Едно правило ми остави впечаток овде, тоа на Онак дека ако отворил прозор и ми дува во глава, негово право е. Добро, ако мислите дека со купување на кола и возење на некој човек сте над него, тоа е ваша работа. За мене, тоа е еквивалентно на оние што ќе купат Мерцедес и добиваат „лиценца“ да паркираат насекаде.
ako паркираш мерцедес или што и да е на забранети места, кршиш закон, јадеш казна, крева пајак и слично.. тоа се закони од државата... а во мојата кола јас сум газда. тоа што ке седне некој да се вози со мене не сметам дека сум над него.. на исто рамниште сме... не сум јас поголем од него нити па ку*от ми е поголем у моментот зашто он се вози во мојата кола... само просто и едноставно како и со законите за паркирање, во мојата кола има закони... е јеби га, моја е и законите се од мене направени... во твојата кола важат твои закони и јас ке ги почитувам, пошто тоа се закони и правила на однесување во тоа возило... не гледам што е тука нејасно и со што јас се ставам над некого? ај појасни ми те молам, малку сум приглуп..
Друже, за пушење ќе разберам, за јадење во кола исто. Ама за отворен прозор додека возиш, а јас сум позади тебе?
Има две ситуации овде - или сме пријатели или не сме и сум случаен сопатник. Во првата ситуација, не верувам дека би одјебал пријател и не би затворил прозор доколку побара. Сосема е валидно моето барање, доколку нели ми дува во глава стварно, односно не возиш со 20 км/с, него нешто повеќе.
Ако сме само познаници и сум ти седнал во кола и го побарам истото, очекувам да ме почитуваш исто како што јас ти ја почитувам колата. На крај краева, стварно е банална, но сепак битна работа - здравствено мене може да ми наштети позади после.
Значи јас лично не гледам случај каде што разумно би одбил некој ако ми побара да затворам прозор. Значи зборам за ситуации каде што возам со над 40 и дува позади. На семафор, возење во сообраќај како полжав и слично е друга работа.
Реков, тоа се твои правила и сосема е правилно да си имаш свои правила во кола. Овде дискутираме дали ти се морално исправни правилата.