Автор Тема: Каков бензин да се користи 95 или 98  (Прочитано 38046 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Каков бензин да се користи 95 или 98
« Одговори #15 на: 05 Мај 2011, 21:42:21 pm »
Интересно штиво:

http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating

Бидејќи октанската вредност ја одредува тенденција на горивото да се пали во точно одредени услови (наспроти неконтролирано самозапалување), а не енергетска вредност на горивото, по правило автомобил кој што нема компресион однос поголем од 11:1 и кој што нема „knock“ сензор не би профитирал од 3 октани повеќе. Самозапалување (чукање) во моторот може да настане при екстремни услови на користење пример: цело време го цедиш моторот, па работи на високи температри и со екстра оптоварување, тогаш сензорот за чукање може да детектира (штетно за моторот) самозапалување на горивото и ECU-to го ретардира палењето за некој степен (да пали на пример 7-8 степени пред ГМТ, наместо 3-5 степени пред ГМТ). Тогаш при експлозивното ширење на горивото клипот уште оди нагоре пружајќи отпор на експлозијата која веќе настанала во цилиндерот и ја намалув севкупната снага на моторот.
Јас имав принцип летно време да користам 98-ца а зимно време 95-ка, со оглед на тоа дека во зима ретко кога може да го исфорсирам моторот и да го загреам така добро за да може да настане предвремена детонација на горивото. Стилото има компресија 11:1 па теоретски е оправдано, а практично? Многу повеќе ми било битно горивото да биде од бенз. пумпа со нови резервоари без многу ѓубре останато во нивните танкови за да може да ми го пребацат у мојот резервоар...
Сега алфата е на плин, плинот има октанска вредност преку 100-ка, ама помала енергетска вредност, па неам гајле :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #16 на: 06 Мај 2011, 00:34:02 am »
Jas stavav isklucivo na Luk oil 98ca, ali pred da odam za belgrad staviv 95ka i sega ke prodolzam.
Zasto, e ke vi kazam zasto.

Veruvale ili ne kolata mislam deka pomalce trosi.
Barem sprema bordot.
Performansi, apsolutno isti.
Vele, brat prefrlaj se zasto dzabe do sega sum daval poveke pari. A i ti.
Nema razlika vo perfomansi, a za potrosnja se mi vrti kako pomalce da trosi.
Prvo mislev deka kolata mi se razrabotila ali ne e do toa.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #17 на: 06 Мај 2011, 01:23:19 am »
Зошто тогаш со 100 октани колата е помоќна, помалку троши и моторот помирно и потивко работи ???

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #18 на: 06 Мај 2011, 01:33:59 am »
Денде, јас мислам дека си во заблуда. Прво ниту 95 ниту 98 немаат реална таква октанска вредност. Не верувам дека се повеќе од 90. Останатото се постигнува со адитиви. Второ, од досегашните искуства со Макпетрол, сите возила кои сум ги возел работат поубаво, помоќни се и помалку трошат со 98. И тоа: Ford Fiesta 2004 1.3 8v - 70, Ford Focus 2002 1.6 16v - 100, Toyota Auris 2008 1.4 16v - 94, Mazda 6 2005 1.8 16v - 120.

Инаку, со моменталните цени на бензинот, треба да се користи плин! 37 денари наспроти 78 за литар. Скоро дупло повеќе поминувам на плин одошто бензин. И повеќе не ми е шубе кога во гужвите дремам како мисир на семафори, чекајќи неколку тури за да поминам...

@Џиџи
За да биде колата помоќна со 100 октани треба да имаш исклучително квалитетно гориво, значи не наше, и да имаш мотор со екстремно висока компресија. Бидејќи кај нас горивото е срање, а моторите кои ги возиме се многу далеку од висока компресија, октанската вредност не игра некоја улога. Се сведува на квалитетот на горивото.
« Последно менување: 06 Мај 2011, 01:36:51 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #19 на: 06 Мај 2011, 01:40:41 am »
Ако не знаш шта је боље - узми скупље !!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #20 на: 06 Мај 2011, 01:48:24 am »
Ако не знаш шта је боље - узми скупље !!!

Еве од моја струка би рекол дека тоа не е точно во случајот со компјутерскиот хардвер. Па не мора ни во овој случај..

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #21 на: 06 Мај 2011, 02:00:04 am »
Види, од моја струка пак би рекол ако земеш нешто ефтино сигурно е ѓубре, а ако нешто платиш скапо не мора да значи дека е и квалитетно, ама па без ризик нема добивка.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #22 на: 06 Мај 2011, 02:12:40 am »
Види, од моја струка пак би рекол ако земеш нешто ефтино сигурно е ѓубре, а ако нешто платиш скапо не мора да значи дека е и квалитетно, ама па без ризик нема добивка.

И јас ја имам истата теорија... ама по веројатно е, поскапото да е и за класа подобро од поефтиното

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #23 на: 06 Мај 2011, 02:59:13 am »
И сеа? Наравоучение? 95 или 98?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #24 на: 06 Мај 2011, 03:01:18 am »
Jас викам, поубаво ми иде колата со 98, и не се одкажувам од него... а дали троши повеке никад не сум ставил 95 за да знам :))))

Отсутен Filip

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 176
« Одговори #25 на: 06 Мај 2011, 03:05:31 am »
Jas stavav isklucivo na Luk oil 98ca, ali pred da odam za belgrad staviv 95ka i sega ke prodolzam.

Barem sprema bordot.

јас 95 ка возам исклучиво на Лансерот....Со 98 возев кога го купив...и возев скоро 3000км...Пробав еднаш со 95 ка...и сега сум замо на 95ка....Со 98 Лансерот троши од 1.5 до 2 литра повише..Перформансите се исти како со 95...Мада јас мислам дека со 95 ка оде по добро....како да влече по добро...така да...Никад нема да ставам 98 ца...макар и да сум во германија...Исклучиво 95ка.....

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #26 на: 06 Мај 2011, 03:07:03 am »

Barem sprema bordot.

јас 95 ка возам исклучиво на Лансерот....Со 98 возев кога го купив...и возев скоро 3000км...Пробав еднаш со 95 ка...и сега сум замо на 95ка....Со 98 Лансерот троши од 1.5 до 2 литра повише..Перформансите се исти како со 95...Мада јас мислам дека со 95 ка оде по добро....како да влече по добро...така да...Никад нема да ставам 98 ца...макар и да сум во германија...Исклучиво 95ка.....
Agree!

Отсутен Filip

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 176
« Одговори #27 на: 06 Мај 2011, 03:10:39 am »
И сеа? Наравоучение? 95 или 98?
Пошто имаш Лансер ставај си 95ка......проверено......32000км се во прашање......со 98 не добиваш ништо...поголема потрошња.... со 95ка е потивок лансерот на моторот........мое искуство......за други возила не знам..освен за мерцедес Е240....Исто со 95 ка по малце троше од 98ка......исто на колтот што го имам со 95ка по малце ми троше.......а знам и кола што со 98 по малце троше од 95ка....Хонда Цивик 1.8 140кс...седан.....
поздрав

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #28 на: 06 Мај 2011, 04:15:27 am »
Тенкју Лансерџии :)

Наредно пунење ќе турам 95ка, па ке видиме како ќе се понаша Сер Лансерот :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #29 на: 06 Мај 2011, 08:54:40 am »
Ај да споделам мое искуство.

Кога ја купив Ц4-та од почеток ставав 95-ка од Макпетрол до некој 1500 км поминати.

Кога пробав да ја цапнам првап колата да видам колку оди, не можев да качам ни 170 а со тест возилото качив 185.

Ми беше малку чудно ама викам ај може оти е нова колата, не е разработен моторот и сл.

После ми рече кумашинот, абе потроши го овој и стави 98-ца од Лукоил и пробај може до тоа е.

Ич не ми беше за вера ама викам ај ќе пробам.

Прво одење за Скопје, цапнување на рамното после Каталаново и 183 како од шала.

Бев искрено зачуден и не ми се веруваше ама од тогаш па додека не ја продадов ставав само 98-ца.

Мислам дека кај нови возила се сеќава, колку толку.