Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202620 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Dobrovecer,

jas se odluciv za SHORAI EDGE RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E

Klimata ja postaviv bas kako na slikata, mnogu vi fala na site za sovetite i brzata podrska.
Eve veke 1 nedela kako sum vo MKD i sum prezadovolen. Noknite temperaturi spagjaat do -8°C
Klimata e  setuvana na 25°C avtomatski  i nikako ne ja gasam. So podotvoreni vrati mi se zagrevat dnevnta 23° C, hodnikot 20° C i spalnata br. 1 na 17° (za mene perfektni temperaturi)
Spalnata broj 2 ne se koristi i vratata e vo moment sekogas zatvorena, ama mislam deka ke nema problem i nea da ja zagrevam ako nekogas ima potreba.

Mene me nervira sto ovlasteniot monter (vkupna montazna cena 6350 den) ne stavil buferi na nadvoresnata edinica. Rekol samo TOA NE I TREBA i butnal samo obicni strafovi...
Nema nekoja vibracija, posto e stavena pod terasata i e mnogu tivka, ali sepak sakam da go cujam i vaseto mislenje.

Pozdrav pero stojkov
Ако немаш низ некои од собите никаков звук на бруење додека работи, нема ни да ти требаат.

Со 17 степени во спалната би рекол дека не е воопшто загреана. Прати ситуација со евентуална појава на влага по ѕидови или мебел, бидејки е идеална температурата за такво нешто со оглед на отворените врати.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
На добро нивелирана клинма не требаат гумени бафери, ама кај лошо нивелирана може да помогнат.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
I aj sea nekoj pameten neka se najde i neka mi kaze da razberam shto e toa shto ja opravduva cenata na Daikin povisoka za 50% vo odnos na Gree. Na hartija parametrite aj da ne recham im se bukvalno isti (se razlikuvaat vo decimala) plus daikinot e i poslab i ima pomalku opcii od gree. Dali samo go plakjam imeto deka e daikin ili ima neshto shto e podobro a ne e kazano ovde? Nervoza me fati veke so klimive od kombinacii chitanje

https://ibb.co/S0v1x9S

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
За волкава голема разлика, тури му курот.
И јас не ги разбирам, ама 50% е 50% :)
Чувај тоа, ќе се најде за кола нешто :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
I aj sea nekoj pameten neka se najde i neka mi kaze da razberam shto e toa shto ja opravduva cenata na Daikin povisoka za 50% vo odnos na Gree. Na hartija parametrite aj da ne recham im se bukvalno isti (se razlikuvaat vo decimala) plus daikinot e i poslab i ima pomalku opcii od gree. Dali samo go plakjam imeto deka e daikin ili ima neshto shto e podobro a ne e kazano ovde? Nervoza me fati veke so klimive od kombinacii chitanje

Не ги споредувај техничките параметри не се баш веродостојни кај грее.
Разликата е во тоа што даикинот ке те стопли, ќе троши помалку, генерално ќе е поквалитетна и ќе добиеш соодветна монтажа.
Препродавачите на грее се крајно арогантни, греето можеби ќе те стопли, ќе троши повеќе, монтажата најверојатно ќе биде крш а иако сакаш гаранција ќе треба да плаќаш 1000че за ,,сервисирање'' наредните 10 години.
Гледај Даикин тука
https://www.icsgroup.mk/
или тука
https://www.pakson.mk/

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **

Не ги споредувај техничките параметри не се баш веродостојни кај грее.
Разликата е во тоа што даикинот ке те стопли, ќе троши помалку, генерално ќе е поквалитетна и ќе добиеш соодветна монтажа.
Препродавачите на грее се крајно арогантни, греето можеби ќе те стопли, ќе троши повеќе, монтажата најверојатно ќе биде крш а иако сакаш гаранција ќе треба да плаќаш 1000че за ,,сервисирање'' наредните 10 години.
Гледај Даикин тука
https://www.icsgroup.mk/
или тука
https://www.pakson.mk/

Ne znam shto da kazam, za gree slusham mnogu loshi muabeti vo pogled na faktor chovek bash toa arogancija, neusluzlivost, losho montiranje i slichno. NO!!! vo stanov vo karposh imam obichna gree (ne e inverter) shto letno vreme ja koristam za ladenje i od nea sum prezadovolen, a ja mestea nekoi monteri od kavadarci ne znam koi odamna beshe (jas sum kavadarchanec ama ne beshe toa presudno da gi odberam lugjeto...ednostavno taka se pogodi koga mi dadoa brojche od tehnomarket za kontakt so monterot)

Vo vrska od so ics i pakson da kaj niv gledav ponuda no ovde mi beshe polesno da fatam skrin shot od parametrite po ist redosled za podobra sporedba.

Отсутен Mikius

• Легенда

Дали ти тоа споредуваш 3,5 со 2,5?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **

da, 3.5 e gree i pak e 50% poeftino, 2.5 e so skoro isti parametri i ushte mnogu poeftina

ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A++ (6.5/4.0)
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:3250.00 W
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:3500.00 W
ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:2500/2800 W
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:720 W
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:750 W
ПРОТОК НА ВОЗДУХ:500.00 m3
КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.00 l/h
НИВО НА БУЧАВА:38.00 dB
РАБОТНА ТЕМПЕРАТУРА:ОД -15 ℃  ДО 43 ℃
МАСА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА:7.50 kg
МАСА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА:25.00 kg
ПРЕПОРАЧАНА ПОВРШИНА:до 25 м2
ФРЕОН:R32
ФИЛТРИ:Филтер за прашина, ColdPlasma јонизатор
ДИМЕНЗИИ НАДВ. ЕДИНИЦА:732 X 550 X 330 mm
ГАРАНЦИЈА:10 години
ИСПОРАКА:12 до 48 часа
27.99000

Отсутен Mikius

• Легенда

da, 3.5 e gree i pak e 50% poeftino, 2.5 e so skoro isti parametri i ushte mnogu poeftina

ГАРАНЦИЈА:10 години
27.99000
И мене есенва (Септември) ме фркна главата од споредби со триста клими, па и муабети тука на форумов...
На крај фатив на лист хартија ги испиша  техничките карактеристики на 4 или 5 клими (сите 3,5ки) и фино ги споредив.

Веќе не се сеќавам кои беа точни, Инвентор Ариа, една Грее Еко, мислам дека и твојава премиум влезе у споредба, и уште некоја што следеше понатаму по ценовен ранг до 32/33000.
Излезе дека Инвенторот беше блиску со бројките до таа најскапата, а за 28.000,.односно 5.000 поевтино, таман колку за монтажата да ја покријам.
Плус гаранцијата безусловна (3 или 5 години) преку монтер Боби, воедно поубаво заврши работа од сите други монтери со кои сум имал работа досега.

Климата одлично работи.
Имам еден колега кој не е воодушевен од неговите Грее (3,5 и 5,5) кои ги монтираше летово. Го зезам дека купил Грее што не грее убаво :)

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246

ГАРАНЦИЈА:10 години (само со 1000 ден годишно)
27.99000

Друже да не ти кршам филм твој пари, твоја математика ама работам во продажба и проблем(за потрошувачот) со поефтини производи генерално е што маржите се повисоки а тоа значи дека набавната на грее е карикирам сеа 6 000 а се продава 30 000 а набавната на поквалитетен производ е 24 000 а се продава за 37 000 и тоа треба да ти каже се за изработката.
И јас купувам поевтини производи понекогаш ама не очекувај превише од било кој поевтин производ  ;).

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902

Тоа што не можеш да го споредиш е квалитетот на материјалите на компонентите,финоќата на работа,постгарантниот период, резервни делови, однос на персонал итн
Фамозните Грее се А++ само на хартија (немаа сертификат еуровент,и си пишуваа што сакаат), работат до -20(со вграден греач,кој троши како обична греалка -scop1), работат како он/офф клима, за квалитетот ќе си кажат корисници.
Колку ти е чергата,толку нозете ќе си ги пуштиш. Ние сме сиромашен пазар, затоа и поминуваат кај нас. На запад не ни го земаат во предвид кога бираат.
Имаат герила маркетинг по форумите, продавачи нивни што шират невистини, вреѓаат корисници, си се борат за корка леб. Сепак твој буџет,ти пресечи

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Таа истата Грее ја зедов 26000ден пред месец. Гледам кренала цената за 2000ден заедно со горивата, а контењерот му е од лани добиен.  ::)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Хаиер Тундра 3.5 гледај си или 5.5ка од ефтините клими. И готово.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ne znam shto da kazam, za gree slusham mnogu loshi muabeti vo pogled na faktor chovek bash toa arogancija, neusluzlivost, losho montiranje i slichno. NO!!! vo stanov vo karposh imam obichna gree (ne e inverter) shto letno vreme ja koristam za ladenje i od nea sum prezadovolen, a ja mestea nekoi monteri od kavadarci ne znam koi odamna beshe (jas sum kavadarchanec ama ne beshe toa presudno da gi odberam lugjeto...ednostavno taka se pogodi koga mi dadoa brojche od tehnomarket za kontakt so monterot)

Moнтажа не мора продавачот да ти прати, можеш сам да си договориш и одбереш... Се додека се сертифицирани, никој не прави проблем. Но ако одбереш подобар бренд (како Тошиба/Мици/Даинкин/итн), јас би инсистирал на монтажа од нив лично, без праќања трети сервиси или ти сам да си бараш. Кај брендови како Гри, обратно - исклучиво свој сервисер за монтажа.

И уште една работа... Не знам што е со филмот/расположението окулу Гри. Далеку се од најдобри но од аспект на пари/перформанси веројатно сѐ најдобри (се додека одбереш соодветно силна клима за потребите).
« Последно менување: 17 Март 2022, 10:28:08 am Van »

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
Кај нас народот гледа да е евтина при купување, а не размислува колку ќе троши климата на годишно ниво.
Ако јапонец годишно троши 400-450 KW/h, кинезот (Gree во случајов) ќе троши 800-900KW/h. Фактички разликата ја плаќаш на рати.
Да земеме киловат средно 6 денари, тоа тие се 2500 денари на годишно ниво.

Ако кинезот ви е поевтин купете го слободно, ама да знаете оти следната клима шо ќе ја земете, ќе инсистирате да биде јапонец за да ви е мирна душата, барем Тошиба како најбуџет јапонец.