам со едно Октан Бустерче. Можеби е штетно али како прима мамаааа миааааа ;D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #41 на: 06 Мај 2011, 12:31:16 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #42 на: 06 Мај 2011, 13:16:52 pm »
@ Falanga
Во упатството за користење на Матизот пишува дека е препорачливо да се користи гориво со највисок број на октани што го нуди пазарот.
Во упатството на спаркот пишува RON 95 ili RON 90, ke proveram pa ke ti kazam

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #43 на: 06 Мај 2011, 13:34:14 pm »

Моја препорака и навика е 95 че едно танкање за од прилика месец дена и дупла доза Октан Бустер.

Јас трошам околу 40 литра месечно и смешата ја збогатувам со едно Октан Бустерче. Можеби е штетно али како прима мамаааа миааааа ;D

E да си ми жив и здрав, јас истото го напишав пред 2-3 месеци и некој се споротистави као, гола вода било тоа, па не знам октан бустерот, бил лош хемиски состав и слично...

Сеа не користам октан бустер, но обавезно пред трка, се витаминизирам :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #44 на: 06 Мај 2011, 13:37:08 pm »

E да си ми жив и здрав, јас истото го напишав пред 2-3 месеци и некој се споротистави као, гола вода било тоа, па не знам октан бустерот, бил лош хемиски состав и слично...

Сеа не користам октан бустер, но обавезно пред трка, се витаминизирам :)

Speed Tec - от ти е боља варијанта у комбинација со 98 (или по можност 100) ! Ја зголемува калоричноста на горивото ...