Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 282309 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #255 на: 08 Март 2011, 22:45:20 pm »
И јас не ја разбирам темава кој  сака помалку да троши нека земе дизел кој сака повеќе да оди нека земе бензин  ;D
“Лоши Патишта“ ако го види ова ке дојде до конфликт  :D :D :D

kade da odi poveke, na benzinska?    :D

Стариот добар ЛП.  ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #256 на: 08 Март 2011, 22:58:04 pm »
И јас не ја разбирам темава кој  сака помалку да троши нека земе дизел кој сака повеќе да оди нека земе бензин  ;D
“Лоши Патишта“ ако го види ова ке дојде до конфликт  :D :D :D

kade da odi poveke, na benzinska?    :D

Не, не. На банкомат. :D Имаат бензинците големи резервоари. Мојава има 64 литри, едно пунење ми е тачно 5 бона со задњиве цени на апашката комисија. Стално го празнам до резерва и го пунам до врв, па пумпашиве не ретко глееат во патот да не изтекува од негде гориво.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #257 на: 08 Март 2011, 23:42:26 pm »
И јас не ја разбирам темава кој  сака помалку да троши нека земе дизел кој сака повеќе да оди нека земе бензин  ;D
Да да,цар е ЛП

Стариот добар ЛП.  ;D
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #258 на: 08 Март 2011, 23:49:49 pm »

Стариот добар ЛП.  ;D

na kogo be ti star >:( 

;)

Не, не. На банкомат. :D Имаат бензинците големи резервоари. Мојава има 64 литри, едно пунење ми е тачно 5 бона со задњиве цени на апашката комисија. Стално го празнам до резерва и го пунам до врв, па пумпашиве не ретко глееат во патот да не изтекува од негде гориво.

kolku ti trosi vo prosek (na rezervoar)? kolku % ti e izvozeno na gradska/otvoreno?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #259 на: 09 Март 2011, 08:36:58 am »
Зависи кога како. За град неможам да определам затоа што немаме релација да ја извозиме. Во принцип 90% од релациите се пократки од 2km или 5min, а тоа не е доволно за да се загрее моторот. Кога го носам малиот кај бабата, сабајлечки рано, кога ќе стигнам кај неа аутомацкиот саух е во функција. Дури и кога ќе се вратам назад сеуште не е исклучен. А во таков случај потрошувачката е многу голема. Со вакво возење со цел резервоар поминува околу 500km, т.е. потрошувачката е околу 13l/100km. Летоска очекувам да е со 1~1.5 литри помала во просек.

На отворено ја имам тестирано со цивилна вожња(не повеќе од 130km/h и без газење+кочење по угорници) на отворено/угорници/удолници на релација Скопје-Охрид-Скопје во комбинација со 60-тина километри градска низ Охрид и Скопје (од Центар до излез). Полнев гориво непосредно пред да тргнеме и веднаш откако стасавме и го ресетирав каунтерот пред да тргнеме. Имаше поминато околу 400km (не се сеќавам дали беа 402km или 408km) и ми наточија 35,5 литри до врв. Значи тоа е 8.7l/100km просек, но ова е во зимски услови. Летоска сигурно ќе биде помала за пола литар или повеќе. Ако се тргне на страна и тоа што е извозено низ град ќе му дојде кон 8l/100km на комбиниран(угорно, удолно и рамно на право и во кривини) отворено.

Како и да е, досега имаме извозено 5000km, а во просек возиме кон 14000km годишно и тоа 75% на отворено. Разликата на потрошувачка во пари, гледана на годишно ниво во однос на плин или дизел со моменталните рекетарски цени е некои 300-350 евра. Во принцип тоа и не е мала цифра, но не ни мењаат нешто значајно. Згора на тоа не се ни замарам да возам економично, туку си возам како што ми е ќеф. Кога сум сам и кога ќе ми дојде, си ја газам колата. Кога сум со малиот ја возам пензионерски. На отворено ако сум на добар автопат вадам над 150km/h просек(со малиот можда 10-20km/h помалку) и така.
« Последно менување: 09 Март 2011, 08:40:44 am gOJDO »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #260 на: 09 Март 2011, 09:10:31 am »
Ti veruvam. Kaj nas nikoj nema da priznae deka kolata mu trosi 13 gradska (sto e normalno za benzinec so golema masa vo gradski uslovi) namesto toa ke rece: sedum i pol, osum.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #261 на: 09 Март 2011, 09:42:56 am »
Види има огромна разлика од градска вожња до градска вожња. Не е исто да возиш низ центар во Скопје каде имаш семафор на секои 200 метри (па макар и немало раскрсница) и да возиш по обиколница во периферија. Ако возам по обиколница можда и ја ќе извадам 8 просек.

Како и да е, моето возило не е за градска вожња, поготово не е за во центар на Скопје каде има гужви и нема паркинзи. За таа цел се купува мало возилце како Фиеста, Корса, Поло, Јарис, Ц2/Ц3, 207 и слично. Здравје боже да решам некои битни прашања па ќе земеме и некое помало половно, но агилно градско возилце. Да речеме неколку годин стара Корса дизел 1.5. :D
« Последно менување: 09 Март 2011, 09:44:31 am gOJDO »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #262 на: 09 Март 2011, 09:50:49 am »
Mene alfata mi trosi 8 na otvoreno a 14 gradska. Pa i ne e loso vo sporedba so mazdava, posto opsto poznat potrosac e alfa romeo ova me tesi.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #263 на: 09 Март 2011, 10:38:02 am »
Mene alfata mi trosi 8 na otvoreno a 14 gradska. Pa i ne e loso vo sporedba so mazdava, posto opsto poznat potrosac e alfa romeo ova me tesi.

На твој години кога бев :D, мојата трошеше околу 20, али бате кога возев стрелката секогаш беше над 4000 обртаи. Сега, куча посо, куча посо, дете дома, жена, сметки, и сум ја спуштил до 12 литра. ;D

Пред 10 години за 3000 пун резервар од 65 литра. Сега со 3000 једва пола резервар.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #264 на: 09 Март 2011, 11:40:38 am »
E pa zatoa i si vozel taka na 4k obrtai a sega penzionerski  :D :D
заради цената на бензинот
« Последно менување: 09 Март 2011, 11:48:53 am JoveVW »
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #265 на: 09 Март 2011, 11:44:46 am »
Ti veruvam. Kaj nas nikoj nema da priznae deka kolata mu trosi 13 gradska (sto e normalno za benzinec so golema masa vo gradski uslovi) namesto toa ke rece: sedum i pol, osum.
Да тоа е точно! Има луѓе со фобија од бројки, само незнам дали сами себе се лажат или знаат па другите ги лажат. Ама нема врска ми е гајле. За бензинец немора да значи дека ќе троши толку многу (13) ама треба да олабавиш малку на педалата за гас. Сигурен сум дека може да се симнат околу 10, а ако потрошувачката ја ставиш на највисоко ниво би требало под 7.
Не за друго, не ми е јасно едно. Ако не е загреана колата дур стигнеш на работа како ја газиш? На ладен мотор? Не разбирам.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #266 на: 09 Март 2011, 12:06:34 pm »
1) Пешки идеме на работа и јас и жена ми. Од кревет до канцеларија со лежерно одење стигаме за 5 минути во просек.
2) Не сум идиот па да ја газам колата незагреана
« Последно менување: 09 Март 2011, 12:10:57 pm gOJDO »

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #267 на: 09 Март 2011, 12:23:41 pm »
1.4 TSI на каросерија од 1360-1400кг.
Релација од дома до работа ми е 4км или ~10мин. и потрошувачката во зимно време е ~10.5л скоро 11л.(ладен мотор, кратка релација ужас) На подолги градски релации со барем 20мин работење на моторот ~8.5-9л.
Летно време 8-8.5л.
Отвороено 6л без клима,6.5-7л со клима.

Ме интересира една работа: Со кој бензин при ист начин на возење се вадат повеќе километри, 95 или 98 октански?
Фала.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #268 на: 09 Март 2011, 12:45:25 pm »
@ lazarus, да ти кажам право, нема никаква разлика измеѓу 95 ка и 98 ца.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #269 на: 09 Март 2011, 12:48:23 pm »

На твој години кога бев :D, мојата трошеше околу 20, али бате кога возев стрелката секогаш беше над 4000 обртаи. Сега, куча посо, куча посо, дете дома, жена, сметки, и сум ја спуштил до 12 литра. ;D

Пред 10 години за 3000 пун резервар од 65 литра. Сега со 3000 једва пола резервар.

На мој години сигурно си немал свршеница со која си живеел и свои сметки за плаќање, меѓу другото каде да ја стискам колата во градов ли во гужвава ли или поред полицијава и камериве кои се на улица. И покрај се ДА возам како мрднат и многу малку луѓе можат да се возат со мене, муабетот ми беше колку троши колата, сум правел тест и толку кажува.