@MAPJAH
Имаш одлична замисла. Поготово со тоа што планираш да правиш со YTONG блокови. Мене ми е криво што не бев во можност спратот да го изѕидам со нив. Ј-би га, такво време беше тогаш.
Изолацијата обавезно, а и покрај тројоното стакло би ти препорачал да си планираш и ролетни. Обавезно.
Греење.
Незнам дали имаш дете/ца, како год, малку е незгодно ради нив да дува климата пособно кога се мали. Многу ке речат дека нема врска се од кажаното, но јас мислам дека има...Како год кога ке подпораснат, муабетот е друг.
Инаку спиење со клима е невозможно, барем по мене.
Кај мене дува постојано но се додека да легнам. Штом легнам климата ја ставам на минимум да не се вклучува преку ноќ и да не ме ремети. Прво со циркулација на воздухот кој кога ке струи и покрај тоа што е топол, ке имаш чувство дека те лади а не дека те грее. А второ се слуша дување, бучење...
Парно е вистинската работа. И тоа на струја
Скапо е, точно, но е незаменливо. Освен ако немаш некој чкартни радијатори, инсталација и слично па да ти шушти и клокоти.
Системот на Онак до сега сите што го имаат го фалат. Тој е наменет само за греење во комбинација со класични радијатори.
Друга варијанта ти е класични радијатори и топлински иизменувач, пумпа, практично чилер. Оваков тип на греење секогаш треба да оди во комбинација со електрично котле. При пониски температури топлинската пумпа нема да има доволно моќност да ја загрее водата на 40+ степени во радијаторите за да те топли, па тука стапува и електричното котле кое ја догрева водата до 60 степени, практично за да можеш да се загрееш. Ова е најчесто на температури под -5 степени.
Е сега ако користиш топлотна пумпа, греота е да ја користиш само за греење. Односно ке треба да си ставиш фенкојлери. Прикаската со фенкојлерите е тоа што се дополнителен трошок во целата инвестиција, а и треба да внимаваш каков ке купиш. Работат на принцип како клима. Со тоа што се монтирани доле. И најбитниот момент со буката предизвикана од вентилаторите!!!
Ствараат помала циркулација споредена со класична клима во поглед на воздухот, буката на квалитетните е сведена на минимум но постои, и добро е што ги користиш и во лето и во зима.
Но во тој случај ако чилерот го користиш и во лето и во зима, рачунај дека нема да имаш разлика во сметката за струја

Мулти сплит систем - односно една надворешна и повеќе внатрешни единици од клима.
Истиот ситем го имам на работа и со него грееме стан од 83 квадрати. Единствено е ладно во купатилото, пошто нема што да го топли.
Цената не е ефтина, но е практично за да не редиш еден куп надворешни единици и да ја грубиш куќата.
Котел на пелети.
Информации од пријатели - Кажуваат дека за да се згрееш саглам, практично ке потрошиш исто како да се грееш на струја. + имаш разноразни производители на пелети, различна цена, различни калории. Имаш купување, редење, секој ден или секој втор дополнување на резервоарот, чистење на пепел итн итн. Ако се подеси да работи на еден тип пелети, на следните може да треба преподесување...
Котел на дрва - можеби најекономично греење, но: Имаш купување, стругање, цепење, редење, сушење. Секојдневно палење, чистење, распалување, одржување. Во поладните месеци ке ти идат дрва, па ке мораш да купиш и ќумур. Заради калоричност и заради тоа што ке ти треба топлина...
Ако не си дома два три дена, куќата ке се олади. За да згрееш пак јово на ново. Нормално освен ако немаш некој по дома (татко, мајка, баба, дедо) да го одржуваат оганот колку толку.
Сабајлечки мораш да станеш да заложиш, очистиш...
Се ова кога ке го ставиш на кантар, искрено ке се замислиш дали некогаш ке сакаш да се грееш на дрва.
Каминче во дневна, ОК, не е проблем, како дополнување ако решиш да се грееш на клима или фенкојлери како на пример

Има многу комбинации, многу варијанти.
Мораш да се одлучиш што конкретно сакаш.
Се си има предности и маани.
Горе доле мислам дека ти ги набројав сите.
Па можеш полека да размислуваш на таа тема...