Климата е ок, горната класа на Тошиба, со висока ефективност и одлични карактеристики. Над неа има уште ден модел, хиперинверторот на Тошиба Даисеикаи 8 со уште подобри карактеристики.
Пониската класа е Сузуми и основната Авант, но заради повисокиот СОР и вкупна ефективност, разликата во цена од поефтините модели на старт заради помалата потрошувачка ќе се „стопи“ за 5-10 години, а тоа е краток период на експлоатација.
Не заборавај, сиромавиот 2 пати плаќа, а ти таа грешка си ја избегнал.
Незнам колкава просторија грееш, но за твојот ( RAS-B16N3KVP16) модел ако е 30-40 м2 во средно добро изолиран објект тогаш изборот е супер. Уште ако си ја платил по цена до 1.500-1.600 еур тогаш е одлична зделка.
Инвестицијата во клима е за долги години, и ако верно те служи (а ќе те служи) таа самата ќе си се отплати преку сметките за струја. Да не заборавиме на тивката работа, брзото загревање, стабилно одржување на зададената температура и паметната логика која ги минимизира дефрост циклусите и додатно ке ти го зголеми комфорот при греење, а ќе ја намали сметката за струја.
Си згрешил ако: грееш просторија помала од 30м2 или си ја платил прескапо.
Да си ја служиш и да те топли (и лади) долги години, а тоа што e Made in Taјland воопшто нека не те замара, нема разлика барем приметна ниту во квалитетот ниту во работата.
Мојата е Хитачи (маде ин Јапан), кај татко ми и кај мене во канцеларија е скоро истиот модел и моќност (Маде ин Кина) и не приметив никаква разлика освен што кај мене има Титаниум филтер, а поскапа беше за 200+ еур.