Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1344204 пати)

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Abe imam istrazuvano kolku tolku, plus imam dosta citano vo ovaa tema na forumov, zs znaev deka ova me ceka, ali ne bev siguren kak0 se imaat pokazano Vivax kako brend, bev skeptik, ali sum prijatno iznenaden od komentari na net i plus na luge.

Za 5kata koja nema bas non  stop  da se koristi ne mu ja mislam mnogu mnogu zs ne e primarna, ali za drugite mi e stalo zs ke bidat primarni edinico za greenje.

Da ja koristev i 5kata non stop ke idev na Mitsubishi zs imam vo bliska familija primer kolku se dobri i stedlivi, ali vaka mi doaga da ne preteram na cena a sepak nesto solidno da se zeme.
Btw. AEVI 5kata mi ja posocija kako e dosta tivka i edinicata i vnatresnata.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Овие VIVAX се Мидеа марка. Верувам го знаеш тоа. Голем производител се, само вивакс ги ребрендира со свое име во Хрватска.

Порано GEYI на вивакс им ги правеше ГРЕЕ, а после со мидеа соработка откога почнаа се АЕРИ и другиве на А буква.

Кај нас ќе најдеш искуства како Вивакс, а низ светов како Мидеа.
Убаво ти кажал дечкото за Аери.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
А дали е попаметно да се купат 5 клими инвертер посебни или една мулти сплит со 5 внатрешни?

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
Мислам дека е попаметно да се земат посебни.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Со мултисплит сите истовремено ќе влегуваат во дефрост.
Ако цркне нешто сите ќе застанат.
Ќе има многу цевки зависно колку се далеку.

Со индивидуални, една ако цркне ќе си тераат другите. При секој дефрост другите ќе си тераат независно.
Ако цркне ќе си работат другите 4.
Индивидуалните сите заедно ќе имаат многу поголем надворешен изменувач.

Од тие причини мислам дека подобро е индивидуални. Или барем 1-2 да се индивидуални, а останатите 3-4 да се мултисплит. Да си има извесно независно покривање при дефрост или дефект, како и поголема ефикасност на целиот систем.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Јас сум грешка или не е подобро топлинска пумапа со радијатори да се стави?

Отсутен UrSa1986

• Редовен
Јас сум грешка или не е подобро топлинска пумапа со радијатори да се стави?

Двојно е поскапо

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Тројно потивко и по лезет.

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Топлинска пумпа не се комбинира со радијатори. Едноставно не е исплатливо со топлинска пумпа да се грее вода на температура која е потребна за греење со радијатор (80+с).

Топлинска пумпа се комбинира со подно греење (одлично), или со фенкојлери (глупо, освен за фирми во одредени случаи кога им треба централно греење/ладење). Комбинацијата со фенкојлери за по дома е глупа затоа што фенкојлерот работи како внатрешна единица од клима, само што целото решение топлинска пумпа плус фенкојлер кошта неколкукратно поскапо од ставање квалитетни јапонски инвертор клими во секоја просторија. Едноставно нема ни поента ни логика (економска или било каква).

Или најкратко кажано, најлезет (иако скап лезет) е топлинска пумпа со подно греење. Тоа е врвот.
Од друга страна најевтино е инвертор клима (која исто е уред со топлинска пумпа, воздух-воздух варијанта).

Отсутен UrSa1986

• Редовен
Топлинска пумпа не се комбинира со радијатори. Едноставно не е исплатливо со топлинска пумпа да се грее вода на температура која е потребна за греење со радијатор (80+с).

Топлинска пумпа се комбинира со подно греење (одлично), или со фенкојлери (глупо, освен за фирми во одредени случаи кога им треба централно греење/ладење). Комбинацијата со фенкојлери за по дома е глупа затоа што фенкојлерот работи како внатрешна единица од клима, само што целото решение топлинска пумпа плус фенкојлер кошта неколкукратно поскапо од ставање квалитетни јапонски инвертор клими во секоја просторија. Едноставно нема ни поента ни логика (економска или било каква).

Или најкратко кажано, најлезет (иако скап лезет) е топлинска пумпа со подно греење. Тоа е врвот.
Од друга страна најевтино е инвертор клима (која исто е уред со топлинска пумпа, воздух-воздух варијанта).

А ако топлинската е со подно, како ќе го решиш ладењето на просториите?

Фенкојлерите ги можат двете

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Со инвертер клима уред.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
БЕГ, испорачува максимум 60 С до радијатори, зошто 80+С ?

Отсутен UrSa1986

• Редовен
Со инвертер клима уред.

Ама тоа е дупли трошок па...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Со инвертер клима уред.

Ама тоа е дупли трошок па...
5 пати трошок, а не дупли.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!