Немој да се разврзам..
Подобро и поефикасно би било само едно правило - Забранет влез во кола за сите!
Во принцип, се што ти наведе, со мали измени, и плус уште нешто. Вака:
- Нема цигари во кола.
Ни под разно. Нема апсолутно никакви шанси.- Ако надвор има снег, тресеш кондури/чизми/патики пред да влезеш во кола.
Разбирливо.- Ако надвор има кал, пред да влезеш кај мене во кола ќе најдеш место да си ги зачистиш кондурите/патиките/чизмите/штиклите.
Исто.
- Нема пипкање прозори со прсти од внатре.
Строго забрането, освен за деца, можам да толерирам, но само еден прст.- Нема отварање прозор после перење.
Џабе е перењето, ако отвориш прозор после перење.- Деца кои седат на задни седишта, ќе седат на задни седишта. Нема да стојат исправени и да праат муабет фатени за возачко седиште. Секогаш инсистирам малите деца да имаат каиш.
Не инсистирам, туку обавезно е каиш, плус ако има можност и возрасен да седи назад до нив. Напред - никако возење.- Во никој случај не смее лупање врата. Имам исфрлено човек од кола ради ова. Лупни ми еднаш врата, ќе добиеш опомена. Лупни втор пат, ќе те оставам каде и да сме, и нема веќе никогаш да ми влезеш во кола.
Секако, можеби не до таа мера, но ќе го "налепам" поштено, за да не му текне пак.- Храна и пијалоци се дозволени, али со многу пазење.
Никако - можеби само вода.- Не ми смета ако ми смениш музика.
Радиото, само јас го баратам.- Ми смета ако ја пуштиш прегласно.
Види погоре.- Ако отвориш прозор, твоја одговорност е да го затвориш.
Да.- ми смета чачкање насекаде
- чукање во ритам на музика на шалт-табла
- мрдање, викање, плукање (течно зборување)
- непотребно отворање на сунцобраните, и нивно лупање по затворање
- лупање на касетата
- нагло поместување на седишта
- невнимавање кога влегуваат и излегуваат во кола. Последици - како ураган да поминал низ кола, а не човечко биќе.
И еве сега Deni ме потсети - не ми кажувај како да возам. Никако, никогаш, никаде.