Моментално нема ништо. Мулти-сплитот овај на Тошиба би бил околу 4.5к иако би можел да се подели за да не пуштам цевки од една страна до друга т.е. една засебна и мулти-сплит со 2 парапетни. Би се користеле и за ладење да, иако побитно ми е греењето да го решам. Дограмата е PVC, 5ка изолација. И да, имам простор во визба под станот 
Намерно ги бирам парапетните заради покомфортно греење, само немам искуство со вакви досега. И исто се мислам дека со квалитетен инвертер би имал помалку зафрканции отколку со парно на пелети.. ама пак, ко шо кажав, секое искуство/совет е добредојден.
aj "chicho" da se zamesha vo muabetot (mala shala za ova chicho imav eden kolega stalno taka vikashe)
tehnichki gledano ne mozish da sporeduvash klimi so parno niti bilo shto so bilo shto .. ako e dobro dimenzionirano sekoe kje postigne temperatura i kje ti bide toplo... ako ne e dzabe e se. vo kukjata imam i parno i klimi, kaj brat mi isto, kaj moite samo klimi i fala bogu nikoj niti smrznal niti bankrotiral finansiski. Kaj mene i brat mi se visokomontazni vnatreshnite edinici, kaj moite se parapetni. jas lichno ne osekjam nekoja prednost vo greenjeto od toa shto se parapetni vnatreshnite iako po definicija tie se podobri za greenje i poloshi za ladenje. (lichno smetam deka se dzabe frleni pari ako gi sporedish cenite na parapetna so visokomontazna edinica no koga go kupija stanot vekje bea montirani klimite, jas parapetna ne bi kupil)
so klimite:
- stiskash dugme i op toplichko, nema kotel za chistenje na sekoi 2-3 dena (shto e pravo imash chistenje filtri na 2-3 meseci zavisi kolku prashina imash i perenje na izmenuvachot od vnatreshnata edinica barem ednash godishno)
- nemash doturanje peleti
- nemash opasnost od pukanje cefka i poplavuvanje (dobro imash opasnost od zatnuvanje na kondenz crevo ili dishenje na freon od instalacijata)
- poeftino e od peletot
- i vo debel minus klimite se sepak poekonomichni od peletite so ovaa cena na struja/peleti (mala razlika..skoro isti, no sepak poekonomichni)
- vo zavisnost kade ziveesh i od izborot na model na klimite nekoi kje te great koga kje e nadvor -5, -7 nekoi do -15, nekoi za zal edvaj okolu 0 C.
- klimite ti koristat i sa greenje i za ladenje letno vreme
- losho e shto ako snema struja instant nemash ni greenje/ladenje
so parnoto:
- treba da razvlechish instalacija do sekoja prostorija shto sakash da ja greesh
- treba da si kupuvash pelet redovno i istiot da go smestish nekade (ova ako si domakjin kje go napravish pred juni koga se najniski cenite)
- kotelot treba da go chistish redovno i da doturash peleti (ova ti e obvrska plus i kako proces mene lichno mi e prilichno gnasen toa pepelot koga kje razleta)
- ednash godishno treba da gi izvadish kjuncite i da gi ischistish propisno oti sepak se sobira po malku sagji i na niv.
- ako si zimurliv subjektivnoto chuvstvo so parno e poprijatno greenjeto otkolku so klima (zborime za ista temperatura)
- vo sluchaj da snema struja parnoto mozhish da go vozish i na generatorche od 1kw ili nekolku akumulatori i inverter (klimite baraat mnogu povekje struja)
- greenjeto na peleti e poskapo od toa na klimi
- sekogash ima opcija nekade da proteche
- redovno sekoja grejna sezona kje treba da ispushtish vozduh od radijatorite ako sakash da ti great ubavo.
parnoto mi e termoflux interio22, a peletot sisarka a1 od tehno auto.
ako se odluchish za klimi, nemoj da odish na opcija multi split oti finansiski ne se isplati, bashka shto edna nadvoreshna imash..ako crkne nemash greenje nikade (dali kje crkne e drug muabet)
malku sporedba na klimite moite imaat gree multi split so parapetni edinici, brat mi ima toshiba, jas imam daikin, mitsubishi i vivax
gree ubavo toplat no ne se izbalansirani vo rabotata...shibaat toplo i posle kje prekinat so rabota (malku se i buchni, no ako si se greel na termo pechka sigurno si sviknat na toj zvuk i nema da ti smeta)
daikin beshe ispofalen shto da ti kazam od tie prichini go kupiv, realno stvarno se dobri no se PRESKAPI za nashi uslovi. fino raboti tivok e (malku pobuchen od toshibata na brat mi)
vivax aeri go zemav za vo trpezarijata (bidejkji se spoeni trpezarijata i dnevnata sega za sega samo daikinot uspeva da postigne i nema potreba od vivaksot) go imam koristeno so iskluchen daikin i toj uspeva da si gree i e iznenaduvachki potivok od daikinot no ne e tolku precizen vo rabotata. odnosno ne znae da spushti dovolno nisko pri modulacija pa od vreme na vreme kje se iskluchi (vo sekoj sluchaj daleku pofin od gree no ne e tolku mokjen da duva zezok vozduh)
od skapive klimi deifinitivno mitusubishi mozam najmnogu da go pofalam cena/performansi. potivok e od daikinot vo rabota, poeftin e da se kupi no troshi nekoi si 5% povekje struja (shto prevedeno vo pari ako se zeme razlikata vo kupuvanjeto kje uspee da go potroshi duri posle 10-15 godini)
koga sega bi zemal klimi definitivno mitsubishi bi go rangiral pred daikin. NO!!! mitsubishi go ima najnepreglednoto dalechinsko...pa dobro be majka mu stara vo 2023ta godina (togash e proizvedena klimata) edno led sijaliche da turevte na dalechinskoto da go osvetli ekranot da se prochita shto pishuva.
Se nadevam "romanov" kje bide od korist.