Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201977 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Топлотна пумпа ако се става јас би препорачал Chigo од Интергрос. Американциве ги користеа/користат на блиски исток и се мазги во издржливост.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
Во план сме да се мења котелот на дрва, со нов на пелети. Имам наместено радијатори секаде, веќе се користат 6,7 години. Ми понудија од ТермоФлукс 35KW за 135К денари, лани летото. Годинава сигурно поскапо ке биде. :)

Друго ми е маката, во врска со греење/ладење со топлотна пумпа. Колку би коштала оваа инвестиција, да знам дали иде во обѕир или да се порачува котел на пелети?

Благодарам.

Јас го имам тој котел еве веќе втора година. За сега одлично работи, поврзан е и на нет и преку апликација го следиш и задаваш наредби. Единствено негативно е што пелетите мн скокнаа годинава.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
Некој да предложи мајстор за инсталација за парно местење од Битола ? Да соберам појќе понуди па да одлучам

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
Нема одговор за погоре ај можи за пвде ќе знај некој. Како се пресметва колку kw топлина дава панелен радијатор во зависност од димензиите? Или да не има некоја табела шо неуспеав да ја најдам

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Последно менување: 01 Април 2022, 15:38:08 pm n1kola »

Отсутен gtiT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
Дечки, имам клима (ваљда инвертер  :) ) во соба од 25m2 во стан со добра изолација. Наместена е блиску до прозор и сетирана на 26с (подолу ич не се ни пали) со издувот свртен кон подот. Чудно работи, у смисол ќе регулира зададена температура некои 5-6 саати, ќе се изгаси скроз, па се пали кога собата е веќе прилично изладена. Исто е и при ладење.
Сменив сензори за темп. на надворешна единица-џабе.
Имате идеја зашто праи така и дали може да се опраи?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
1. Дупката кон надвор затворена е добро? Од цевката.
2. Да не ти е пуштена на преслаб фен или на ауто фен? Пробај да ставиш на претпоследна брзина на дување фиксно.
3. Да не удира издувот во нешто како фрижидер, шкаф, плафон и да си се враќа топлото кон неа брзо? Пробај да ја наместиш да дува без да ги погодува тие објекти.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
Дечки, имам клима (ваљда инвертер  :) ) во соба од 25m2 во стан со добра изолација. Наместена е блиску до прозор и сетирана на 26с (подолу ич не се ни пали) со издувот свртен кон подот. Чудно работи, у смисол ќе регулира зададена температура некои 5-6 саати, ќе се изгаси скроз, па се пали кога собата е веќе прилично изладена. Исто е и при ладење.
Сменив сензори за темп. на надворешна единица-џабе.
Имате идеја зашто праи така и дали може да се опраи?

Ne znam kolku e tochno ili samo ogovarnje na GREE kako brend poradi nashive prodavachi, no po forumi mnogu go "plukaat" gree za losho moduliranje i losha regulacija na temperaturata bash kako vo tvojot sluchaj... deka pregrevaat i posle ne se vkluchuvaat dodeka ne izladi mnogu prostorot. Jas imam obichen (ne inverter) gree shto letno vreme go koristam za ladenje i sum zadovolen.

Отсутен gtiT

• Јуниор
  • **
2. Да не ти е пуштена на преслаб фен или на ауто фен? Пробај да ставиш на претпоследна брзина на дување фиксно.
3. Да не удира издувот во нешто како фрижидер, шкаф, плафон и да си се враќа топлото кон неа брзо? Пробај да ја наместиш да дува без да ги погодува тие објекти.
Сега прв пат по пет години ја заглеав дупката  ;D и ептен е фушарски затворена. Ќе ја средам таман сега кога ќе кречам.
На 1 брзина стои нон стоп  ;D ... ќе ја пуштам на претпоследна.
Нема предмет пред неа, но е наместена спроти ѕид оддалечен +- 4м. Ќе ја преместам да дува во должина на собата.
Фала многу @Deni

@nikomil1 можно е. Но, во мојов случај е очигледно безвезе наместена. да стокмам се правилно па ќе пишам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Сега прв пат по пет години ја заглеав дупката  ;D и ептен е фушарски затворена. Ќе ја средам таман сега кога ќе кречам.
Нема предмет пред неа, но е наместена спроти ѕид оддалечен +- 4м. Ќе ја преместам да дува во должина на собата.
Фала многу @Deni

@nikomil1 можно е. Но, во мојов случај е очигледно безвезе наместена. да стокмам се правилно па ќе пишам.
Ако е на прва брзина, од тоа ти е проблемот. Таа трупа топлина околу неа и сензорот мисли дека и е топло.

Имаш iFeel? Ако имаш упали го. А ако неѓаш дтави на појак фен.

Отсутен gtiT

• Јуниор
  • **
Фала многу @Deni

Ако е на прва брзина, од тоа ти е проблемот. Таа трупа топлина околу неа и сензорот мисли дека и е топло.

Имаш iFeel? Ако имаш упали го. А ако неѓаш дтави на појак фен.
Аха, јасно. Нема ifeel - ќе стаам на појак фен. thx

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
А има ли follow me :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Бев во Пандо инженеринг, да прашам за греење со топлотна, ми кажаа сума од 18К нагоре, така да не е тоа за нас. :)
Ке прашам деновиве за котел на пелети што цена ке ми кажат.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Од предимензионирање си патиме.