Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 225242 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Совет за часовник
« Одговори #1020 на: 17 Ноември 2022, 19:56:10 pm »
Чувај кутија за гаранција, чувај кутија за транспорт, чувај кутија за продажба, кутии, кутии, пуна куќа кутии, упатства, декларации, сметки...

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #1021 на: 17 Ноември 2022, 20:35:31 pm »
Па сеа, ако за нешто искешираш Неколку Илјади Евра, ќе причуваш кутија некое време. :D

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 412
« Одговори #1022 на: 18 Ноември 2022, 16:53:20 pm »
Да не знаете каде во МК може да се купат премиум ременчиња? Нешто како титаниум, позлатено и слични

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1023 на: 18 Ноември 2022, 21:56:24 pm »
Мене за носење ми е, не за продавање....

Едит: Еве тазе добар муабет за ефтини брендови:
@Simo - Carrier159
Timex watches are primarily made in the Philippines, where the brand has a large factory in Lapu-Lapu City. China and India are also used as outsourcing countries. However, the technologies are being developed in the United States and Germany, guaranteeing the reliability of Timex watches.

Their new collection, the American Documents, is almost entirely made in the USA using American materials but employing Swiss quartz movements. 

Many watch aficionados completely cast aside the brands with strong connections to China or any other Far East country. For a lot of reasons, they’re right because the overall quality is inferior to the likes of Japan and Switzerland. On the other hand, the production sites differ from one another in numerous ways and can’t be regarded as equal.

Drugoto e vekje kazzano, Seiko i Tissot se vo videoto.
Site ovie eftini firmi sto gi gledas zemaat pretezzno svajcarski kalibri od Sellita, koja pocna da pravi kopii od kalibrite n ETA otkoga im pomina patentot na ETA.
Kalibrite na Sellita se so poslab kvalitet na originalot ETA.
« Последно менување: 18 Ноември 2022, 22:16:05 pm changetheoil savethecar »
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1024 на: 18 Ноември 2022, 23:19:39 pm »
Абе Grand Seiko се технички импресивни, ама мене ми се досадни. Као џез, рецимо. Исто ко што ми се досадни и Rolex и Tudor - сите изгледаат мање-више исто. Ја разбирам историјата, мајсторијата, сите тие работи, ама ете - на лик ми се досадни. Од друга страна, радо би носел некоја Omega, некој Tag Heuer или нешто слично. Многу многу сакам Omega Seamaster Bullhead, да речеме.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од друга страна, многу сакам микробрендови кои немаат толку многу терет на „наследството“ кој треба да го следат и можат да бидат малку похрабри со дизајните. Рецимо:

Lum-Tec Bull

Rec 901 GW

Straton Daily Driver Mk2

Нешто од Gorilla

Секако, SevenFriday Racer

Avi-8 Legion

А иначе, не можам да носам мали саати. Се навикнав да носам поголеми ствари (дејли ми е метален G-Shock што тежи скоро 200 грама) и не можам да се замислам да носам нешто што е 40-42 мм. Јебига.
@zeroSignal
Што да ти кажам, штеди и оставри си го сонот  :) од технички аспект може само да ти кажам дека калибарот Омега 8500 е технички најдобар и најпрецизен, што би се рекло бенчмарк за автоматици во тој сегмент.
Јас имам Акватера од 2012 еве сега после 10г. размислувам за сервис, мада нема некој потребра и после 10г. месечно бега +/- 3сек.
тогаш размислував за дејтџаст али не знам некако ролекс испод 50 г не личи  ;D

сум имал од оваа ситнава боранија  се и сешто своч аутоматик, ориент, казио, сеико, фестина, тисо ;D најинтересни ми беа Восток

имам Мидо и Хублот

али неспоредлива е изработката, квалитетот, изгледот, чувството на носење, разликата е огромна.

мора да разбереш дека кога купуваш швајцарски калибар останува со генерации али мораш да се грижиш за него сервис итн... едноставно не го купуваш само за тебе него и за следни генерации затоа што саатот не губи ни вредност ни на функционалност итн...
поготово ролекс држи подобра цена на половниот пазар, тие пари што си ги вложил со гаранција ќе си ги повратиш ако не дај боже мора да го продадеш.
што се однесува за сервис омега се подобри, имаат подолги сервисни интервали и се скоро дупло поефтини од ролекс.

имам колега зема тудор блекбеј 39 али покрај омега изгледа бледо изгубено, го носеше две год. еве сега пред некој недела отишол се стаил на листа за ролкс дејтџаст.
а уште тогаш лелекаше многу скапи ролекс омега му биле големи 41 па напраи компромис со тудор 39 на крај пак сфати дека не можеш да праиш компромиси  ;D ;D врти се сучи се у оној момент кога ќе имаш прилика ќе го земиш тоа што си го пикирал смао прашање на време...

проблемот со часовниците е во тоа што тие кај нас го активираат тој рептилски дел од мозокот па ретко кој може да одолее...  ;D

(Oo=[][]=oO)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #1025 на: 19 Ноември 2022, 17:43:49 pm »
Јас мислам во моментов Patek Phillip помалите саатови да речеме се добра инвестиција само што се кварц. јбг

Наскоро очекувам да се врати модата на малите саатови и ќе рипнат цените.
« Последно менување: 19 Ноември 2022, 17:49:15 pm Carpathian Lord »

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1026 на: 20 Ноември 2022, 21:38:31 pm »
патек со кварц  ;D ;D ко бмв со мотор од застава 1,1 55кс на карбуратор со саук.

не ја знам причинита зошто го направиле тоа срање... но сигурно го направиле за жени пошто жена не признава автоматик, сите тие срања навивање местење на стрелките, не дај боже сервис из ту мач.... дај и кварц со џинџири минџири да има блинк блинк по некој дајмонт да не мора по можност никад да се мења батерија ама да е ПАТЕК !!!!
сигурно некоја љубовница на шефот на патек му ќењала дека сатовите му се гарбеџ мора да ги навива си ги кршела ноктите  ;D ;D ;D
ако инвестираш у кварцен патек сори бро.... иди лакирај нокти  ;D

(Oo=[][]=oO)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #1027 на: 21 Ноември 2022, 09:21:20 am »
Абе Grand Seiko се технички импресивни, ама мене ми се досадни. Као џез, рецимо. Исто ко што ми се досадни и Rolex и Tudor - сите изгледаат мање-више исто. Ја разбирам историјата, мајсторијата, сите тие работи, ама ете - на лик ми се досадни. Од друга страна, радо би носел некоја Omega, некој Tag Heuer или нешто слично. Многу многу сакам Omega Seamaster Bullhead, да речеме.

Од друга страна, многу сакам микробрендови кои немаат толку многу терет на „наследството“ кој треба да го следат и можат да бидат малку похрабри со дизајните. Рецимо:

Lum-Tec Bull

Rec 901 GW

Straton Daily Driver Mk2

Нешто од Gorilla

Секако, SevenFriday Racer

Avi-8 Legion

А иначе, не можам да носам мали саати. Се навикнав да носам поголеми ствари (дејли ми е метален G-Shock што тежи скоро 200 грама) и не можам да се замислам да носам нешто што е 40-42 мм. Јебига.

Zero zemaj go 901 GW  na 50% e sega..

sega mu e majkata

https://www.recwatches.com/timepieces/901-gw-exoskeleton/
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1028 на: 21 Ноември 2022, 09:48:38 am »
За SW510 B ова е доста добра понуда.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1029 на: 21 Ноември 2022, 10:11:57 am »

Цитат
Limited to 188 pieces.

Лимитирана серија на 188 парчиња и на 50%... мех... не иде некако заедно како концепт, лимитирано и на 50% попуст.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #1030 на: 21 Ноември 2022, 10:21:30 am »

Цитат
Limited to 188 pieces.

Лимитирана серија на 188 парчиња и на 50%... мех... не иде некако заедно како концепт, лимитирано и на 50% попуст.
Епа ни тие не се продале, па да не стојат.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1032 на: 22 Ноември 2022, 09:25:55 am »
Нивадата го носи истиот механизам со https://www.recwatches.com/timepieces/901-gw-exoskeleton/  ако не се лажам - SW510 B.

Саат од 5К, го зема за 1.2К.

EDIT: Valjoux 7750 е SW510. Разчепкав малку.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810