Автор Тема: Правилно изговарање на некои зборови..  (Прочитано 70028 пати)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
Одг: Правилно изговарање на некои зборови..
« Одговори #60 на: 22 Ноември 2012, 15:04:17 pm »
зељко една, не ми се мешај у купус!  >:(

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #61 на: 22 Ноември 2012, 15:05:35 pm »
Ма немој да ме јебеш бре = марш у пизду материну

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #62 на: 22 Ноември 2012, 15:11:26 pm »
Мнозинството јазикот и речникот го учат дома, од родители, баба-дедо, од луѓето со кој кои најмногу го поминуваат времето и разговорите. Ако сакаш твоето/моето дете да говори македонски, треба веднаш своите јазични грешки да ги поправиш (што на 20-30 години е веќе потешко), з`ш детето уште при прозборување функционира на копи-пејст принцип. Конта кој збор во која ситуација се користи, не размислувајќи дали тоа е правилно, не знаејќи и дека воопшто постои правилно и неправилно, македонски и немакедонски. Јас борба водам со баби-дедовци и чат-пат жената ми да си го сменат речникот за моето двегодишно дете да научи правилно да говори. Сега за сега добро е  :)
Така да учете ги своите деца/ внуци да зборат македонски така што самите вие ќе си го промените речникот/ говорот, колку и да делува тоа вештачки, тешко и наметнато  :)
Полесно е прцулите да ги научиш правилно од мали, отколку некого да промениш на 20-30-50 години...

Точно!

Пак да се навратам на мојата поента. Кога веќе постои темава во форумов, наменета е за целната група форумџии, а тука нема деца од 2год. ???
Па затоа, помешајте 2-3 коли до 2-3 аФтомобила...некој нешто ќе сконта/сВати/сфати ???

Брзината и совршенството не одат заедно :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #63 на: 22 Ноември 2012, 15:12:42 pm »
Јаедно време почнав струмички да зборувам кога бев меѓу струмичани а  исто и овчеполски кога работев у св николе. Заразно е јебига.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #64 на: 22 Ноември 2012, 15:17:12 pm »
Ели, нема двегодишни деца на форумов, но има доста родители со мали деца кои можат да го применат кажаното.

Фаланга, мене не ми пречи некој да си тера на дијалект, ако знае да збори без дијалект. Имам другар куманоец, кој се шалта ко ДСГ од кумановски, па на скопски, па литературно. И јас му се восхитувам...
По средниве школи и факултети порано дојдените од сите краишта на МК им беше сТрам да ги слушнат дека зборат некој дијалект, денеска е обратно, воопшто не се ни трудат да зборат поинаку. Се` додека тоа е во неформален говор воопшто не ми пречи, напротив дури и симпатично е, ќе научиш некој нов македонски збор  :)

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
« Одговори #65 на: 22 Ноември 2012, 15:18:55 pm »
Еве ви еден најпрост пример...
 На час по ликовно, темата беше : "сад со овошје" (деца 2-3то одд)
Знаете ли што се случи ???
Цртаа саат, кој патем и не е наш збор.

Дијалекти секогаш имало и ќе има, тоа не е проблем доколку знаеш како да напишеш тоа што го зборуваш. За изговарањето не разговараме, зошто тогаш ќе треба да знаеш каде се става акцентот во зборот, итн итн итн...

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
« Одговори #66 на: 22 Ноември 2012, 15:20:22 pm »
Ели, нема двегодишни деца на форумов, но има доста родители со мали деца кои можат да го применат кажаното.

Добро, ти размислуваш на таа фрекфенција, јас сакам да ги оправам тие што сеуште не се родители :)

Како и да е, целта е "иста" ;)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #67 на: 22 Ноември 2012, 15:22:57 pm »
Дај си рУка !  :D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #68 на: 22 Ноември 2012, 15:28:13 pm »
Кој сака да гледа што е правилно изговарање МК јазик, вечер нека уклучи на Наша ТВ емисијата Не бери гајле... Водителот е охриѓанецот Жанко... 90% збори чисто Охридски... Вчера имаше 5/6 мина што се јавија токму во врска со тоа... Му викаат говори малце Македонски литературен јазик, тој вика ако ти пречи смени канал...
прво и прво насловот "Не бери гајле" е сосема безвезе..

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
« Одговори #69 на: 22 Ноември 2012, 15:28:53 pm »
Дај си рУка !  :D

daj si ruka!! ???

DONE! :)

ајде сега да се навратиме на целта.... :) смисли поздрав кој добро ќе звучи и на македонски :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #70 на: 22 Ноември 2012, 15:29:54 pm »
Ај чао ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #71 на: 22 Ноември 2012, 15:30:05 pm »
Мнозинството јазикот и речникот го учат дома, од родители, баба-дедо, од луѓето со кој кои најмногу го поминуваат времето и разговорите. Ако сакаш твоето/моето дете да говори македонски, треба веднаш своите јазични грешки да ги поправиш (што на 20-30 години е веќе потешко), з`ш детето уште при прозборување функционира на копи-пејст принцип. Конта кој збор во која ситуација се користи, не размислувајќи дали тоа е правилно, не знаејќи и дека воопшто постои правилно и неправилно, македонски и немакедонски. Јас борба водам со баби-дедовци и чат-пат жената ми да си го сменат речникот за моето двегодишно дете да научи правилно да говори. Сега за сега добро е  :)
Така да учете ги своите деца/ внуци да зборат македонски така што самите вие ќе си го промените речникот/ говорот, колку и да делува тоа вештачки, тешко и наметнато  :)
Полесно е прцулите да ги научиш правилно од мали, отколку некого да промениш на 20-30-50 години...

ели, не се тревожи ако ти укаже некој на грешка  :)

Голема вистина кажа, секоја чест :)

Јас борба водам бабиве и по дома кој и да дојде да се воздржат од пцуење, пред децата. Страшно е бе да му ебем матер колку само пцуеме. Ама многу.
Еднаш му се испушти на малиот, викам кај слушна тоа. Во градинка. Тоа е.
Али од тој момент дома знае дека несмее ни да помисли да опцуе.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #72 на: 22 Ноември 2012, 15:32:35 pm »
хаахахахаа
Во Кичево МНОГУ се употребува БЕ (Кај си бе, А бе), МА (абе ма, Ма што прајш)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #73 на: 22 Ноември 2012, 15:35:29 pm »
Дај си рУка !  :D

daj si ruka!! ???

ајде сега да се навратиме на целта.... :) смисли поздрав кој добро ќе звучи и на македонски :)

Ееееее, тоа е најтешко, за зборови/ идиоми што ги немаме да смислиш нешто што ќе биде македонско, да биде природно, а да не делува/ звучи како квазикованица направена со сила колку да се каже: еве потекнува од македонски зборови!

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
« Одговори #74 на: 22 Ноември 2012, 15:40:38 pm »
Децата треба да одат во градинка.
Се социјализираат со свои врсници, се едуцираат (во повеќето случаеви, кога учителките се ангажираат), го зајакнуваат имунитетот....
Ова дома го нема...баба и дедо не се способни да им го дадат тоа на внуците, зошто баба и дедо, со текот на времето, стануваат поголемо "дете" од своето внуче.

Дај си рУка !  :D

daj si ruka!! ???

Ееееее, тоа е најтешко, за зборови/ идиоми што ги немаме да смислиш нешто што ќе биде македонско, да биде природно, а да не делува/ звучи како квазикованица направена со сила колку да се каже: еве потекнува од македонски зборови!

Тоа ми беше поентата. Затоа младиве забегуваат со вметнување на странски зборови во секоја реченица. И трагедијата е што тоа веќе не се само турцизми, србизми....

П.СЧ Ме интересира дали зборот ОК е со поразлично значење од "зборот" ВО РЕД ???