Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693388 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3345 на: 13 Јануари 2023, 09:54:15 am »
Duracell tip for cold days :)

Или најкратко - на стартање мотор стискајте кумплуг до под (посебно на прво палење).

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #3346 на: 13 Јануари 2023, 11:27:02 am »
Мислам и мојот е заминат beyond return сеа, месец дена не е мрдната колата а последно беше на 11.8  пред да ја покријам со церада колата.
Уште лани го измерија за менување ама го оправив со Repair на полначот, ја врати снагата, сеа чисто експериментално  ако запали некако ќе ја носам да го мерат отпорот,  па ќе му удрам repair неколку дена,  па ќе ја носам пак кај некој од овие шо продаваат да го премерам да видам шо биднало.
А можи и да го измерам 5в и оди директ ѓубре без експерименти :)

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3347 на: 13 Јануари 2023, 12:40:53 pm »
Мислам и мојот е заминат beyond return сеа, месец дена не е мрдната колата а последно беше на 11.8  пред да ја покријам со церада колата.
Уште лани го измерија за менување ама го оправив со Repair на полначот, ја врати снагата, сеа чисто експериментално  ако запали некако ќе ја носам да го мерат отпорот,  па ќе му удрам repair неколку дена,  па ќе ја носам пак кај некој од овие шо продаваат да го премерам да видам шо биднало.
А можи и да го измерам 5в и оди директ ѓубре без експерименти :)

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Mojot taka go tegavev do posledno. Na kraj ednash me zezna ne zapali koga mi trebashe pa se stutkavme 6 dushi vo 1 kola :)

Sledno beshe polnenje za posleden pat..zapali kolku da odam da kupam akumulator .. ne ja ni ugasnav pred dukjan od strav da ne ne zapali ushte ednash... i posle doma na raat so nov. Kje vidime kolku kje tera noviov. Banerot izdrza celi 8 i kusur godini

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #3348 на: 21 Јануари 2023, 14:24:21 pm »
Vo vrska so mojot prethoden post za problemot so akumulatorot na vozilo FIAT PANDA 2004 godina  1.1 40KW benzin.

Stariot akumulator mi beshe Duracell Starter 44 Ah (400A) kupen na 02.01.2020 i posle 3 godini akumulatorot otkaza(raboteshe so 1/3 od svojot kapacitet kako sto mi kazaa vo MAKBAT koj se oficijalni uvoznici za Duracell vo Makedonija)
Taka da ne beshe problemot do voziloto.

Mi beshe ponuden akumulator MONTBAT F 50Ah bidejki voziloto e postaro pa da stavam pojak akumulator,no nekako nemam iskustvo so ovoj brend nitu pak nekoj moj blizok ima koristeno Monbat..... pa zatoa povtorno mu dadov shansa na Duracell Starter 45Ah ist kako prethodniot bidejki nemaa od duracell 50 AH. Imaa mislam samo 55Ah od duracell ali rekoa deka nema da sobere.

Deneska vo MAKBAT povtorno kupiv nov akumulator
DURACELL STARTER 45 Ah (420A) so 30 meseci garancija.
Gi prasav deckite koga e proizveden akumulatorot mi rekoa deka e na 17.12.2022 godina. Ne gi razbiram kodovive za da proveram koga tochno e proizveden zatoa i gi prasav za da ne ispadne posle deka e stoen dolgo vreme akumulatorot pa zatoa da otkaze povtorno.

Deckite se korektni i vednash mi go smenija akumulatorot.
Sega ostanuva na vremeto da vidime kolku vreme ke tera ovoj nov akumulator...... bidejki od stariov ne bev zadovolen poso otkaza za 3 godini pa eve povtornk shansa na Duracell ke mu dadam 😀
« Последно менување: 21 Јануари 2023, 14:38:36 pm Panda993 »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #3349 на: 21 Јануари 2023, 14:33:16 pm »
Шпанска серија...

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
« Одговори #3350 на: 21 Јануари 2023, 14:40:52 pm »
Шпанска серија...
Ne te ostavila kolata na pat  za da vidish sto e shpanska serija.... pa da vidish kolku pari cini shlep, majstori,nervozi...
 🙃🙃🙃

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
« Одговори #3351 на: 21 Јануари 2023, 14:44:16 pm »
 На бутање не ли пале.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3352 на: 21 Јануари 2023, 15:09:15 pm »
Ако е купен 2020 не откажал после 3, туку после 2 години.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
« Одговори #3353 на: 21 Јануари 2023, 15:22:24 pm »
На бутање не ли пале.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
Sam da butash i da palish moze li? 🤣

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3354 на: 21 Јануари 2023, 20:49:05 pm »
Akumulatorot kako sto procitav bil kupen Januari 2020 a sega sme Januari 2023.
Sto znaci ima 3 godini od prodazba, a poveke od 3 godini od proizvodstvo.
E tuka e trikot koga bil proizveden akumulatorot bidejki od togas pocnuva da mu tece vekot na traenje.

Stom padnal kapacitet znaci nema kvar prekin vo kelija tuku od nekoja pricina sulfatiziral.
Samo pretpostavka, verojatno ke pisat od Makbat nivno mislenje ovde.

Ubavo sto si otisol direkt kaj uvoznikot i ste napraile muabet sto kako.
Si mozel da zemes i Monbat 50ka dosta gi falat.
Pretpostavuvam si dobil dobar popust za povtorno kupuvanje Duracel, i mislam dobro si postapil.
Extra udarna struja 420A za 45ah akumulator, ima da grmi :)
Zo zdravje da te sluzi noviot :)
Nadopolnuvaj pred sekoja zima koga veke imas CTEC polnac i siguren sum ke trae 5+ godini.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3355 на: 22 Јануари 2023, 07:42:30 am »

Ти кога си се родил, си се родил една година стар ;D
Не броиме векови :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3356 на: 22 Јануари 2023, 09:10:20 am »

???

Дали озбилно мислиш дека поминале 2 години!?

Аман:
од јануари 2020 до јануари 2021 --- 1 година
од јануари 2021 до јануари 2022 --- 2 години
од јануари 2022 до јануари 2023 --- 3 години
Јас па мислев Февруари го купил, се американизирав упм ;D

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3357 на: 22 Јануари 2023, 09:43:58 am »

Tocno e i toa ti sto go kazuvas na nekoj nacin.

A za akumulatorite hemija e toa. Stom se formira akumulatorot pocnuva da mu tece vekot na traenje.
Porano pred mnogu godini akumulatorite se isporacuvaa suvi i se formiraa pri prodazba. Mislam deka seuste ima takvi akumulatori.
Se prodavase akumulator i baska kiselina.

Kaj mene na nekolku garancii od akumulatorite mi pisuva, so mnogu sitni bukvi, deka rokot na traenje e 2 godini od prodazba ili 3 godini od proizvodstvo.
E sega tuka e trikot. Proizvoditelite na akumulatori, skoro site, namerno ne pisuvaat jasno razbirliv datum na proizvodstvo taka coecki sekoj da moze odma da go procita, tuku stavaat nekoi sifri kodovi. Ne gledam druga pricina toa da e taka sem da go krijat datumot na proizvodstvo.

Po propis vo stoenje pred prodazba akumulatorite treba da se nadopolnat na 6 meseci za da ne se ostavi prazen. So stoenje samite se praznat i naponot paga sulfaticazija se pojacuva. Naponot ne treba da padne pod 12.5/12.6V, ako padne se nadopolnuva.
Ti ke kupis spored tebe nov akumulator, no ako toj e stoen godina dve a ne nadopolnonet od strana na prodavacot ti si kupil veke polovna roba.
Cest na izuzetoci ako nekoj nadopolnuva akumulatori od prodavacite.

Bidejki nesum siguren dali e akumulatorot postar i dali e nadopolnuvan, vo princip ne kupuvam akumulator dodeka prodavacot ne mi desifrira datum na proizvodstvo i pri toa ne go kupuvam ako e postar od 6 meseci.
Ova ne znaci deka ne treba da se kupuva postar od 6 meseci star akumulator, moze no ako e redovno nadopolnuvan. Samo poradi nemanje podatoci dali e nadopolnet izbegavam da kupuvam postar od 6 meseci.
Na primer, na Yuasa akumulatori od pozadi ima nalepnica so shema na nadopolnuvanje on stock.
Tamu prodavacot treba da obelezuva datum na dopolnuvanje dodeka go drzi na lager.

Se slucuvalo da prodavacot ili neznae ili ne saka da mi desifrira datum, togas kontaktiram direktno proizvoditelot na akumulatori-nekoj od evropskite centri. Tamo mi barrat kod, im go davam i povratno mi javuvaat datum na proizvodstvo.
Da deliva slozeno, no ne me mrzi.

Plus odam so moj "smart" merac i samitot proveruvam udarna struja i otpor.
Ako gi zadovoluva ovie kriteriumi togas go kupuvam.
Ili vtora opcija odam direktno kaj uvoznikot vo koj imam verba deka raboti posteno i po propis i kupuvam akumulator od niv.
« Последно менување: 22 Јануари 2023, 22:23:44 pm M3V8 »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3358 на: 22 Јануари 2023, 10:02:17 am »
Па и во март да го купил, пак се 3 години...
Епа извини, не се три години, туку 2 години и таму некои 10тина месеци.

Ова се што пишував беше во насока искористување гаранција за која што мислев дека е 3 години.
Ја ѕирнав мојата гаранција од Дураселот што го купив пред некој месец, пишува 30 месеци, А бев убеден дека е 3 години.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3359 на: 22 Јануари 2023, 11:09:22 am »
Voopsto nikade ne spomnav deka vo stranstvo e se super a kaj nas necini. Isto e ako ne i poloso vo stranstvo.
Ne stavanjeto na datum na proizvodstvo e od stranstvo ne od kaj nas.

Ako ne mi dadat datum na proizvodstvo, tuka ili nadvor, nema da go kupam i zdravo.
Samo ne mi e jasno koj i kako im dozvoluva da ne deklariraat jasno datum na proizvodstvo, pa uste i da go krijat.
Begam od toj brend, ionaka ima nekolku prvoklasni brendovi na izbor.