Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202124 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Планирам парно да местам во куката 75м2. Предложете некоја продавница за котел на дрва (комбиниран за во дневна,а не чист котел за во визба)  :)
Освен овие од Алфа Плам не знам други, има и само за греење има и цели шпориња и за готвење/греење
https://alfaplam.mk/en/products/central-heating
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
AlfaPlam 27 таман ќе ти е 😊

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140

Шо ќе прајме со 27kw тие се за греење од 100 - 170 квадрати. За кај мене 18kw треба да е доволно

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Ако сакаш да се тресеш земи 18кв 😁.
Шо е поарно да земеш 1.2 да го возеш максимално 150км/ч или 1.8 да си крузаш на 150

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Ефикасноста расте со оптеретувањето во случајов. И загадувањето и честичките опаѓаат со поголемо оптеретување.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Od alfa plam ima i 20kw tamn ke tie za taa kvadratura.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец

Шо ќе прајме со 27kw тие се за греење од 100 - 170 квадрати. За кај мене 18kw треба да е доволно

Риќи, не мути вода, не заебаај...
Шурата грее 100м2 со 22kW

Друже Владимир, имаш ли добра изолација?
Ако да - ќе тера и таа 18-ка, ама како што викаат коментарите погоре - немаш никаква штета да е малку појако.

Само сакам да дупло-потврдам дека 27кW е многу.
Бешмуматер, кај мене електричен е 24kW, па постига за 120м2 како од заебанција (Немам фасада уште!)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Јас со 25KW 180m2 бања правам, немаш потреба од поголем. Не чини ни да е предимензионирано.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Јас со 25KW 180m2 бања правам, немаш потреба од поголем. Не чини ни да е предимензионирано.
Не само што не чини туку е многу лоша работа.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Со изолација 8ца и демит фасада, за брза пресметка зимаат 100W/м2 потребно грејно тело
Лесно е да предимензионираш,тешко е да го платиш

Отсутен t0m1cA

• Сениор
Кај мене е таа изолацијата, со тоа што јас сметав 120W/m2. Aluplast е дограмата, и иако пишува дека 0.60 е коефициент на топлинска спроводливост, се сомневам дека е толку, па затоа отидов на 25KW, а не на 22KW. Втората причина е што планирам во иднина да кренам уште некои цца 45м2 и во тој случај би било таман.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ефикасноста расте со оптеретувањето во случајов. И загадувањето и честичките опаѓаат со поголемо оптеретување.

Проблемот е што ефикасноста ќе остане само на најсилно согорување, ама најсилно согорување ќе му треба само 20-30 дена во сезоната. Останатото време ќе мора да намалува јачина на согорување и неизбежно ќе загадува повеќе (и ќе оди во зијан со несогорено гориво).

Плус сето ова е под услов добро да ја димензионира (одбере) јачината на печката, што е реткост знаејќи од искуство дека скоро сите земаат непотребно силни печки (нека има) кои потоа никогаш не ги горат ефикасно, дури ни во најладните денови... Ако некој баш мора на дрва да се загрева, идеално би било ако може да направи термален бафер - добро изолиран резервоар за вода. Печката секогаш да гори на најсилно, да го загрева баферот и водата/течноста од баферот да се циркулира низ радијаторите.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
Бафер е едно од помудрите решенија, ама и за него треба простор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Проблемот е во предимензионирањето. Еве гледај ја темава. Онаму каде што треба 6 или 10kw се ставаат 24-32-37-42kw...

Бафер е ЗГОРА на добро димензионирање, а не НАМЕСТО.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
колку ќе набиеш топлина во баферот ? мада поќето печки обеќаат добро сагоревање од 70-100% од снагата, така да само во тој опсег брка работа