Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 671555 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3660 на: 18 Февруари 2024, 09:49:42 am »
абе сега еб*м ли га :D Не дека ја су испитувал акумулатори па да зна од извиѓење точно што му е, можда и клемата е лошо излеана па пак на крај е од киселина :D  А и водородот е пак од преполнување.
е овде баш пишале двете работи дека се причина. Али дур е под гаранција, може да си проверат од кај дилерот
https://www.cmhrenault.co.za/battery-terminal-corrosion-causes-fixes-prevention/

Онда наводно има акумулатори што се предвидени да се полнат до 13.8в( постар тип), па се го 15.7в од поновите ради десулфатизација. Е сега и постарите ако го клајш на 15.7 ќе се освежи, но не и да го чуваш постојано на 15.7в... Најарно да појт од кај што го купил, бидејќи е уште под гаранција.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1068
« Одговори #3661 на: 18 Февруари 2024, 21:22:05 pm »
Жешка вода или оцет.
Провери полнење.
Полни се е ко шо треба, неколку пати ме има заебано од нигде никаде да не ни завергла само слушам звук тк тк како да чука (асоцира на празен акомулатор ама не е то) го однесов го тестираја исправен е . Со помош од друг акомулатор ќе завергла и ке запали а после тоа и да ја изгазнам одма пали без помош. Мене ме асоцира или на лабав контакт (а стегнати се клемите) или на дефек алансер некогаш да закочи и да нема толку снага акомулаторот да го заврти па зато не ни вергла.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6366
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3662 на: 19 Февруари 2024, 07:14:43 am »
Меѓудругото ми даде типс ен трикс како да се ослободам од електрицитет при излегување од кола. Додека излегувам постојано да бидам во контакт со каросерија се додека не стапнал со двете нозе надвор од кола, најделотворно е чим ја отворам вратата да се фатам со левата рака за горниот оквир над стаклото и да се држам се додека не излезам од колата.
Вчера ова му го кажував на еден дистрибутер кој поздравувајќи се ме опали со струја :)

Се познава дека техничко немаш средно, сигурно нешто гимназија, економско.  ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3663 на: 19 Февруари 2024, 08:29:01 am »
Меѓудругото ми даде типс ен трикс како да се ослободам од електрицитет при излегување од кола. Додека излегувам постојано да бидам во контакт со каросерија се додека не стапнал со двете нозе надвор од кола, најделотворно е чим ја отворам вратата да се фатам со левата рака за горниот оквир над стаклото и да се држам се додека не излезам од колата.
Вчера ова му го кажував на еден дистрибутер кој поздравувајќи се ме опали со струја :)

Се познава дека техничко немаш средно, сигурно нешто гимназија, економско.  ;D
факултет туризам :)

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3664 на: 19 Февруари 2024, 09:10:59 am »
Нај прво што ние правиме во вакви ситуации: Извади ја клемата и смени ја  :)  потоа на самото стубче од акумулаторот ке нанесеш индустриски вазелин или по старски земи од шипката за проверка на масло со двата прста масло (користено) и убаво намачкај го стубчето а потоа и клемата (нова) внатре и монтирај т.е стегни но со филинг за стегање, да не престегнеш бидејќи оловото од кое е направено стубчето е меко. И ќе правиш проверка на 1 месец да видиш дали повторно ќе фаќа наслаги,сулфатизација.

Како второ, биди господин и oди во сервис :)  Ако си од СК дојди кај нас ке ти средиме FREE OF CHARGE
« Последно менување: 19 Февруари 2024, 10:07:40 am nidzzo »
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #3665 на: 19 Февруари 2024, 10:13:47 am »
Земи пречисти се како шо треба , да не остани од тоа зеленото никаде, крај краева сецни ја жицата ако е зеленисана, префати ја клемата на здраво. И ако сакаш превенција за 100 посто да не јави, земи Вазелин и премачкај ги клемите.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #3666 на: 19 Февруари 2024, 20:11:48 pm »
Нај прво што ние правиме во вакви ситуации: Извади ја клемата и смени ја  :)  потоа на самото стубче од акумулаторот ке нанесеш индустриски вазелин или по старски земи од шипката за проверка на масло со двата прста масло (користено) и убаво намачкај го стубчето а потоа и клемата (нова) внатре и монтирај т.е стегни но со филинг за стегање, да не престегнеш бидејќи оловото од кое е направено стубчето е меко. И ќе правиш проверка на 1 месец да видиш дали повторно ќе фаќа наслаги,сулфатизација.

Како второ, биди господин и oди во сервис :)  Ако си од СК дојди кај нас ке ти средиме FREE OF CHARGE
Хаха не проблем да ја однесам во сервис само ако знај некој кај има асолен сервис во Битола нека пиши  :D

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5666
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3667 на: 19 Февруари 2024, 22:15:38 pm »
Нојко, подобар немате во Битола, барем според тоа што ми кажале Битолчани, а и имаме добра соработка со него.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #3668 на: 19 Февруари 2024, 22:23:32 pm »
Нојко, подобар немате во Битола, барем според тоа што ми кажале Битолчани, а и имаме добра соработка со него.
Бегај дувај од то копито ги одери луѓето од пари земање. На чичко ми му одкажал некој модул од компјутерот на пунто 2007г и му побарал мислам 1500 евра да го отвори без гаранција дали ке запали после то, Кире 106 ка му го среди за 150 евра

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3669 на: 19 Февруари 2024, 22:26:10 pm »
Скапџија знам дека е, ама ако не знае не се нафаќа.
Многу коли ги пуштил во Прилеп кај нас за поправка на изгорен моторен компјутер или програмирање доколку нема опрема. Прилеп ако не ти е далеку може да се види  ;)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2659
« Одговори #3670 на: 19 Април 2024, 18:11:18 pm »
Deneska dobiv "popust" pri kupuvanje na AGM akumulator.
Del od popustot bese besplatna montaza, potencirano mi bese deka nema da mi naplatat za montaza.
Del od popustot bese i registracija na akumulatorot iako im kazav deka imam aplikacija sam da go registriram, i toa originalna za moeto vozilo a ne univerzalna.

Cenata so popust bese povisoka od taa sto ja dobiv neodamna telefonski, i 1 denar poskapa od nivnata reklamirana cena na FB.

Kupiv so polna doverba i ne proveriv cena na drugi mesta.
Sega proveriv, istiot akumulator vo maloprodazba e 900 denari poeftin, normalno so montaza odnosno se cudea koga prasav dali naplakaat montaza.

Da potenciram, ne mi e do tie 900 denari!
Mada i ne se zanemarlivi.

Znaci ovaka, ne e ubavo da se davaat lazni popusti.
Na stara slava ne se zivee dolgo.
Za sega tolku, nema da pisam sto kako kade.
Klaberi otvorete oci.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3671 на: 19 Април 2024, 18:18:36 pm »
Со тоа што не кажуваш каде и од кого оставаш и други да се злоупотребени, кога веќе си почнал оди до крај, не разбирсм зошто сакаш да си коректен спрема некој што не бил коректен со тебе.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #3672 на: 19 Април 2024, 18:20:21 pm »
И јас сакам да отворам очи ама не знам на каде :)

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3673 на: 19 Април 2024, 19:19:13 pm »
Убаво е друг да го кодира и монтира, но не да прави лажен попуст.
Баш поради тоа купивме одис дијагностика, од "мајстори" кои менуваат акумулатор со уклучен контакт, сега никој на cayenne не се нафаќа да работи во Пелагонијава. Колата не се поместува, не пали ни со стар акумулатор. Друга дијагностика не јавува грешки. Од еден акумулатор, ќе речиш банална работа, ама голем проблем може да направи.

Инаку како што кажа Марјан ако ти си чист од твоја страна пиши ги со име, но не како што направи еден "член" кој направи профил да ме оцрни без никаков доказ, а јас потполно чист, штачеш  ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8580
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #3674 на: 19 Април 2024, 20:25:59 pm »
Го викале Чистио...

Шо да ти праам кога толку инспирираш. :)
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.