Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 282414 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #240 на: 25 Февруари 2011, 18:23:52 pm »
А ако си помисли? :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #241 на: 25 Февруари 2011, 18:29:36 pm »
А ако си помисли? :)
Ќе му се чудам на паметот. Затоа сме тука сепак, да се корегираме и учиме.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #242 на: 25 Февруари 2011, 23:21:12 pm »
 да да ова е клипчето, 20 миљи не се малце, па макар и да има врска тоа со притисокот, со воздухот.....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #243 на: 26 Февруари 2011, 01:18:08 am »
да да ова е клипчето, 20 миљи не се малце, па макар и да има врска тоа со притисокот, со воздухот.....
Но, нема врска.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #244 на: 26 Февруари 2011, 03:53:58 am »
релаксација, масажа, јога... Дени, пробај нешто од овие, многу си ми некако напнат :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #245 на: 26 Февруари 2011, 09:29:56 am »
Под притисок е и создава тензија
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #246 на: 26 Февруари 2011, 11:29:06 am »
Многу е јако видеото и сакаат да покажат дека поголем мотор кој не го газиш ќе потроши помалку гориво одколку помал мотор да му ја вадиш душата, а двете коли да одат исто. Основата на расправијата за автомобили во денешно време. Жал ми е да гледам глупости истресени во тема која многу убаво се држи до факти.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #247 на: 26 Февруари 2011, 11:36:15 am »
така де, тоа е поентата, ама ретко кој може да ја свати, т.е. ретко кој знае физика, разбира како работи моторот и преносот. 100 пати до сега е елаборирано ама џабе. Онака на оние со кочија фокус 1.4 никако неможеш да им доловиш дека фокусот со 1.6 од истата генерација троши помалку со цивилно возење.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #248 на: 26 Февруари 2011, 11:39:54 am »
Да, да гојдо. Мене ми е многу интересно физика, ама не на сите. Ми текнува на едно видео што имаше возеа позади камион, демак за да троши помалку итн. И резултатот беше дека врска нема се додека не си поблиску од 1 метар до камионот пред тебе, па суштински ти и камионот да сте една кола  (една предница) и да има околу 1% помала потрошувачка при нормални брзини. Само неможам да го најдам...

П.С: И не само 1.4 - 1.6 кое е апсолутно точно, туку и поголеми мотори, значително поголеми. 2.0 во Фокус е многу супер мотор ако го користиш и надвор од град. Да не осеќаш дека нема сила да повлече и слични марифети. Од истите причини дизел трошат помалку, и од истите причини турбо трошат помалку. Имаат поголем момент да повлечат - помалку се мачи моторот.
« Последно менување: 26 Февруари 2011, 11:42:56 am Deni »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #249 на: 26 Февруари 2011, 11:48:05 am »
Да, да гојдо. Мене ми е многу интересно физика, ама не на сите. Ми текнува на едно видео што имаше возеа позади камион, демак за да троши помалку итн. И резултатот беше дека врска нема се додека не си поблиску од 1 метар до камионот пред тебе, па суштински ти и камионот да сте една кола  (една предница) и да има околу 1% помала потрошувачка при нормални брзини. Само неможам да го најдам...

Во овој случај најдобро да се праша шоферот на камионот дали може да го товари у приколка возилото...Во тој случај потрошувачката видно ке се намали, односно возилото за изминатиот пат ке троши 0 литри, сем ако не е зима за да се остави да работи во место...Или па ако има место во шоферска кабина, и тој трошок може да се елиминира...

BTW мене стварно не ми е јасна оваа тема за намалување на потрошувачката...На форум кој цело време се зборува за тјунирање на возила, менување дизни, филтри, менување на цели мотори, бла бла бла, итн, вие правите муабет за заштеда на гориво од 200 грама :))) фани е жими све...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #250 на: 26 Февруари 2011, 12:00:07 pm »
И јас не ја разбирам темава кој  сака помалку да троши нека земе дизел кој сака повеќе да оди нека земе бензин  ;D
“Лоши Патишта“ ако го види ова ке дојде до конфликт  :D :D :D
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #251 на: 26 Февруари 2011, 13:35:57 pm »
Не не, грешка сте.
Темата си е на место, форумот е Кар клуб, не Тјунинг клуб. Имајте во предвид дека го читаат и доктори и професори и девојки. Секој оној кој што му треба совет.
Тјунингот си има свое место ;)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #252 на: 08 Март 2011, 21:17:20 pm »
pogore imate spombnato deka ako si zad kamion nema vrska- gledajte malce discovery.... na 6 metri oddalecenost zastedata e 40% so ne e malkua.
Inaku deka pojakite motori trosat pomalku-vo potpolnost se slozuvam. Eve eden glup primer: koga ojv so kecot staza pedalata za gas morav maksimalno da ja pritisnam vo 3-ta brzina, a so golfon so treta za ista brzina treba okolu 2/3 da pritisnam, znaci otprilika vo prviot slucaj motorot se koristi 100% i trosi maksimalno gorivo, dodeka vo vtoriot slucaj motorot se koristi okolu 60% i trosi 60% od ona shto moze maksimalno da go potrosi. Inaku dali si zad kamion/avtobus ili ne misla deka imat vrska samo an avtopat t.e na prav pat, dodeka vo krivini drasticno e namalen toj efekt.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #253 на: 08 Март 2011, 21:19:26 pm »
И јас не ја разбирам темава кој  сака помалку да троши нека земе дизел кој сака повеќе да оди нека земе бензин  ;D
“Лоши Патишта“ ако го види ова ке дојде до конфликт  :D :D :D

kade da odi poveke, na benzinska?    :D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #254 на: 08 Март 2011, 22:23:45 pm »
Па така нешто ;D
Мене голфот ми троши мн малце 1.9 ТДи   на мекпетрол коа ке туриш 500ден 120-130км врвиш комбинирано(повеќе градска се вози) :o  а вектрата што ја имав бензинот 500 ден 70 км  :-\ :-\ :-[
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)