Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762659 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3060 на: 22 Ноември 2021, 15:08:31 pm »
Ќе ми го запленеа Пунтото од ТАВ до сега ако стоеше колата на аеродромот  :). Фала @Pane-G за советот, ме потсети и дека кабли треба да си направам/составам.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3061 на: 22 Ноември 2021, 15:22:17 pm »
Здраво дечки, дали знае некој ако претходниов акумулатор е АГМ на бмв 120d, a јас ставам обичен дали ќе прави проблем? дали ќе мора да се кодира нешто.. пошто по интернетов дава дека треба обичен 80/85ah, а моментално има АГМ а колава нема Start-stop..
@Neno Kazi mi Godina na BMW i ke ti kazam shto treba da se stavi soodvetno.
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен neno[]

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #3062 на: 22 Ноември 2021, 21:56:42 pm »
Здраво дечки, дали знае некој ако претходниов акумулатор е АГМ на бмв 120d, a јас ставам обичен дали ќе прави проблем? дали ќе мора да се кодира нешто.. пошто по интернетов дава дека треба обичен 80/85ah, а моментално има АГМ а колава нема Start-stop..

2006та е, нема старт-стоп, нема греачи,навигација,сензори напред.. моментално е ставено АГМ на него..

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3063 на: 23 Ноември 2021, 08:39:06 am »

2006та е, нема старт-стоп, нема греачи,навигација,сензори напред.. моментално е ставено АГМ на него..
AGM shto ima ne e shteta napravena voopshto, AGM akumulatorite na BMW znaat da traat i po 13 godini, no neli poradi cenata se izbegnuvaat.
Ako sakash AGM moze da se stavi 80Ah DURACELL EXTREME x3 AGM ili ako ne si pri pari togash moze da se odi so 95Ah Duracell Advanced (Ne AGM)
Dokolku si od Skopje moze da pominesh vo nashiot glaven servis da napravime ispituvanje, pa potoa kako ke reshish ti.
pozdrav
« Последно менување: 23 Ноември 2021, 08:45:52 am nidzzo »
(02) 2783030
078 373414

Отсутен neno[]

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #3064 на: 23 Ноември 2021, 15:36:41 pm »

AGM shto ima ne e shteta napravena voopshto, AGM akumulatorite na BMW znaat da traat i po 13 godini, no neli poradi cenata se izbegnuvaat.
Ako sakash AGM moze da se stavi 80Ah DURACELL EXTREME x3 AGM ili ako ne si pri pari togash moze da se odi so 95Ah Duracell Advanced (Ne AGM)
Dokolku si od Skopje moze da pominesh vo nashiot glaven servis da napravime ispituvanje, pa potoa kako ke reshish ti.
pozdrav
мхм фала на одговорот, него да не е многу 95ах? ко што пребаруев по интернетов сегде препорачано е 80-85.. или во тој случај ако ставам 95 ќе мора да се прекодира? иначе од Скопје сум каде се наоѓате поточно па да пројдам најубаво таму да напраиме муабет :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
« Одговори #3065 на: 24 Ноември 2021, 00:45:35 am »
Сумлив ми е подолго време акомулаторот де позатаено вергла,затемнува таблата или пак 10/15 минути да се врати отворени дури правосмукам ќе излези low battery, пред некој ден ми изгасна кога застанував на семафор, кумплуг и кочница за да застанам и угасна, притиснав на дугме запали и излезе порака на табла ESC off па ESC on, со минатиот вакви глупости праеше пред да откажи. Возев кратка релација дома-болница нешто под 2км, угаснав таму и после правец до продавница уште 2км со ниет да барам друг, го проверија за чудо од 540cca 396 има, односно е на 73% здравје !?  очекував да е за в ѓубре, денес го мерам пред палење 11.98  и околу 9.9 на верглање. Незнам дали се ова знаци за да го менам или да се заебавам со приполнување..

Зајмив полнач од Лидл, дали знае некој од кога ќе го наполнам 100% колку време треба да ја држи волтажата од 12.6+в односно колку е нормално да паѓа, да речиме пример во една недела не возење, секако немам во план да ја возам колата па да го проверам и тоа.

Иначе акомулаторот е  Exide Premium carbon boost 53ah, ноември 2016та земен.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #3066 на: 24 Ноември 2021, 10:59:35 am »
Сумлив ми е подолго време акомулаторот де позатаено вергла,затемнува таблата или пак 10/15 минути да се врати отворени дури правосмукам ќе излези low battery, пред некој ден ми изгасна кога застанував на семафор, кумплуг и кочница за да застанам и угасна, притиснав на дугме запали и излезе порака на табла ESC off па ESC on, со минатиот вакви глупости праеше пред да откажи. Возев кратка релација дома-болница нешто под 2км, угаснав таму и после правец до продавница уште 2км со ниет да барам друг, го проверија за чудо од 540cca 396 има, односно е на 73% здравје !?  очекував да е за в ѓубре, денес го мерам пред палење 11.98  и околу 9.9 на верглање. Незнам дали се ова знаци за да го менам или да се заебавам со приполнување..

Зајмив полнач од Лидл, дали знае некој од кога ќе го наполнам 100% колку време треба да ја држи волтажата од 12.6+в односно колку е нормално да паѓа, да речиме пример во една недела не возење, секако немам во план да ја возам колата па да го проверам и тоа.

Иначе акомулаторот е  Exide Premium carbon boost 53ah, ноември 2016та земен.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Mnogu si go zaspostavil, cim padnal pod 12V, a i vikas sumljiv ti e podolgo vreme so verglanje i zatemneta shal tabla. Osvezi go ubavo so polnenje (uste podobro ako polnacot ne e samo transformator tuku ima i elektronia da ne recham da e smart charger) neka pomine niz procesot na desulfatizacija. I volku oslaben pak ti zavergla znachi ima nadez, zimovo ke go izvozis sigurno ako se napolni da drzi den - dva nad 12.6.

A vo vrska so nevozenjeto 1 nedela, podobro toa otkolku vo rok od pola saat da palish/gasish tri pati. Od prilika 20tina min (zavisi kolku potrosuvaci imas vkluceno) do pola saat mu treba na akumulatorot da se napolni od reglerot ako e se OK. Kaj mene Banerot e 2013ta ako ne se lazam (imam nekade po forumov spomnato) ama si tera so redovno polenje 2 pati godinata. Ednas na prolet i ednas ovoj period treba da go zakachish na polnach i skroz nov da e a ne pa 5 godini star.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #3067 на: 24 Ноември 2021, 11:53:33 am »
Sekako vredi da probas so polnenje.
400A od 530A i ne e taka loso. Vidi sto parametri ke pokaze nekolku saata po polnenjeto.
Dali ti kazaa vnatresen otpor pri merenjeto?

Kako i da e, isteral 5 godini i tuka nekade e pred kraj a moze i da tera uste nekoe vreme zavisi kolku sulfatiziral deka go imas drzeno prazen.
Imam dva isti exide od taa serija i godiste. Edniot uste se drzi drugiot ima skoro prepolovena udarna struja ama pali deka e Honda benzinec :)
Pri toa nadopolnuvani nekolku pati godisno inace nemase tolku da dodrzat pogotovo edniot koj se vozi na kratki relacii.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3068 на: 24 Ноември 2021, 13:51:40 pm »
@M3V8 Го извадив, се полни моментално па ќе видиме, иначе не ми кажаа внатрешен отпор само тоа ливчето погоре го добив, вааљда  не можам да го проверам со мултимер тоа ?
 Ќе си нарачам дефинитивно деновиве од алиекспрес некој смарт полнач да не зајмувам вака, имаше некој постирано наназад, а и може и некој тестер ако се ефтини, да не се замарам по продавници да ми мерат. Сигурно ќе го цепав уште некоја година ако го одржавав повремено, зимоска не беше запалена недели колата 11.5 беше, запали без мн потешкотии ваљда дека бензинец, ама таквите  падови со тек на време си го имаат земено делот сигурно..
 Незнам за нареден дали е паметнон да земам со поголема ампеража како што напнуваат некогаш по продавници, као демек стареела колата повеќе струја требало.. Фабричкиот беше FIAMM 50ah, овај е 53,  во продавницата кај што го проверив ми препорачаа ако го менувам да сум ставел 60ка ем повеќе cca.. Не ја разбирам тематиката многу, ама мислам дека ако ставам појак нема да го полни како што треба и ќе поебам побрзо, или не ?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #3069 на: 24 Ноември 2021, 14:08:23 pm »
@vladic3110 od 50ka do 60ka mislam ne e golema razlika i ke go polni.

No, povazen parametar e udarnata struja, taa go zadvizuva motorot.
Taka da baraj proverena firma, da e taze ne postar od 6 meseci, i da ima pogolema udarna struja fabricki.
Takov veke i imas momentalno Exidot Premium e so pojacana udarna struja, zatoa megudrugoto i seuste ti pali.

Toa koga ke kupuvas nov. Za sega probaj so polnenje kakvi parametri ke ti dade. Za merenje vnatresen otpor toa so toj uredot kaj sto ti go testirale.
Gledaj samo ne se zaakuvaj na ribi po pusti predeli so ovoj akumulator :)
Napolni go i pak na tester, pa i tamo ke ti kazat strucno mislenje.

Sega gledam deka koga ti merenje naponot ti bil 12.4. Pred kolku vreme e ispituvan?

Stvarno se prakticni i so cena pristupacni smart punjacite taka da ako imas zelba da go odrzavas akumulatorot podolgo i ke ti trae akumulatorot.
« Последно менување: 24 Ноември 2021, 14:14:57 pm M3V8 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3070 на: 24 Ноември 2021, 14:09:34 pm »
Поголем е подобро - ако го собира. Ќе го полни секако.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3071 на: 24 Ноември 2021, 14:31:25 pm »
@M3V8 Во понеделникот сабајле бев да го стават на тоа апаратчето, видеото е од нареден ден односно вчера (вторник) го мерев пред да идам да позајмам полнач беше 11.98. Возев едно 20/25км да го земам, денес пред да го извадам од кола го мерев 12.28 покажа.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #3072 на: 24 Ноември 2021, 19:36:07 pm »
Кај мене исто така почна да откажува пред 3 недели... Го ставив на полнач и евего сега за сега си функционира нормално..
 Незнам дали општо алтернаторите не ги дополнуваат како што треба пошто колата беше доста возена и на отворен пат, не беше акумулаторот оптеретен..

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3073 на: 26 Ноември 2021, 11:34:04 am »
 Мора да се прави 2 пати во годината дополнување на акумулаторите.... знам јасно ми е што мислите....порано не требаше и се беше ОК иако кецот го остaвавме и 6 месеци да стои невозен, но сега возилата се други и имаат премногу уреди кој мора да бидат под напон.
 Ние препорачуваме два пати годишно  "TOP UP WITH charging" метода за продолжување на векот на акумулаторската батерија.
« Последно менување: 26 Ноември 2021, 13:33:24 pm nidzzo »
(02) 2783030
078 373414

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3074 на: 27 Ноември 2021, 00:44:56 am »
Мора да се прави 2 пати во годината дополнување на акумулаторите.... знам јасно ми е што мислите....порано не требаше и се беше ОК иако кецот го остaвавме и 6 месеци да стои невозен, но сега возилата се други и имаат премногу уреди кој мора да бидат под напон.
 Ние препорачуваме два пати годишно  "TOP UP WITH charging" метода за продолжување на векот на акумулаторската батерија.
Може и некој пишал/кажал ама сум пропуштил. @nidzzo  смее ли да се полни акумулатор што не се отвараат ќелиите? Исто ако се дополнува ваљда ке фали и дестлирана во, како да се дополни ако не се отвара?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk