Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201567 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
колку ќе набиеш топлина во баферот ? мада поќето печки обеќаат добро сагоревање од 70-100% од снагата, така да само во тој опсег брка работа
Со оглед на тоа што МК печките 24+кв работат на 30% 1 месец и на 5% 5 месеци ете каде е проблемот. Ем за потрошувачка на горивен материјал, ем за ултра големо загадување.
Со 6-10кв печки многу полесно ќе се во 70-100% оптеретеност.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
да де, прво печка па бафер. односно, прво да ги убедиш луѓево дека на појако гори по економично, кај нас се научени да тлее демек штеди... ем ќе заминат дрвата ем пак не стоплен, поарно клај 2-3 дрвца на макс да изгорат за 1ч барем и ѕидови ќе стоплиш и покуќнина него да чадат 3-4 саати и пак да не стоплат ништо.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Tocno....Ako ne na 100% gorenjeto barem na 70% da e i najdobro sogoruva i najmalku zagaduva.Za informacija kaj mene e alfa plam 20kw na drva i zagrevam 100kv i mislam za ovaa kvadratura e idealno.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
Tie shto imate parno na peleti, da pofalite/iskritikuvate nekoja marka? vaka na hartija site se slicni vo odnos cena/snaga/iskoristenost ama ona shto ne go znam e kvalitet na materijalot, pukanje na kotelot, servis i garancija (odnosot na firmata kon klientite). Primer brat mi ima Eko Shpar i kotelot mu e ispukan gusot no toa ne mu smeta vo rabota (drugi defekti nema) no voopshto ne e zadovolen od odnosot na vrabotenite i pochituvanje na garantniot rok. Za drugi firmi ne znam taka da bi vi bil blagodaren dokolku preporachate neshto.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
4год. користам Thermoflux купен од ТехноАуто, не е мрднато ништо на него, презадоволен сум од ефикасност, не би го сменил за друг. Многу е битно редовно чистење, јас практикувам на неделно ниво, иако упатство вика еднаш месечно.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Вртат муабет демек некој си преправал на прегорено уље, ама ја сака да умра од вијагра, не од рак.
Додуша ако се обработит правилно се сведува на загадување од нафта што е прифатливо, ама се сомневам.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
Вртат муабет демек некој си преправал на прегорено уље, ама ја сака да умра од вијагра, не од рак.
Додуша ако се обработит правилно се сведува на загадување од нафта што е прифатливо, ама се сомневам.
Да е еден... Еуроимпекс така се грее, легално.
Инаку прегорено уље не чади на оџак воопшто, и не се осеќа мирис, така да...

Отсутен Bicikle

• Легенда
na deckiov mu cveta biznisot, taka da ne e 1.
Iako ne chadi i ne mirisa ne zna kolku e ok da se koristi taka sirovo direks.
« Последно менување: 09 Март 2022, 21:10:37 pm Bicikle »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
Ако има филтрација, ок е.

Отсутен Bicikle

• Легенда
На оџакот ?
Инаку ништо немаат, а знам дека од wmo се добива баш нафта со перипетии, ама дека тоа го прават- не го прават.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781

Од Шкупскиве најголема почит до сега за ТехноАуто (Аеродром, кај 7-ца) и ЕнергоСистем (Кисела Вода, кружен тек)

Tie dve firmi za skUpje skoro site gi znaeme, od vremeto se (ama izgleda i seushte samo tie dve se). Ovie 2-3 dena posle vrtenje po firmi i dukjani na kraj se svede pak samo na niv. E sega @loopz i ostanati ako dobro gi znaete pros/cons kaj ednite i drugite malku podetalno da gi "izogovarame" :) Inache chekam ponudi (cena i reshenie) i od tehnoauto i od energosistem pa ke vidime na kraj shto ke izleze.

Pola od drugive prodavachi sorabotuvaat so niv koga ke dojde delot za montaza a pola voopshto nemaat monteri tuku mi rekoa "parnadzija" da sum si nashol sam.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец

Од Шкупскиве најголема почит до сега за ТехноАуто (Аеродром, кај 7-ца) и ЕнергоСистем (Кисела Вода, кружен тек)

Tie dve firmi za skUpje skoro site gi znaeme, od vremeto se (ama izgleda i seushte samo tie dve se). Ovie 2-3 dena posle vrtenje po firmi i dukjani na kraj se svede pak samo na niv. E sega @loopz i ostanati ako dobro gi znaete pros/cons kaj ednite i drugite malku podetalno da gi "izogovarame" :) Inache chekam ponudi (cena i reshenie) i od tehnoauto i od energosistem pa ke vidime na kraj shto ke izleze.

Pola od drugive prodavachi sorabotuvaat so niv koga ke dojde delot za montaza a pola voopshto nemaat monteri tuku mi rekoa "parnadzija" da sum si nashol sam.

Јас имам впечаток дека нема грешка, само имаат различна програма апарати, додатоци, фитинзи и тако даље :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен perostojkov

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
Dobrovecer,

jas se odluciv za SHORAI EDGE RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E

Klimata ja postaviv bas kako na slikata, mnogu vi fala na site za sovetite i brzata podrska.
Eve veke 1 nedela kako sum vo MKD i sum prezadovolen. Noknite temperaturi spagjaat do -8°C
Klimata e  setuvana na 25°C avtomatski  i nikako ne ja gasam. So podotvoreni vrati mi se zagrevat dnevnta 23° C, hodnikot 20° C i spalnata br. 1 na 17° (za mene perfektni temperaturi)
Spalnata broj 2 ne se koristi i vratata e vo moment sekogas zatvorena, ama mislam deka ke nema problem i nea da ja zagrevam ako nekogas ima potreba.

Mene me nervira sto ovlasteniot monter (vkupna montazna cena 6350 den) ne stavil buferi na nadvoresnata edinica. Rekol samo TOA NE I TREBA i butnal samo obicni strafovi...
Nema nekoja vibracija, posto e stavena pod terasata i e mnogu tivka, ali sepak sakam da go cujam i vaseto mislenje.

Pozdrav pero stojkov
SHORAI EDGE RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Уживај и со здравје да се служиш.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
Dobrovecer,

jas se odluciv za SHORAI EDGE RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E

Klimata ja postaviv bas kako na slikata, mnogu vi fala na site za sovetite i brzata podrska.
Eve veke 1 nedela kako sum vo MKD i sum prezadovolen. Noknite temperaturi spagjaat do -8°C
Klimata e  setuvana na 25°C avtomatski  i nikako ne ja gasam. So podotvoreni vrati mi se zagrevat dnevnta 23° C, hodnikot 20° C i spalnata br. 1 na 17° (za mene perfektni temperaturi)
Spalnata broj 2 ne se koristi i vratata e vo moment sekogas zatvorena, ama mislam deka ke nema problem i nea da ja zagrevam ako nekogas ima potreba.

Mene me nervira sto ovlasteniot monter (vkupna montazna cena 6350 den) ne stavil buferi na nadvoresnata edinica. Rekol samo TOA NE I TREBA i butnal samo obicni strafovi...
Nema nekoja vibracija, posto e stavena pod terasata i e mnogu tivka, ali sepak sakam da go cujam i vaseto mislenje.

Pozdrav pero stojkov

Со здравје да те служи. Тошибата е доста тивка, земав за моите (Октомври 2021) на први спрат Seiya 3.5KW (RAS-B13J2KVG-E) и без буфери преде ко маче.
Пробај преку ден држи ја на 3 брзини (макс 5) а на вечер нека е на ауто, поефикасно работи.

На Виваксо му ставив лани буфери ама пак си рика, единствено на макс фан почнува да преде. (модулира)
Се намалија вибрациите преку ѕид донекаде, ама компресорот ако има контакт со некоја цевка внатре никакви буфери не помагаат.