Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693385 пати)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3360 на: 22 Јануари 2023, 12:06:51 pm »
Koga sme na ova tema, ima povekje od 3 meseci kade sto startstopot ne mi raboti. Se raboti za fabricki akumulator agm varta 68A so 680cca. Oslabnat akumulator. So pomos na forumdzijata i drugarot od tuka nikomil koj mi go dade smartpolnacot probav so polnenje no ne uspeav od sto kapacitetot e padnat od 680 cca na 245 cca i tuka nisto ne se moze nooo kolata pali normalno i nikako da se otkazuva akumulatorot?! 9 godini starost na akumulator a istroshen 60% znaci ima momentalen kapacitet od 40%. Interesen podatok mi bese deka dizelot od 1.0 cc do 2.0 cc moze da go zapali akumulator koj ima minimum 200 cca udarna mokj!. Ova go citav na nekoi stranski forumi. Zatoa mene kolata uste mi pali so mojot akumulator. Sto znaci kvalitet na prva vgradnja. A za nov, ke se razmislam ima povekje opcii...yuassa duracel monbat ili topla..gore dolu razlikata od najevtiniot do najskapiot aftermarket e 2k denari.
Ps: vo porshe originalen akuu  istiot kapacitet koshta 30k denari
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1364
« Одговори #3361 на: 22 Јануари 2023, 12:34:07 pm »
Весна 45ка за пунто/сејченто го имав спомнато пред 4 и кусур години на вујко ми му го сменија под гаранција у меѓувреме тој купи нов и овој му стоеше 3 години у гаража, го ставија лани на едно пунто чакмак и уште работи, позитивно сум изненаден и препорачувам весна на секој.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #3362 на: 22 Јануари 2023, 13:40:18 pm »
Седма година  ексајдот кај мене фаќа,  заебаваше цел ноември скоро и гасеше таблата пред палење, после тоа ја баталив колата од 15дек не беше запалена уопште, сеа пред некој ден го извадив и го ставив на pulse repair 30+ саати,  штета шо неам апаратура да измерев пред после CCA, ама еве го наместив не ни мрда шалтаблата,  пали како мина. Лани го мерев со апарат на продавница,  пишеше bad replace,  беше за никаде амс еве гофина и кусурот истера со еден pulse repair.
На корсата исто беше проверен со апарат и беше за менување, јас кога ја земав по некој месец  лежење беше на 10.5в немаше снага да мрдни, го оставив со pulse repair исто едно 30+ сати,  еве го 8 месеци веќе нема никаков знак на слабост даено.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #3363 на: 22 Јануари 2023, 15:37:57 pm »
Седма година  ексајдот кај мене фаќа,  заебаваше цел ноември скоро и гасеше таблата пред палење, после тоа ја баталив колата од 15дек не беше запалена уопште, сеа пред некој ден го извадив и го ставив на pulse repair 30+ саати,  штета шо неам апаратура да измерев пред после CCA, ама еве го наместив не ни мрда шалтаблата,  пали како мина. Лани го мерев со апарат на продавница,  пишеше bad replace,  беше за никаде амс еве гофина и кусурот истера со еден pulse repair.
На корсата исто беше проверен со апарат и беше за менување, јас кога ја земав по некој месец  лежење беше на 10.5в немаше снага да мрдни, го оставив со pulse repair исто едно 30+ сати,  еве го 8 месеци веќе нема никаков знак на слабост даено.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
So koj/kakov polnac?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #3364 на: 22 Јануари 2023, 16:13:17 pm »
@nikola_bb Со некој RJ Tiande 6A, не знам од шо е копија,  има руси на јутуб со рецензиии тестови, лично јас  имам 5 акумулатори полнето и позајмен е уште 10тина пати,  нема мака некоја.
Сеа ми текна дека уште еден неотворен имам,  кога ги нарачував од али пред година две,  не се разбравме со еден ми остана така. Се мислам сеа дали да го чувам резерва или да го шиткосам по фејсбуци или овде,  да видам само шо диктира пазарот и колку ме коштал.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #3365 на: 22 Јануари 2023, 16:33:23 pm »
Шпанска серија...
Ne te ostavila kolata na pat  za da vidish sto e shpanska serija.... pa da vidish kolku pari cini shlep, majstori,nervozi...
 🙃🙃🙃

Не ме оставила бидејќи во сред возење акумулатор не откажал освен ако алтернатор не зезнал.

А ја да ме зезне акумулатор после 3 години, да правам драми по форуми и така на крај да си се вратам кај истиот  што да пишам освен стокхолмски синдром.

Со убаво да те служи, иако е автомобилски форум, не пиеме нафта.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3366 на: 22 Јануари 2023, 16:39:42 pm »
Сеа ми текна дека уште еден неотворен имам,  кога ги нарачував од али пред година две,  не се разбравме со еден ми остана така. Се мислам сеа дали да го чувам резерва или да го шиткосам по фејсбуци или овде,  да видам само шо диктира пазарот и колку ме коштал.

Abre shto kje prodavash, kje mu zemish 15-20 evra (dali i tolku), chuvaj si go rezerva (ili izraduvaj nekoj blizok ako imash brat/tatko/kum za rodenden ako saka da chachka po kolata podari mu go)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3367 на: 22 Јануари 2023, 20:21:55 pm »
@nikola_bb Со некој RJ Tiande 6A, не знам од шо е копија,  има руси на јутуб со рецензиии тестови, лично јас  имам 5 акумулатори полнето и позајмен е уште 10тина пати,  нема мака некоја.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На прв поглед визуелно е Foxur... Кинез во оригнал, копиран од кинези и веројатно блиску до 100% идентичен. Во „најлош“ случај ако ставиле некоја поевтина компонента на истата плочка/чип во електрониката (гарант сеуште функционира идентично). :)

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #3368 на: 22 Јануари 2023, 21:38:14 pm »
Шпанска серија...
Ne te ostavila kolata na pat  za da vidish sto e shpanska serija.... pa da vidish kolku pari cini shlep, majstori,nervozi...
 🙃🙃🙃

Не ме оставила бидејќи во сред возење акумулатор не откажал освен ако алтернатор не зезнал.

А ја да ме зезне акумулатор после 3 години, да правам драми по форуми и така на крај да си се вратам кај истиот  што да пишам освен стокхолмски синдром.

Со убаво да те служи, иако е автомобилски форум, не пиеме нафта.
Не бе друже никој не драми тука само споделив искуство и ситуација.
Нормално не може да те остави на сред возење акумулаторот.
Не знам тебе што ти смета тоа што некој споделил искуство или барал мислење за нов акумулатор пошо нели за акумулатори е темава.
Инаку не е никаков стокхолмски синдром туку давање уште една шанса на бренд што е еден од најпознатите за акумулатори. Башка 30 месеци гаранција.

Нека тера 30 месеци па нов ке ставам ако сакаш да го правиме твојот муабет за некој да не ти драми тука.
Курнази и такви како тебе не треба да седат на форум и да читаат вакви работи што ќе ги замара.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3369 на: 22 Јануари 2023, 22:16:03 pm »

На прв поглед визуелно е Foxur... Кинез во оригнал, копиран од кинези и веројатно блиску до 100% идентичен. Во „најлош“ случај ако ставиле некоја поевтина компонента на истата плочка/чип во електрониката (гарант сеуште функционира идентично). :)

C'k ne e foksur niti kopija negova. skroz poinakva mu e plochkata vnatre. Ama toa voopshto ne e bitno ako mu brka rabota. Ima miljarda variacii na temata vo elektronikata.. bitno e da brka rabota.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3370 на: 22 Јануари 2023, 22:21:27 pm »
Bas super sto se spodeli iskustvo so akumulatorot na Panda993.

Nemasi nikakvi drami samo informacija za problemi pri palenje so akumulator koj realno bi trebalo da trae poveke ako e koristen normalno, i potoa resena situacija so istiot brend zemen od uvoznikot.
Mnogu korektno.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #3371 на: 22 Јануари 2023, 22:24:36 pm »
Смешен е моментот како  најквалитетниот бренд дава 30 месеци гаранција додека еден буџет бренд како Топла/Весна даваат 36 месеци.

У државава, прво гаранција, после бренд.
На форумов (знаат членовите со стаж) се сеќаваме за искуството со Ексајд. Доаѓаат членови, прават "драма" колку е нај нај, за после тоа да се сфати колку е саат.

Долго да те служи, секој со својот избор.
Околу личните ословувања, нема да коментирам, тоа нека си е на твоја сметка.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3372 на: 23 Јануари 2023, 07:19:35 am »
Interesen podatok mi bese deka dizelot od 1.0 cc do 2.0 cc moze da go zapali akumulator koj ima minimum 200 cca udarna mokj!. Ova go citav na nekoi stranski forumi. Zatoa mene kolata uste mi pali so mojot akumulator.

Имаш среќа што нема паднато под 0 температурата зимава.  ;D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3373 на: 23 Јануари 2023, 10:42:10 am »
Pak ke kazam, ne e se do brendot.
Pokraj kvalitetot na izrabotka, mnogu e bitno vo kakva sostojba e akumulatorot koga ke go kupis, i vo kakvi uslovi ke raboti akumulatorot.
E tek togas mozeme da zborime deka pokvaliteten akumulator sto podolgo ke ja drzi udarnata struja ke e podobar i ke trae podolgo poradi imanje na kapacitet da startuva.
Zatoa i ima takvi varijacii da top brend otkaze odma posle garancija, a poslabi brendovi da teraat po 5 godini. Mada poveke se kreva prasina koga ke otkaze top brend.

A kako sto bese napisano pogore, junacite se pokazuvaat pod nula :)
I pri visoki temperaturi, toa se dvete krajnosti koga zatajuvaat akumulatori.
Sepak e baterija, i ne bi se slozil deka se maintenance free.

Отсутен Suki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 695
« Одговори #3374 на: 26 Јануари 2023, 12:51:19 pm »
Предлог акумулатор за Голф 5 1.9 тди
Од каде да набавам