Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1145080 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
постои нешто што се вика eurovent, и каде пишува нумерички податоци за бучава,моќност на ладеље/греење, потрошувачка на струја итн. чаршиски муабети...мојата повеќе грее...не му се битни на никого.
на магловито време,и под -5 скоро сите буџет клими се во аут.
при избор, најважно е за која квадратура,односно кубатура ќе грееш/ладиш, која изолација ја имаш (лаички послаб изолиран простор 100w/m2,подобро изолиран над 10цм стиропор 80w/m2), дали ти е примарно греење,дали ти е за живеење или викендица,и најважно колку ти е длабок џебот

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1983
Џабе Еуровент без изолација.
« Последно менување: 15 Јуни 2025, 14:47:50 pm Bravo »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5800
Сите клими си ја бркаат работата, разликата е во модулирањето. Како шо гледам по пријатели и роднини, тие со бош марките како Грее се жалат дека им трошат дупло од тоа што очекувале, а и по форуми има често такви жалби.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8848
  • Пичлеме
Грее лупаат хардвер, ама софтверот им е слаба страна, модулација јок :)

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 236
Некој да помогне ако знае
Зошто и после две чистења на внатрешната единица на климата, кога е пуштена на ладење и само одкога ќе постигне температура (обично на 26 ја ставам), значи кога модулира, се појавува чуден мирис? Не е на мувла или смрдени чорапи, некако загушлив киселкаста слаба реа
Кога лади или грее нема никаков мирис
Иначе се работи за Вивакс аеми

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
Зошто и после две чистења на внатрешната единица на климата, кога е пуштена на ладење и само одкога ќе постигне температура (обично на 26 ја ставам), значи кога модулира, се појавува чуден мирис? Не е на мувла или смрдени чорапи, некако загушлив киселкаста слаба реа
Otvori go leptirot i vidi vnatre toa sinoto kako mu bese imeto dali na nego ima nafateno muvla. I mojava posle nedela dena na start pocna da zamirisuva sto znaci na esen ke mora pak cistenje. Toa e sto klimive na ladenje gi gasime a isto kako zima na greenje istite ne treba da se gasat ama ete na nekoj mu stane ladno i op ja gasi vo mojot slucaj zenata. Neznae da ja namali odma ja gasi i posle 3,4 casa pak ja pusta.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
така мириса фреон кога пушта….
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
така мириса фреон кога пушта….
Ako pusta freon ke prestane da lade, plus noviot freon kako bese r32 nema miris.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
Otvori go leptirot i vidi vnatre toa sinoto kako mu bese imeto dali na nego ima nafateno muvla. I mojava posle nedela dena na start pocna da zamirisuva sto znaci na esen ke mora pak cistenje. Toa e sto klimive na ladenje gi gasime a isto kako zima na greenje istite ne treba da se gasat ama ete na nekoj mu stane ladno i op ja gasi vo mojot slucaj zenata. Neznae da ja namali odma ja gasi i posle 3,4 casa pak ja pusta.

И тоа е два пати чистено, ама ќе го проверам пак. Чудно ми е што мириса само кога ќе ја постигне зададената температура

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55074
  • Махер
Затоа што вентилаторот не ти е ставен на Auto.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **

Ќе го пробам и ова, фала

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **

И кога е на ауто иста ситуација

Чисто ми делува во споредба со претходно

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55074
  • Махер
Штом на ауто е исто, климата е со не сјајна модулација на фен.

Значи стави ја на пониска темп. Тоа е.

Исто како што ако исклучиш фрижидер и го оставиш затворен се умирисува, така и клима. А ако лади не се умирисува. Слична е поентата.

Сепак на аутофен треба да го смалува фенот за стално да "ладуцка" и да не мириса. Ама тоа е рецимо до некои 26ц-27ц над тоа многу е високо и треба да модулира прениско.

Не е до чистење, колку сака нека ја чистиш, нема да смени.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
или на sleep mode да си вози тивко,а да не гаси

Отсутен Corpsegrinder

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
Здраво дечки,

Ве молам за инфо околу климиве наведени подоле.
Што е разликата и која би ја препорачале?
Мајсторот ми вика Fujitsu, бидејќи била најквалитетна.
Какво е вашето искуство?

https://klimi.mk/product/528

https://klimi.mk/product/447

https://klimi.mk/product/451

Фала однапред.