Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
138 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
63 (19.4%)
било кој...
70 (21.5%)

Вкупно гласови: 324

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 684433 пати)

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3210 на: 16 Јануари 2022, 20:17:16 pm »
Najnormalno e ako ja koristis kolata vo kratok rezim na vozenje po odredeno vreme da oslabi akumulatorot bidejki nemoze dovolno da se nadopolni. Dopolnitelno zavisno od firma na kola moze i voopsto da ne gasi ako nadvor e ladno. Ednostavno softverot reagira i ne gasi.

Po moe iskustvo toa se slucuva okolu 4ta 5ta godina na originalen akumulator i obicno tera uste 2 godnini so redovno nadopolnuvanje.
Treba da se ispita so ubav tester i ke kaze sostojba dali e za zamena ili za polnenje (za ponenje e sekako).

Kolata e Nissan Qashqai 2012g akumulatorot e prviot fabrickiot, agm akumulatori mislev deka ne se polnat, a i spored godinite ocekuvam deka ke rikne.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #3211 на: 16 Јануари 2022, 20:30:00 pm »
Se polni sekoj akumulator samo so soodveten polnac.

Mozebi samo treba da se nadopolni i ke istera uste nekoe vreme. Tuka negde teraat od 10 do 12 god zavisno od rezim na rabota.
Najdobro da otides kaj nekoj od uvoznicite na akumulatori i vo nivniot servis da go istetiraat i posovetuvaat dali e za zamena.
Preporaka za ovde:
https://www.facebook.com/monbat.com.mk/

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #3212 на: 17 Јануари 2022, 10:01:01 am »
Ама јас прашав: „...според фабричка спецификација, според упатство“, за производителите што препорачуваат гледам и самиот на нивните веб-страници. Секој различно, патем... :D
знаат производителите 75ка со оваа димензија ти е таман и со физичка димензија и по апеража,
сеа шо имаат по два три модели со плус минус спецификации е башка, така да нема некоја драстична разлика

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
« Одговори #3213 на: 17 Јануари 2022, 11:39:49 am »
Bi go zemal ovaj polnac dobar rejting dobra cena ama duri stigne ke pomine zimata  :D
https://a.aliexpress.com/_mMy6JBK

Јас овај го порачав https://www.aliexpress.com/item/1005002908875086.html
Подобар ми изгледаше од сите.
10 USD za punjacot a 17 USD za shiping...

Ako e 10 USD, treba nesto da zaraboti prodavacot, pa valjda i tamo ima nekoj transport. Pa treba da zaraboti i fabrikata.
Kolku ustvari kosta da se napravi, 2 do 3 USD. E seto toa da bide "smart" polnac.

15$ e polnacot, shipping 8$ imase i vo ElektroMetal pred nekoe vreme za 1700den slicna klasa pretpostavuvam, na forumov imase zadovolni clenovi

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
« Одговори #3214 на: 17 Јануари 2022, 19:10:50 pm »
Јас да ви кажам за една случка. Одам кај рампа кај exide, викам ај видете го акумулаторов, имав 2-3 пати заборавено сијаличка внатре светеше по неколку дена, и директ ми викаат За менување е, па тогаш го ставија на апарат па ми викаат пак Да да да се смени треба.(што за разлика од еднаш со другата кола кога отидов и акумулаторот ми беше под гаранција exide, ми рекоа повози ја убаво и ке немаш мака). Е сега , идам јас одма во duracell, кај новус, и еден мајстор поврзува апаратот и ми вика Ај ти да ја повозиш прво на отворено или да го напунуш акумулаторов(земи од другари полнач) па да дојдеш, ми вика Лесно ми е да ти ги земам парите ама јас ова го работам 35 години и го работам како треба.
@nidzzo пофални зборови за вас само, јас ке ја повозам колата 1h на отворено пошо ми кажаа дека се полни и пак ке дојдам кај вас и ако треба ке купам акумулатор од вас.
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #3215 на: 17 Јануари 2022, 20:22:49 pm »
Е добро де, цел форум знае сека никаков однос имал тој дечкото со ексајд, сигурно има и други културни нормални луѓе со продавници барем за Ексајд, 1000 продавници имате во Ск, Carbox  ги продаваат, тие во Ис Геј долу ептен услужливи беа дечките. Не би баталил марка заради некој брич во понашање кога веќе има избор од кај да ја купиш истата. Еве кај мене топ издржа иако е сеа пред цркање со 0 одржавање, сеа барам нов,пак би земал ист, за истата цена не најдов некој акомулатори со повеќе ударна моќ од овие, на 53аh e 540cca, се остало е или 100cca помалце а тука во цената или идентични цца ама 1500 денари плус. Се мислев за Baner, ама за нив стварно нема избор општо, низ  Битола еден е увозник бев, ама дечкото не е не услужлив како овај со ексајдот туку е Улаф во секоја смисла на зборот улаф, работи со брат му со продавниче/гаража до неговара лепенка, дури бараше банер да ми понуди овај другиот брат ме убедуваше од кај него Crown да купам за поефтино :D После тоа се фатија да се расправаат дури чекав, па мајка им слезе да ги дели... Јас дремам со хаубата отворена и драма гледам :D
Кој е за драма комедија, Банер во Битола нека побара :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3216 на: 17 Јануари 2022, 20:29:38 pm »
Monbat P Series со зелено ти е 53Ah со 500А ударна моќ. Не го препорачувам зошто не знам ништо за нив, ама од ефтините, тој има толку.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3217 на: 17 Јануари 2022, 21:09:15 pm »
@MartinAlfista Баш ќе видам низ Битола дали го има, чекам полнач од али деновиве преку Германија порачан да ми стигни, па ќе ја мерам ударната моќ кај некој од продавачите и ќе го полнам со таа опцијата за pulse repair/ десулфизација или како и да се вика, па ќе измерам пак. Гледам по јутуб ги подоправаат акомулаторите и тоа со кинескиве полнaчи . Пред 2 месеци го проверив кога почна да се губи колата, отидов за да купувам нов, ама state of health излезе 73%, шо и не е така лошо за 5 и нешто години. Го приполнав тогаш, еве сеа пак почнува да јавува слабост, ама ретко ја возам колата седи по над 10 дена незапалена.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
« Одговори #3218 на: 17 Јануари 2022, 22:21:20 pm »
Е добро де, цел форум знае сека никаков однос имал тој дечкото со ексајд, сигурно има и други културни нормални луѓе со продавници барем за Ексајд, 1000 продавници имате во Ск, Carbox  ги продаваат, тие во Ис Геј долу ептен услужливи беа дечките.
Се согласувам со тебе, да ги пофалам јас дечките од Carbox во Ситимол доле, доста пати се покажале доста услужливи.
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #3219 на: 18 Јануари 2022, 01:25:14 am »
Deckite sto prodavaat se usluzlivi, no vo slucaj na bilo kakov problem treba da odis kaj serviserot a ne kaj prodavacot.
I tuka nastanuva problemot.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3220 на: 18 Јануари 2022, 10:09:23 am »
Епа булшит ко така, ние овде во провинција при дефект си ги враќаме во продавницата од кај што е земани, после нека си ги влечкаат во кој шо сакаат сервис, како шо е и во остатокот од светот.. Досега во ни една продавница за никој вратен производ не ми рекле оди барај сервис.. Не купив од сервисер, од продавница пазарам. Сум враќал производи во Нептун, Анхоч, Сет, автоделови  во Иги 2000, Веро,ваков нелогичен одговор немам добиено.
« Последно менување: 18 Јануари 2022, 10:18:02 am vladic3110 »

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8692
  • Пичлеме
« Одговори #3221 на: 18 Јануари 2022, 10:15:03 am »
Тоа ти е Битола, се знаеме сите горе долу и си знај продавачо дека ќе е тепан ако не мота по тавани ;D

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #3222 на: 18 Јануари 2022, 10:36:27 am »
Monbat P Series со зелено ти е 53Ah со 500А ударна моќ. Не го препорачувам зошто не знам ништо за нив, ама од ефтините, тој има толку.

Јас имам 75ка, пали како кибрит. За парите, не најдуваш ништо подобро.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #3223 на: 18 Јануари 2022, 11:07:09 am »
Јас да ви кажам за една случка. Одам кај рампа кај exide, викам ај видете го акумулаторов, имав 2-3 пати заборавено сијаличка внатре светеше по неколку дена, и директ ми викаат За менување е, па тогаш го ставија на апарат па ми викаат пак Да да да се смени треба.(што за разлика од еднаш со другата кола кога отидов и акумулаторот ми беше под гаранција exide, ми рекоа повози ја убаво и ке немаш мака). Е сега , идам јас одма во duracell, кај новус, и еден мајстор поврзува апаратот и ми вика Ај ти да ја повозиш прво на отворено или да го напунуш акумулаторов(земи од другари полнач) па да дојдеш, ми вика Лесно ми е да ти ги земам парите ама јас ова го работам 35 години и го работам како треба.
@nidzzo пофални зборови за вас само, јас ке ја повозам колата 1h на отворено пошо ми кажаа дека се полни и пак ке дојдам кај вас и ако треба ке купам акумулатор од вас.

Јас исто позитивно искуство имав со nidzzo. Колава одвај верглаше и појдов таму за да купувам нов акумулатор. Го измерија акумулаторот и ми вика немаш мака со акумулатор, оди анласерот да ти го проверат. Појдов на електричар, ми сменија четкици и еве акумулаторот си тера втора зима, колата цело време паркирана на отворено :) После вакво искуство нормално дека нареден акумулатор ќе ми биди од кај него.

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
« Одговори #3224 на: 18 Јануари 2022, 11:23:47 am »
Kade se naogase @nidzzo da idam da go proveram mojov AGM e za polnenje?