Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1195899 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Климата Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-LN50VG во боја Pearl White (бисерно бела) е најмоќниот модел од премиум LN серијата. Таа нуди елитни перформанси, врвна енергетска ефикасност и стилски дизајн, и е идеална за големи простории или за целосно греење на стан.

✅ Главни предности:
💪 Моќност:
Ладење: 5.0 kW

Греење: 6.0 kW

Погодна за големи дневни соби, станови или канцеларии до 50–55 m².

🧠 3D i-See Sensor:
Напреден инфрацрвен сензор што ги детектира луѓето во просторијата, ја мери температурата по зони и го насочува воздухот каде што треба – или ги избегнува луѓето ако не сакате директен проток.

🦠 Plasma Quad Plus филтер:
Уништува: вируси, бактерии, мувла, PM2.5 честички, полен, чад и непријатни мириси.

Идеална за семејства со деца, алергии, чувствителни лица.

❄️🔥 Греење на екстремен студ:
Работи без проблеми и на -25°C надворешна температура – една од најдобрите клими за зима.

📱 Вграден Wi-Fi (MelCloud):
Управување преку апликација каде и да си.

🔇 Тивка работа:
Ниво на бучава од само 25 dB во тивок режим – неверојатно за клима од оваа моќност.

⚠️ Можни мани:
Цена: Една од најскапите split клими (~2300–2700 € со монтажа, во зависност од пазарот).

Голема внатрешна единица: Поради моќта и напредните технологии.

Отсутен Jimny

• Сениор
Ништо не е скапо кога се работи за сопствена егзистенција.
Деновите, годините, животот ни поминуваат во просторот каде што живееме и токму таму треба да ни е удобно, мирно и здраво.
Ќе потрошаТ две илјади евра за 5 дена да се чувствуваат луксузно на 50 степени и печат ко ракуни , а оваму ќе биде многу да се вложат исто толку за да имаме мир и комфор секој ден во сопствениот дом.Не зависно дали е тоа клима,прозор,врати,чешма,вц шоља,кревет,таркет,боја на зид побогу човече тука живееш и не распништво да вложиш..
Сѐ е до приоритетите. Не е расипништво да се вложи во себе, во сопствена удобност и здравје тоа е паметен избор

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
2700€ за клима е надвор од здрав разум. Да имаш Ѕ класа за до трафика. За 55м² ќе ставиш 2 Gree за помалку од половина од цената и по 10 години повторно ќе ги замениш за нови.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Рече Џимни на кого пломбата му е скапа, а 1000ка на музиката не е проблем.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Се' е релативно, некој ќе купи скапо БМВ, а некој за пола од тие пари ќе купи 2 Дачии и за 10 години ќе ги фрли во отпад и ќе ги смени за нови ;D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Евтин Даикин Мицубуши или Тошиба се зима за пред гости да не се срамиш. Исто како и евтин 65-75 инчен телевизор на 2.7 метра оддалеченост.

Нека има.

Што марка на климатизер имаш дома? (ако имаш)

Сега овде на ѕид имам Вивакс Аери 3.5, докажан модел. Има ок модулација, внатрешната си работи на ниска фрекфенција, не смета... ама затоа надворешната не е баш тивка, али се трпи за сега, на зима под 0 друга приказна ќе е, очекувам на моменти млазњак :)

Бреј, иста мака. Дури и некои вибрации се осеќаат кога ќе се "залета" . Да не имаш пробувано со оние гумирани подлошки, за ублажување?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Овде сум прилично кратко време, ама ете на ладење ги приметив вибрациите, ама не сум во план да местам било какви гумени бафери. Баш спомнав дека кај брат ми на Кериерот испробавме неколку вида на гумени бафери, немаше некој ефект. Тошибата нрма никави бафери, метал а метал, ама нема вибрации. Не е твин ротари бајдавеј.

Отсутен Jimny

• Сениор
2700€ за клима е надвор од здрав разум. Да имаш Ѕ класа за до трафика. За 55м² ќе ставиш 2 Gree за помалку од половина од цената и по 10 години повторно ќе ги замениш за нови.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Почитуван докторе,

Во ред е што не се согласуваш не секому му треба исто. Но Mitsubishi не се плаќа само заради брендот, туку заради исклучителната енергетска ефикасност, тивка работа, долг век на траење и стабилност дури и во екстремни услови. На долг рок, може да излезе и поевтина од две просечни клими што ќе треба да се менуваат или сервисираат почесто.

Како што некој купува S-класа не затоа што не може да стигне од точка А до точка Б со помалку, туку затоа што сака удобност, сигурност, (има можност), има потреба или едноставно сака поинакво искуство. Секој си избира што му вреди повеќе.

Сепак, секој има право на сопствен избор и различно гледање на работите – и секогаш е добро да се слушнат поразлични мислења. Ќе се сложам, кога првпат ќе се спомне сума како 60, 120, па и 150 илјади денари за клима  – звучи спектакуларно. Но животот покажува дека на долг рок вреди секој денар – секој ден кога ќе ја вклучиш, ќе знаеш зошто си ја платил.

Како и за сè во животот, можеме да наведеме безброј примери. Јас лично научив дека понекогаш она што прво изгледа „скапо“, со време се покажува како најпаметна инвестиција проверена.

Отсутен Jimny

• Сениор
Рече Џимни на кого пломбата му е скапа, а 1000ка на музиката не е проблем.

Со должна почит до сите професии – па и до лекарите – ама време е некој гласно да каже: денешната медицина одамна нема врска со лечење. Ова што го гледаме е рекетирање мафија. Милијарди се испумпани од џебовите на граѓаните низ години – преку 'легално лечење', преку 'приватно мислење', преку 'второ мислење', преку плаќање за секоја анализа што здравството веќе еднаш ја наплатило. И тоа важи за сите – и државни и приватни. Денес веќе не се прашуваш дали ќе те излечат – туку дали ќе те оштетат финансиски и до колку милост ке има тој во белиот мантил.

Докторите се новата класа на милионери. Без ризик, без одговорност. Само со титула бел мантил. Нема ни мафија што толку тивко и без отпор ги цеди луѓето и општеството под изговор на грижа. Оние што требаше да лечат – денес те гледаат како можност за профит. Не ти го мерат притисокот, туку колку ти е дебел паричникот.

И да, Џимни не е будала што одбива да фрли 300 евра за нешто што реално вреди 50. Џимни го цени тоа што има, го чува достоинството и не дозволува да биде финансиски силуван од систем што се храни со страв. А има такви илјадници.КЛЕТВИТЕ И СОЛЗИТЕ НА НАПАТЕН НАРОД КЕ ГИ СТИГНАТ И НИВ И КОЛИ И ЈАХТИ И СЕ ВО ГРОБ НЕМА ДА ГИ НОСАТ т,е нека си ги носат.Не постои член од семејство кој не е уништен од доктори и здравство во Македонија

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Евтин Даикин Мицубуши или Тошиба се зима за пред гости да не се срамиш. Исто како и евтин 65-75 инчен телевизор на 2.7 метра оддалеченост.

Нека има.

Сега овде на ѕид имам Вивакс Аери 3.5, докажан модел. Има ок модулација, внатрешната си работи на ниска фрекфенција, не смета... ама затоа надворешната не е баш тивка, али се трпи за сега, на зима под 0 друга приказна ќе е, очекувам на моменти млазњак :)

Бреј, иста мака. Дури и некои вибрации се осеќаат кога ќе се "залета" . Да не имаш пробувано со оние гумирани подлошки, за ублажување?

Една Carrier 3.5kw oд Енергија и четири Midea 3.5kw од Сетек.

Кериерот е платен околу 500-600 евра и е земен зошто ми требаше одма, а Енергија ми беше најблиску до дома, а Мидеите по 350-400 евра и не ми се брзаше. Плус беа најевтини.

Се користат само за ладење. Дали знаеш у животов колку ми е грижа за клима уредот која марка е? Друго што те интересира?

Глеам ти си од клубов на членови со мерцедеси , не си го можам со вас секако.
« Последно менување: 14 Јуни 2025, 21:22:52 pm Bravo »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3034
  • Слобода или смрт
Не е само брендот. Енормна важност има и МОДЕЛОТ. Иако тоа активно го заобиколувате.

Даикин има за 45.000 има и за 311.000 денари. И двете се Даикин.
Има мицубиши за 31.000 има и за 134.000 денари. И двете се мицубиши.

Има Вивакс за 19.990 има и за 55.000 денари. И двете се вивакс.

Затоа се зема буџет и се гледа најдоброто за буџетот. За ладење се зема и основен модел, ама за греење мора да се земе модел кој е многу понапреден и поскап - иако и двете се "3.5kw" лаички кажано.

Ова е зборувано добри 10 години веќе. И добро познато.

Јас имам две грее.

Една основна верзија од 30тина илјади и една попремиум од 50тина купени во дијапазон од 6 месеци. И двете се 3.5 Онаа поскапата се расипува 3ти пат у рок од 5 години ефтинава тера без проблем.
Нема правило ни за тоа

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.

Нека има.

Кериерот е платен околу 500-600 евра и е земен зошто ми требаше одма, а Енергија ми беше најблиску до дома, а Мидеите по 350-400 евра и не ми се брзаше. Плус беа најевтини.

Се користат само за ладење. Дали знаеш у животов колку ми е грижа за клима уредот која марка е? Друго што те интересира?

Како процени дека сум од клубот на членови со мерцедеси? Се надевам дека не си дете, па да ја спомнеш мојава слика на профилов.

А за климата, заборави. Нема ништо да постигнеме.  :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165

Нека има.

Како процени дека сум од клубот на членови со мерцедеси? Се надевам дека не си дете, па да ја спомнеш мојава слика на профилов.

А за климата, заборави. Нема ништо да постигнеме.  :)

Дете сум у душа.

Што да постигнеме за климата? Ќе ми докажеш дека Мицубиши Тошиба или Даикин од 2 до 5 илјади евра се најдобра опција? Или дека ќе ми заштедат пари? Ако имав потреба од скапа клима, ќе ставев скапа клима. Живео Снабдување Запад.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
Таман работа да се докажуваме. За 5к евра, ќе ти кажев за топлотна пумпа и фенкојлери.

Туку, имам дома, 5год, неколку типа на клими, па евтината даикин ги гази "скапиве" вивакс и гри, во зимо.
Имам и филиа, он/оф, стара 11/12год, освен чистење, ништо не е чепкана, ама е лидер за ладење.

Мислев и ти имаш неколку различни модели на лагер, па да споредиме искуство.

Спортски поздрав  :)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
Само Даикин, па мици па тошиба. Подобро еднаш дај парите, и земи саглам.

ne bi se slozil so tebe. gi imam i daikin i mitsubishi i vivax.

daikinot i mitsubishito nemaat razlika vo buchnost i mokjnost vo rabota. daikinot vlezen model go plativ 10-12 iljadi poskapo. za razlika od niv vivax go plativ upola i za parite e odlichen, so slednive zabeleshki:
- vnatreshnata edinica e mozebi i potivka od daikinot no nadvoreshnata e pobuchna.
- vo loshi uslovi (nekade okolu 0C i vlazno daikinot raboti bez problem dodeka vivaxot pravi defrosti mnogu pochesto)

koga sega bi se opremuval bi zemal pak nekoja slichna kombinacija daikin/mitsubishi kaj shto sakam da mi e tivko i poverlivo vo rabota i vivax za vo trpezarija na primer.

bez vrska e muabetot da se kaze SAMO OVA ili SAMO ONA. vo uslovi na kriza i skapotija se optimizira do maksimum... koga bi imale pari za frlanje togash da.. zemash najskapoto i brkaj rabota