Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197230 пати)

Отсутен Makaveev

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
 ::) ::) За жал немам таква привилегија да живеам во Арачиново.

Што да се купи тогаш?
Морам да земам нешто да достопли.

Можда ова е некоја опција.
https://tehnomarket.com.mk/product/5008392/iskra-dl-08-konvektor

Отсутен Makaveev

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Здраво на сите.  :)
Во овие жешки денови ја сум на мисла да го до решам греењето за зимава. Имам градско парно во зграда, арно ама ми треба нешто за дозагревање во најладните денови. Мислам да земам панелка. Ама не сум одлучен околу марката и моќноста.
Кој може да даде совет е добредојден.
Немој таква глупост да направиш панелка да си купил...ем ке смрзнеш ем струјата ке ти биде плафон...Панелка само ако живееш во арачиново

::) ::) За жал немам таква привилегија да живеам во Арачиново.

Што да се купи тогаш?
Морам да земам нешто да достопли.

Можда ова е некоја опција.
https://tehnomarket.com.mk/product/5008392/iskra-dl-08-konvektor
Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
„Градско парно во зграда и нешто за догревање”???
Да не не ти чинат радијаторите?

Sent from my...

Отсутен Lubenicata

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 716
Последниве 2 години ужас е ....

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
Вивакс Аеми 3.5 на мои блиски е купена од Нептун и таму е нагласено дека е со 3 години гаранција и монтажа 4600 ден за 3.5, а монтерот им оставил гаранција од 2 години и наплатил 5200 ден за монтажа.

Некој што има купено скоро време да ми каже колку е гаранцијата и дали може да наплати колку сака?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
За гаранцијата не коментирам, може 2 години е од фирмата, и плус 1 година, доколку се логираш/пријавиш на сајтот за климата.
За монтажата, можеби фалело црево или кабел, па додал како 10евра плус.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Обично зададената цена е до 3 метра (од кој метар ипол се мота позади надворешната единица. Се над тоа си се доплаќа.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Вивакс Аеми 3.5 на мои блиски е купена од Нептун и таму е нагласено дека е со 3 години гаранција и монтажа 4600 ден за 3.5, а монтерот им оставил гаранција од 2 години и наплатил 5200 ден за монтажа.

Некој што има купено скоро време да ми каже колку е гаранцијата и дали може да наплати колку сака?

За монтажата, цената што ја кажуваат е за до 3 метри должина на бакарните црева. Значи и 1 метро да е, и 2 метри да е, таа ќе биде цената. Се над 3 метри се доплаќа.

А за гаранцијата, нека се вратат назад да си прашаат повторно, особено ако била нагласена 3 годишна гаранција. И нека си прашаат со тоа годишната проверка што треба да се прави, во чив сервис да вртат за да дојдат, демек ја зачистат и забележат во сервисната книшка дека е извршен сервис за да се продолжува гаранцијата.

Барем за мојата вивакс купена од Клими.мк беше така.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Кај има да се купи ребрасто црево за конденз од клима?

Не сум сретнал и загледал... Секоја препорака е добредојдена.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
Де бре, чичин?
Има по железари тоа, барем во добро снабдените, сите типови... и тоа (белото, помеко) и овие портокалови (покрути) за бутање кабли во нив и слично, сите типови :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447

За монтажата, цената што ја кажуваат е за до 3 метри должина на бакарните црева. Значи и 1 метро да е, и 2 метри да е, таа ќе биде цената. Се над 3 метри се доплаќа.

А за гаранцијата, нека се вратат назад да си прашаат повторно, особено ако била нагласена 3 годишна гаранција. И нека си прашаат со тоа годишната проверка што треба да се прави, во чив сервис да вртат за да дојдат, демек ја зачистат и забележат во сервисната книшка дека е извршен сервис за да се продолжува гаранцијата.

Барем за мојата вивакс купена од Клими.мк беше така.
До 3 метри е, а гаранцијата на документ си пишува 36 месеци, а овој што ја монтирал си пишал кај него 24 месеци.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
Дечки ај малку помош.
Се работи за  втор спрат од  куќа со пвц дограма. Саккат клима да земаат моите, некоја шо би ја користеле за меѓу период за греење.
Кога ќе залади ептен ќе се користи парното. Моментално има една НЕО обична не инвертер, па планот е таа да се премести во една од спалните,
а во дневната 5.5ка инвертер. Мој предлог беше 2x3.5ki и таа што е да си остани, ама старио мој е епетн зиморлив и сака 5.5 ка.....
Размисливам за https://www.klimi.mk/product/564 или за https://www.klimi.mk/product/558 шо искрено не знам дали вреди разликата во пари ако се оди со Грее.
Предлог некој за дали трета опција или да се оди со вивахот?

Отсутен bear

• Редовен
Размисли за 2х3.5 . Ние сме пишман што земавме една 5.5ка, наместо две 3.5ки.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
Веќе имаат една 3.5ка, па ако се оди со уште 2 ќе имаат 3 вкупно шо би одговарало поќе за да се распределат подобро.

Отсутен bear

• Редовен
Малку ќе биде шарена фасадата, ама подобро ќе се греат/ладат собите.
Колкав е буџетот?
Јас би :

1. Даикин
2. Фуџитсу
3. Хаиер/мидеа.

А можеш и да му пишеш на членот @Leonid  . Мислам дека се занимава со греење/ладење, и продаваше клими.
Никогаш не вели никогаш.