Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203264 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Мене ме интересира колку може да е оддалечена надворешната со внатрешната единица? Најчесто гледам директно зад ѕидот одат.. Дали би можело да се стави во ходник пример некаде на средина од куќата, околу 3 метри оддалечено ?

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Мене ме интересира колку може да е оддалечена надворешната со внатрешната единица? Најчесто гледам директно зад ѕидот одат.. Дали би можело да се стави во ходник пример некаде на средина од куќата, околу 3 метри оддалечено ?
Може,и препорачливо е должина на инсталација 3-5м за правилна работа

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
А може ли надворешната да се стави внатре ( гаража , таван....). За во гаража ме интересира ...

Дише гаражата - не е 100% изолирана :)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173

Зависи од брендот, капацитетот итн али ако добро се сеќавам на Тошибата како да пишуваше 10 метри. Не е далечината колку правилно да се изолирани бакарните цевки и надворешната единица на соодветно место поставена. Нормално и дали внатрешната единица е над или под надворешната висински. Бидејќи има разлика во тоа како цевките треба да се спроведат.

Затоа велам, упатството е твојот најсигурен информатор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
А може ли надворешната да се стави внатре ( гаража , таван....). За во гаража ме интересира ...

Дише гаражата - не е 100% изолирана :)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Не.

Освен ако сакаш летно време во гаражата да е 65 степени, а зимно -15. Иако има такви катастрофални решенија на некои места, тие ни користат како пример за како не треба и како е погрешно. Наворешната единица треба да е на што поотворено место со цел полесно да може да изменува свеж воздух од надворешноста. (Бидејќи надворешната зимно време дува поладен воздух од надвор, а летно време дува потопол воздух од тој надвор) Доколку е затворена многу полесно ќе се сатурира воздухот околу неа или во просторот и истата ќе работи со многу голема моќност, а едвај ќе испорачува резултати. Пред се затоа што ќе и се врти истиот воздух што веќе поминал низ нејзе. Немој ни да помислуваш иако можеби некој ќе те прелаже да го сториш тоа.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Odluka padna na vivax aeri 3.5. Kako sto pisav nekni padnaa ceni, mene mi ja ostavija 25k (se uste ne znam kolku ke bidat po prodavnici) + oko 2.500 drzaci, kabli, cevki i sto odi za montaza. Samata montaza gratis od drugarcevo, znaci se na se 27.5k. U kafana ke odime sekako taka da toa ne go racunam u trosok :).
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
Kako mislis drzaci....tie si idat so uredot..

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
И цевки до 3м си одат со климата

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Другарчето трошок преку сила има 5-600 денари.

Sent from my Redmi

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
По монтажата никако во кафана, само по една љута домашна на суво ;D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Od nekolku muabeti razbrav deka inverteri odat goli, porano znam deka odea so drzaci i cevki  ama sega ...Verojatno sledna nedela ke ja zemam pa tocno ke vidam sto ima vo kutii

edit: bas im pisav na klimi.mk, cenite dadeni se za goli klimi, znaci drzaci,cevka i el. instalacija vi ja racunaat vo montaza.
       Znaci kaj mene ostanuva 25k plus kolku ke fatat gore navedeni raboti   
« Последно менување: 26 Мај 2020, 18:45:33 pm Marakana »
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
Пред 3 месеци местеа кај нас на работа, комплет со држачи и цевки беа климите

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
Дечки малку помош, имам дилема околу овие две инвертер клими, ќе се користи претежно за ладење а за греење како резерна опција (станот ќе биде на централно/БЕГ), за дневната (споена со кујната):

1.
https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/KLIMA-LG-P-12-EN-NSJ---P-12-EN-UA3

2.
https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/SAMSUNG-AR12NXFHBWKNEU---AR12NXFHBWKXEU

Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Кога веќе даваш 30 банки батали ЛГ. Самсунг е поокеј, но јас би гледал јапонски бренд.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Пред 3 месеци местеа кај нас на работа, комплет со држачи и цевки беа климите
Одамна не се продаваат клими со се држачи во себе, туку монтерите одпосле ги купуваат. Цевки во некоја има, ама во повеќето нема, паралелно на тоа и каблите ги има или не...

Другарчето трошок преку сила има 5-600 денари.
Како бе вака истапувате со констатации? Ќе земе некој здраво за готово и ќе ти поверува, па ќе напраи глупост некоја... Туѓиот труд и обврска секогаш се поевтини од личниот нели? Ако му е другарче, незначи дека му е прв комшија... Само 200-250 денари за гориво ќе потроши да дојде и да си отиде од објект на монтажа... 500-600 денари трошок имало за монтажа на клима... Додади уште 1000-ка пред бројката, тоа е нај честата вистина...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време