Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 760899 пати)

Отсутен AquaMan

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3015 на: 18 Октомври 2021, 14:52:16 pm »
Да ми даде некој мислење за полначов?
https://carbox.mk/product/polnac-za-akumulator-praxis-60-52410/
Ве молам за одговор, се мислам да го земам утре.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3016 на: 18 Октомври 2021, 15:35:47 pm »
Зависи за што ти треба, што мислиш да правиш со него... 4 ампери (ако и нив ги има) се доволни за редовно (и долго) дополнување.

Брендот и моделот, некој што го користел па да каже. Праксис пошто се и сешто се продава под нивно име, веројатно се дилери... Ако не ти се брза подобро да си нарачаш Foxur од Али.

Отсутен AquaMan

• Почетник
  • *
« Одговори #3017 на: 19 Октомври 2021, 00:35:24 am »
Зависи за што ти треба, што мислиш да правиш со него... 4 ампери (ако и нив ги има) се доволни за редовно (и долго) дополнување.

Брендот и моделот, некој што го користел па да каже. Праксис пошто се и сешто се продава под нивно име, веројатно се дилери... Ако не ти се брза подобро да си нарачаш Foxur од Али.
Не ми се брза... ќе можеш ли да ми дадеш линк од тој од Алиекспрес?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3018 на: 19 Октомври 2021, 09:14:04 am »
Еве од „официјалната“ продавница
https://www.aliexpress.com/item/32880436386.html  јас овој го имам, само друга боја.
Следниов е понов модел: https://www.aliexpress.com/item/1005001544042339.html

Или пробај со пребарување на сајтот, моделот станал прилично популарен па имаат и доста клонови кои би требало 99% да се исто функционални (истиот чип и плочка):
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&SearchText=foxur

Јас пред некои две години го нарачав мојот кога беше новоизлезен модел, оттогаш цената е покачена малку а поштарината за многу. Мене ме фати некои 15тина долари се на се (плус минус некој долар можеби).

Ваквите полначи сметам дека се подобри од CTEK форматот на полначи (збиени во мали пластични кутијки), пошто се поголеми и имаат активно ладење. За CTEK има куп искуства со расипување од прегревање.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #3019 на: 19 Октомври 2021, 11:51:27 am »
Strasno dobra cena.
Podobro da se zeme od oficijalnata strana gledam tie verzii se polnaci vo 7 cekora i imaat  zaseben mod za klasicen i agm polnac kako i za pomali akumulatori za motori i slicno.
Edit: sega gledam deka modelite od 6A nagore imaat izbor na mod na polnenje. Ili se toa novite modeli.

Po dimenzija ne e nesto znacajno pogolem od CTEC, no ima ventilator sto e sekako prednost.
CTEC-ot sto go imam 5 amperski se zagreva samo do sostojba onaka da e mlako blago zagrean (da ne go urocime).
@Van pisi iskustva
« Последно менување: 19 Октомври 2021, 12:02:28 pm M3V8 »

Отсутен AquaMan

• Почетник
  • *
« Одговори #3020 на: 19 Октомври 2021, 19:57:19 pm »
Многу земаат за шипинг бе... нема ли некое што е фри шипинг?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3021 на: 19 Октомври 2021, 22:47:34 pm »
Eве момциве нека кажат како се задоволни (тогаш мислам за ~10-ина $ го пазарија):

Дај кажете добар полнач за акумулатор? :)
Сакам да си го дополнувам во зима, градска само ја возам, запали / изгаси.

edno vakvo ili bilo koj klon na foxsur or ali ekspres taman do zimo ke ti stasa i kapata na strana (nekade od 9 do 15 evra se dvizat kako ke gi nachekas)

https://www.aliexpress.com/item/1005003156023486.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.66ca6990Cp6nAm&algo_pvid=0c806694-fd5e-4651-98f9-4a59070ec01d&algo_exp_id=0c806694-fd5e-4651-98f9-4a59070ec01d-27&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000024400026330%22%7D
za ich pari dobro polnache i dosta jako (dava 8A maksimum na 12V a moze da polni i na 24) plus ima opcija za razni tipovi na akumulatori vo smisla AGM, klasichen so kieslina, imash i desulfatizatija (ne bash naj jaka) a ima i ona tricklecharge... e sea ako sakash malku po fensi shmensi mozish i od einhell polnach da zemish ama e 3pati poskap od ova

Го купив, фала ти многу! :)

@Van pisi iskustva

Работи како што треба. Дури и repair модот мање више го прави тоа што го кажува, пулсира напонски во обид да десулфатизира (проверено на осцилоскоп, мислам и никомил1 исто проверувал). Ладењето е задоволително, иако јас мојот малку до кастомизирав со надворешен ладилник на еден елемент (повеќе од досада, отколку од потреба).

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #3022 на: 19 Октомври 2021, 23:38:11 pm »

Работи како што треба. Дури и repair модот мање више го прави тоа што го кажува, пулсира напонски во обид да десулфатизира (проверено на осцилоскоп, мислам и никомил1 исто проверувал). Ладењето е задоволително, иако јас мојот малку до кастомизирав со надворешен ладилник на еден елемент (повеќе од досада, отколку од потреба).

Za tie pari polna kapa e polnachot na foxsur. Ne e deka e dzver za polnenje posebno za 80+ amper-chasa akumulator. pred 2 nedeli go osveziv akumulatorot za edno saat vreme prekina so polnenje iako merev gustina na elektrolitot beshe na nekoi si 1.26 naj jakata do 1.24 naj slabata kelija. (ova i ne e nekoja gustina shto bi ja ochekuval za da go prekine polnenjeto)

posle toa udriv 48h desulfatizacija (znachi 2 pati po 24h kolku shto trae eden cel "repair" ciklus) i gustinata na elektrolitot se kachi na 1.28 kaj naj jakite 2 kelii preku 1.27 kaj ostanatite 3 i onaa naj slabata 1.26 shto za negova vozrast e sosem OK (ako ne sum greshka ADBE e kodot na proizvodstvo ili vo prevod 03 nedela od 2014godina).

Pri toa ne predizvika zagrevanje na akumulatorot shto e mnogu dobra rabota, niti predizvika nekoe jako "vrienje" odnosno elektroliza na vodata, taka shto slobodno moze da se ostavi na polnach bilo koj akumulator za kola edno 2-3 dena bez da go mislish da ne mu se desi neshto niti ke go izvrie initi pak ke go pregree.

Suma sumarum polnachot e dobar posebno ako se zeme predvid cenata

p.s. edvaj chekam da mi stigne pojakiot polnach ama nekako zaglaveno e kako shto gledam na tracking..sea dali voopshto ne e praten ili nekoj go lapnal po pat ke vidime ke kaze vremeto

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3023 на: 20 Октомври 2021, 08:13:03 am »
Имам и јас такво за мерење густина, сум го сметнал од ум... Ќе гледам да најдам време да проверам (акумулаторов е олд скул, се отвараат келиите за проверка/дотур).

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #3024 на: 20 Октомври 2021, 10:44:27 am »

Za tie pari polna kapa e polnachot na foxsur. Ne e deka e dzver za polnenje posebno za 80+ amper-chasa akumulator. pred 2 nedeli go osveziv akumulatorot za edno saat vreme prekina so polnenje iako merev gustina na elektrolitot beshe na nekoi si 1.26 naj jakata do 1.24 naj slabata kelija. (ova i ne e nekoja gustina shto bi ja ochekuval za da go prekine polnenjeto)

posle toa udriv 48h desulfatizacija (znachi 2 pati po 24h kolku shto trae eden cel "repair" ciklus) i gustinata na elektrolitot se kachi na 1.28 kaj naj jakite 2 kelii preku 1.27 kaj ostanatite 3 i onaa naj slabata 1.26 shto za negova vozrast e sosem OK (ako ne sum greshka ADBE e kodot na proizvodstvo ili vo prevod 03 nedela od 2014godina).

Pri toa ne predizvika zagrevanje na akumulatorot shto e mnogu dobra rabota, niti predizvika nekoe jako "vrienje" odnosno elektroliza na vodata, taka shto slobodno moze da se ostavi na polnach bilo koj akumulator za kola edno 2-3 dena bez da go mislish da ne mu se desi neshto niti ke go izvrie initi pak ke go pregree.

Suma sumarum polnachot e dobar posebno ako se zeme predvid cenata

p.s. edvaj chekam da mi stigne pojakiot polnach ama nekako zaglaveno e kako shto gledam na tracking..sea dali voopshto ne e praten ili nekoj go lapnal po pat ke vidime ke kaze vremeto
а дали може со овој полнач и агм акумулатори да се надополнат или само оние обичните
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #3025 на: 20 Октомври 2021, 20:40:27 pm »
а дали може со овој полнач и агм акумулатори да се надополнат или само оние обичните

"ali" tvrdi deka e za site osven za litiumsku akumulatori, eve eden citat od aliexpress " 3-stage chargers are suitable for most battery types including Calcium, Gel and AGM, Wet batteries. They may also help restore drained and sulphated batteries."

Nemam AGM i ne sum go probal so AGM akumulator mada ne ochekuvam da napravi shteta bidejkji ne go kachuva naponot visoko kako obichen ponach so transformator, na "repair" modot diga do nekoi 15.5V no strujata e mnogu slaba taka shto ne e agresiven. E sega za gel akumulatori ne bi rizikuval sepak tie se ponezni. Pak ke kazam, me kopka da go probam onoj pogolemiot polnach (ako voopshto stigne) bidejki toj ima poseben mod za AGM shto rachno se bira so pritiskanje na kopcheto

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #3026 на: 20 Октомври 2021, 21:38:44 pm »
I jas go cekam. Vika deka pominal na carina, a eve 1 nedela gi nema postava da go donesat. Ke vidime  ;D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен AquaMan

• Почетник
  • *
« Одговори #3027 на: 21 Октомври 2021, 23:24:32 pm »
https://elektrometal.mk/proizvod/polnac-za-akumul-mikroprocesor-ce-bc-4-m-6v-12v-1002225-einhell/
А за овој што ќе кажете? Ми се гледа како најдобар избор, даваат 2 години гаранција и плус на попуст им е.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3028 на: 22 Октомври 2021, 09:33:04 am »
Цитат
Главниот фокус на развојот е на брзо, нежно полнење на батериите...
Цитат
Полнењето за одржување ги олеснува ќелиите на батеријата и го продолжува работниот век, со што се спречува заменлива, скапа, замена на неисправна батерија на возилото.

Какви глупости...  :D
Не наведуваат ни со колку ампери полни на 12 волти, морав да пребарам за да најдам дека е 4 ампери макс. Ќе претпоставам дека е со слична/иста/полоша кинеска електроника од кинеските полначи за кои зборувавме, ама со полошо ладење.

Предност би било аако на некој не му се чека нарачка, или му значи нешто гаранцијата (ако мисли секојдневно да го користи полначот, или слично).

Со други зборови, ништо посебно ама во зорт ваљда ќе врши работа. Стратешко дополнување на акумулатори е корисна работа, со било каков полнач.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #3029 на: 22 Октомври 2021, 11:50:29 am »
https://elektrometal.mk/proizvod/polnac-za-akumul-mikroprocesor-ce-bc-4-m-6v-12v-1002225-einhell/
А за овој што ќе кажете? Ми се гледа како најдобар избор, даваат 2 години гаранција и плус на попуст им е.

za uredot nemam shto mnogu da mislam siguren sum deka e kinezarija so germanska lepenka (shto ne znachi deka e losh) no e skap za tie pari. a za elektrometal imam mislenje deka se krajno ne fer da ne recham neshto vulgarno oti lani go imaa isto na "popust" i toa pod 2000 beshe simnat ARNO AMA .. me shetaa od dukjan vo dukjan za na kraj da mi rechat a dechko greshka e toa go nemame na zaliha ni vo magacin. Dali nekoj od vrabotenite si go lapna za sebe ili imaa glupost napraveno tolku nisko da go spushtat pa ne im se isplateshe ne znam.

nemozam da najdam nekoe posalam "review" taka da eve ti go Dino i negovoto mislenje/objasnuvanje za einhellov. https://www.youtube.com/watch?v=rk5gXjZQL7g&t=728s

Sepak 2000 i kusur denari za kinesko aparatche od 4 ampera spored mene ne e bash nekoja dobra matematika.