Akumulatorot kako sto procitav bil kupen Januari 2020 a sega sme Januari 2023.
Sto znaci ima 3 godini od prodazba, a poveke od 3 godini od proizvodstvo.
Ти кога си се родил, си се родил една година стар
Не броиме векови
Tocno e i toa ti sto go kazuvas na nekoj nacin.
A za akumulatorite hemija e toa. Stom se formira akumulatorot pocnuva da mu tece vekot na traenje.
Porano pred mnogu godini akumulatorite se isporacuvaa suvi i se formiraa pri prodazba. Mislam deka seuste ima takvi akumulatori.
Se prodavase akumulator i baska kiselina.
Kaj mene na nekolku garancii od akumulatorite mi pisuva, so mnogu sitni bukvi, deka rokot na traenje e 2 godini od prodazba ili 3 godini od proizvodstvo.
E sega tuka e trikot. Proizvoditelite na akumulatori, skoro site, namerno ne pisuvaat jasno razbirliv datum na proizvodstvo taka coecki sekoj da moze odma da go procita, tuku stavaat nekoi sifri kodovi. Ne gledam druga pricina toa da e taka sem da go krijat datumot na proizvodstvo.
Po propis vo stoenje pred prodazba akumulatorite treba da se nadopolnat na 6 meseci za da ne se ostavi prazen. So stoenje samite se praznat i naponot paga sulfaticazija se pojacuva. Naponot ne treba da padne pod 12.5/12.6V, ako padne se nadopolnuva.
Ti ke kupis spored tebe nov akumulator, no ako toj e stoen godina dve a ne nadopolnonet od strana na prodavacot ti si kupil veke polovna roba.
Cest na izuzetoci ako nekoj nadopolnuva akumulatori od prodavacite.
Bidejki nesum siguren dali e akumulatorot postar i dali e nadopolnuvan, vo princip ne kupuvam akumulator dodeka prodavacot ne mi desifrira datum na proizvodstvo i pri toa ne go kupuvam ako e postar od 6 meseci.
Ova ne znaci deka ne treba da se kupuva postar od 6 meseci star akumulator, moze no ako e redovno nadopolnuvan. Samo poradi nemanje podatoci dali e nadopolnet izbegavam da kupuvam postar od 6 meseci.
Na primer, na Yuasa akumulatori od pozadi ima nalepnica so shema na nadopolnuvanje on stock.
Tamu prodavacot treba da obelezuva datum na dopolnuvanje dodeka go drzi na lager.
Se slucuvalo da prodavacot ili neznae ili ne saka da mi desifrira datum, togas kontaktiram direktno proizvoditelot na akumulatori-nekoj od evropskite centri. Tamo mi barrat kod, im go davam i povratno mi javuvaat datum na proizvodstvo.
Da deliva slozeno, no ne me mrzi.
Plus odam so moj "smart" merac i samitot proveruvam udarna struja i otpor.
Ako gi zadovoluva ovie kriteriumi togas go kupuvam.
Ili vtora opcija odam direktno kaj uvoznikot vo koj imam verba deka raboti posteno i po propis i kupuvam akumulator od niv.