Автор Тема: Што ве насмеа денес  (Прочитано 2534835 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9225
  • Пичлеме
Одг: Што ве насмеа денес
« Одговори #5505 на: 13 Септември 2016, 15:30:11 pm »

им ја земаат работана на скопјани

Е ова е врв! ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55334
  • Махер
« Одговори #5506 на: 13 Септември 2016, 15:36:09 pm »
И остатокот не е лош богами. :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5507 на: 13 Септември 2016, 16:38:35 pm »
You are very неписмен  ;D

Додуша и не е многу за смеење  :-\

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 619
« Одговори #5508 на: 13 Септември 2016, 16:49:49 pm »
У екс фирмата у Скопје кај што работев, бевме 15 души од кои само 2 од Скопје. Претежно имаше од Источна дечки, па ко разговаравме имаше страшен микс..Ја удирав на тетовски, еден на Делчевски, па Неготинец, Охриџанец, Кочанчанец..
Беше интересна атмосфера се додека не ни дојде уште еден Кумановец па од тогаш се буневме да се збори на литературен..

Како и да е, со јазиците, и ја сум таков што се адаптирам, ама повише се адаптирам на стандардниот јазик, не пробувам да преземам дијалекти, туку да се разберам.. Пошто мие тетовчани, таќе ваќе глеамо да удримо на муфте нешто и да не нема...

Иначе, и мене ме нервира тоа да некој што отишол година дена у друг град и пробува да го имплементира тоа и у својот крај... али јбг..секој со свој памет..

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5509 на: 13 Септември 2016, 17:23:16 pm »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #5510 на: 13 Септември 2016, 19:48:29 pm »
"Иначе, и мене ме нервира тоа да некој што отишол година дена у друг град и пробува да го имплементира тоа и у својот крај..."
Obratno e... Trebit sekoj da si znajt od kaj mu se korenjeto, a ne videla zabata kojno kaj shto go potkovaat i taa ja krenala nogata...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18160
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5511 на: 13 Септември 2016, 21:12:33 pm »
Ја не сакам да се знае од кај ми е потеклото зошто изворниот гостиварски дијалект е со примеси на тетовски и кичевски и звучи многу, многу селски. Јас го исфрлив тотално од употреба и го заменив со литературен македонски јазик. Изговорот на зборовите и акцентирањето никогаш нема да ги искоренам, едноставно не е можно, ама селските зборови и дијалектот нема потреба да ги користам во мешовито друштво, сепак треба да се разберам со луѓето.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #5512 на: 13 Септември 2016, 21:17:48 pm »
Оре дамајаебам, басиму спечало и јас!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #5513 на: 13 Септември 2016, 21:28:51 pm »
Оре дамајаебам, басиму спечало и јас!

Да не далдисуваш по ного, оти ќе требе чат пат на полицијата да га забакаруваш.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #5514 на: 13 Септември 2016, 21:30:39 pm »
Инглиш плиз!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #5515 на: 13 Септември 2016, 22:04:44 pm »
v studentski bevme 20 selanini pa se razbiravme ebago... sanki so premieron pra muabet...
Martin. zs se stramis ot toa shto si...? sanki gv majmuni ziveat ne luge... i nigde ne zboruvaat literaturno, osven kumanovci koga govorat makedonski :P

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #5516 на: 13 Септември 2016, 22:59:39 pm »
Fic_CC во ред е тоа што провинцијалците во Скопје зборуваат на скопски со скопјаните, сосема е ок. Она што Ипкис сакаше да го каже е што тие исти провинцијалци кога ќе се вратат во провинција од каде што дошле, дали на викенд, дали на одмор, небитно, продолжуваат да цепаат скопски а тоа ептен боде у очи. До вчера си бил нон стоп со некого, после тоа отишол дечкото/девојчето во Скопје и после неполн месец дена заборавиле да зборуваат на локалниот дијалект. Немаш појма колку глупо звучат тие лица во Источна Македонија.

Имам еден другар кој е провинцијалец во Ск и некогаш му звонам на телефон ми дига и ми вели "Кај си бе Пееер?". И јас одма му спуштам слушалка( не сум од Ск). И не само тоа туку тој каде и да оди одма се претопува на нивниот дијалект и се глупира на ГОЛЕМО. Посебно кога пробува да зборува литературно струмички како на пример "Зоричке кај ми е ПАРТАФЕЛОТ?" со акцент!  ;D  ;D  ;D

партафел е новчаник на струмички ако незнаа некој  :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #5517 на: 13 Септември 2016, 23:01:26 pm »
Од кај сакаш биди, ако си говедо (или имаш пример говедски од кој што треба да учиш а.к.а. домашно воспитување) ти нема спас. Ако мене лично ме прашувате Скопјево (ако уопште остана нешто од Скопје) последниве 10-15 год е едно големо село од говеда. Ретко се наоѓа човек што после 2 мин муабет нема да почне да те распрашува работи што по бон-тон не се прашуват.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45165
  • Il Moderatore
« Одговори #5518 на: 13 Септември 2016, 23:16:03 pm »
Богат јазик е тој со многу дијалекти. Ја не гледам ништо страшно во тоа. Како што спомна Дени, пренаселеноста на Скопје е голем проблем, па ја бараме вината во (ново)дојдените. Не се они криви што на некој му текна да ни го затне градов.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #5519 на: 14 Септември 2016, 09:43:09 am »