Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1437154 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Отворени се вратите накај собите и просторот е дизајниран (од мене) да е тотално покриен само со тој 1 инвертор, доколку се отворени вратите.

Секако ако е друг распоредот, можеби да треба 2 или максимум 3 инвертори, не дека не. Има станови со ходници и слично. Но односот на цената ќе е ист.

Згора на се, поддржувам се што не смрди, односно дрва/отпад/пелети/иверица и слично. Не гледам зошто би бил необјективен, имам и подно, и котел и панелка, и нафтен котел и ТА печка... Дремат по остави, или сме ги шитнале пред 5-6 години.

Од тие причини ПАК ќе повторам, важен е само односот. Се друго е променливо согласно просторот.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Дени, или си многу паметен или ние другиве сме глупи, како побогу успеваш да добиеш 24 во просторијата во која што ти е климата а во другите 22, тоа е невозможно, треба да мава на макс цело време па да ги стоплиш сите соби и таму каде што е климата нема да се седи. Пак ќе речам, јас пвц не би ставил и на клима не би се греел доколку имам друга опција, вие како сакате

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Точно. Затоа има избор. Кој како сака, се дур не ги труе комшиите.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Со една клима (активна) се разбира дека ќе има температурни разлики меѓу просториите. Кај мене се отприлика 4с разликите (максимум 5с некогаш), гледано кога работи само климата во салонот. Инаку освен во најладното, и кај мене со една клима можам да го загреам целиот стан. Втората клима е пуштена за да ги нема температурните разлики.

За бањата загревање нема филозофија, оставаш отворена врата. Освен кога ти треба да е затворена, нормално. По потреба се пушта калорифер, кој од ~20с загрева за пар минути на над 26с.
Не е идеално, ама се функционира.

Пак ќе речам, јас пвц не би ставил...
Зошто не пвц, ако не ти е мака да објасниш?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
Дени, или си многу паметен или ние другиве сме глупи, како побогу успеваш да добиеш 24 во просторијата во која што ти е климата а во другите 22, тоа е невозможно, треба да мава на макс цело време па да ги стоплиш сите соби и таму каде што е климата нема да се седи. Пак ќе речам, јас пвц не би ставил и на клима не би се греел доколку имам друга опција, вие како сакате

Шо знам, и кај мене кога сум само на клима и кога успевам само со неа да се греам (не е од најефикасните, пошто е со класичен неинвертер компресор, ама кога е до -2 -3 степени брка работа), во дневна е 24 па дури и 25, а во другите соби 22-23. Климата е сместена во ходник, со скоро рамномерна дистрибуција на топлиот водух низ собите. Сега сакам да пукнам еден +инвертеер малечок, до кај 18000BTU во дневна, чисто за побрзо да загреам и помалце да ги „утилизирам“ панелките. Квадратурата е тука некаде со Дени, и според моите пресметки, сум потрошил околу 1220KWh електрична енергија за загревање. Бидејќи користам комбинирано, панелно + клима (не конвертер), потребната енергија за загревање е пак отприлика колку што израчуна Дени, односно околу 1600KWh за февруари.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
За колкав простор е тоа?
Мислам дека имаш солиден простор за заштеда, со подобра клима (клими). Мене 2000KWh ми e цехот вкупно за цела грејна сезона досега, за целиот стан (70тина м2), греено на 24с температура.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
за околу 100-тина квадрати, грубо. Секако дека има простор за заштеда, прва работа е да земам поефикасни клима уреди :) Не знам кај тебе како е распоредот, ама кај мене  станот ми е од 4 страни опркужен со воздух, покривот е добро изолиран, и сум на спрат (под мене има луѓе што живеат). Куќата е изолирана со стиропор и има ПВЦ столарија. Обично, во периодите кога не е потребно да ги палам панелките, далеку подобро се поминува. Сепак, за мене сега за сега не е исплатливо да дадам 2000-3000е за решавање на греењето, бидејќи исплатливоста ќе биде видена после повеќе од пола деценија. Здравје, кога ќе дојде време за промена на постоечката инфраструктура од расипаност или дотрајаност, тогаш ќе инвестирам.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Теоретски, 2-3К за една 18ка се (пре)многу пари. Освен ако таква сума пари не ти се проблем во семејниот буџет. Има зошто неокои клими се поскапи, но тогаш секако не си ја враќаат лесно инвестицијата.

Мислам дека дури од една сезона би видел значајни заштеди. Зимава имаше убави акциски цени, штета што си пропуштил прилика. И подобар план би бил две клими од по 12000BTU во стратешки оддалечени места во станот (наместо една 18ка). Освен ако салонот не е накај 45-50м2.

И кај мене станот е од 4 страни опкружен со воздух. Горе на поткровје не живее никој, долу да. Термо фасада со стиропор на 3 страни, на 4-тата страна нема ништо (доградба треба да има таму).
« Последно менување: 04 Март 2018, 07:20:18 am Van »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Мене у план ми е една 18-ка сега за сега во дневниот престој, пошто тука ми треба брзо затоплување, сега тоа го праам со 3 панели во дневната соба, 2х3KW и 1x2КW (во останатите соби исто има панелки, ама не ги користам - нема потреба). За нецели 10 минути качувам 5 и повеќе степени температура. Тајмер не е оптимална опција, затоа што често ќе се случува да грееме празна куќа, бидејќи динамиката кога се прибираме по дома се менува рандом, не е дека секој ден во 17.00 сме сите собрани дома. Не мислев 2-3К за една 18-ка, туку барем две 24-ки, или една 18-ка и една 24-ка.
Е сега, веројатно ќе инвестирам за дневниот престој една 18-ка сега оваа година, за да намалам употреба на панелки следната грејна сезона, а и ќе биде поефикасно ладењето во дневниот престој.
Другата - 24-ката, веројатно ќе причека малку подолг период :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
Тајмер не е оптимална опција, затоа што често ќе се случува да грееме празна куќа, бидејќи динамиката кога се прибираме по дома се менува рандом, не е дека секој ден во 17.00 сме сите собрани дома.
Za ova sega izmislija wifi kontrola na klimite.
Ne sum siguren, no mislam deka moze da se uklucuva/kontrolira od bilo kade. Ili samo od doma e, na istata wifi mreza ako si uklucen? Ako e prvoto, togas e svetski, najbolje nesto.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Мене у план ми е една 18-ка сега за сега во дневниот престој, пошто тука ми треба брзо затоплување, сега тоа го праам со 3 панели во дневната соба, 2х3KW и 1x2КW (во останатите соби исто има панелки, ама не ги користам - нема потреба). За нецели 10 минути качувам 5 и повеќе степени температура. Тајмер не е оптимална опција, затоа што често ќе се случува да грееме празна куќа, бидејќи динамиката кога се прибираме по дома се менува рандом, не е дека секој ден во 17.00 сме сите собрани дома. Не мислев 2-3К за една 18-ка, туку барем две 24-ки, или една 18-ка и една 24-ка.
Е сега, веројатно ќе инвестирам за дневниот престој една 18-ка сега оваа година, за да намалам употреба на панелки следната грејна сезона, а и ќе биде поефикасно ладењето во дневниот престој.
Другата - 24-ката, веројатно ќе причека малку подолг период :)
Симо за 2500kwh месечно е веќе 3.4kw на час. Нешто кое две 3.5 ќе го покријат фантастично. (Со COP 4 ќе е потрошња испод 1kw)

Инаку мора неделен тајмер, не е важно кога се враќате.

Круцијално е да може да форсира во ефтина струја, а за тоа треба тајмер.

Само ставаш:
Во 06ч да оди на 30Ц
Во 07ч да оди на 23Ц
Во 14ч да оди на 30Ц
Во 16ч да оди на 25Ц

Грубо со ваква конфигурација ќе има оптимална загреаност. Ем куќата ќе е топла 24/7, ем пошто се 3.5 од висока класа ќе се тивки и нема да ти пречи да работат 24/7 за разлика од 7мица. Ем голем број kWh се исфорсирани во периодот пред да почне скапа струја за да акумулира просторот. Ем тоа што се упалени постојано макар и на пониска температура овозможува инвертерот да спушти на пониско оптеретување и да го крене коефициентот на ефикасност и над 4 поголемиот дел од времето, па и над 5 кај ѕверовите.

И јас имав 7kw Beko и го заменив со FH 3.4
5 затоа од прва рака ти зборувам. Комфорот во поглед на стабилна температура, да може да работи навечер, да е тивко, да не тресе ѕидови, да има многу висок COP, да има искористливост во ефтина тарифа и слично. А тек со две ќе е совршено.

Сетираш во Септември и си тера сама до Април. Само коригираш во неделниот тајмер еднаш месечно за + - некој степен зависно од потребите.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Баш тајмер е правата работа. И не е лошо се грее „празна куќа“, едноставно поевтино е да се одржува температура отколку да се остави да се излади и потоа да се загрева од почеток. Не звучи логично, ама така е. Потрошувачката го докажува тоа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Мене ми е јасно тоа, и све е ок, јас ја палам климата на тајмер кога почнува ефтината струја, и останува да работи, некогаш е доволно, доаѓам дома во 17ч и температурата е 23-4 во дневна. (другите врати од собите се затворени), но проблемот е кога температурите се пониски, па често оди климатизерот во дефрост и не крева над 21 во дневна.
Секако не ми е исплатливо да греам и одржувам температура со панелките - пробано е, поисплатливо ми е да кренам температура од 19 на 23 за 10 минути, кога ќе дојдам дома, па после да одржавам. 10 минути се, што се вика дур да се измочаме сите кога ќе дојдеме дома :)

Значи, проблемите (уствари не се проблеми, туку трошоци) се само и исклучиво кога температурите се под, да речеме -3-4  степени надвор... кога е околу нула и над нула, доволно е климата да е акната во 14ч и кога ќе се собереме дома, да е пријатна температура.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Јасно. Само разликата кај панелка е што дали крева или одржува COP и е 1. А кај топлински пумпи на одржување COP e повисок накај 4-5, а при кревање е 2-3. И тука е разликата зошто они секогаш треба да се уклучени и да одржуваат.

За истите денари ќе извадат многу повеќе kWh во просторот.

А кај панелка не прави никаква разлика.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Дени... Се расфрлаш со податоци нелогични. Од друга страна, те читам на други форуми, комплетно друго збориш, или поинаку, да не го спомињам плукањето твое на климите. Те оставив и тука да се изнатраскаш глупости и нереални податоци, ај сега чукни главата и сублимирај се себеси.
Со 1 клима нема да загрееш 80 квадрати,  и тоа 24 во дневна, во другите 22 степени, па таман Кензо да ти го проектирал поткровјето.
Подно греење..... нетреба подот да загрее повеќе од 29 степени, се согласувам со тебе за тоа, но како тоа мислиш дека ако го осетиш подното нешто не е во ред? На интернет така пишуваше? Кај го прочита тоа? На википедија? Зимно време, 29 степени на под итекако ќе се осетат... Како тоа мислиш дека нетреба подот да го осетиш дека е топол т.е. реално тој е потопол од просторијата, и е грејно тело. Прв пат слушам дека со ладно грејно тело треба да успееш да се загрееш... Цар...
И од здравствен аспект, пивторно грешиш. Подното греење е орепорачливо за простории каде што се движиш.. Купатило, ходник и кујна.... Ок, трговски центри, дуќани, работилници, сервиси, фабрики итн итн... Значи на подно греење треба движење, а не лежење..
За ова немора на интернет да читаш. Оди поразговарај со кардиолог... Кај нас, во нашава држава, на македонски јазик, не на англиски преведено со гугл транслејт... ваљда ќе ти се разјасни...
И стварно нема потреба од експертиза стекната на википедија. Не за дени, туку за сите. Термиката е мноооогу по комплексна струка одколку ова тука што го претставуваме сите ние. Да не речам, нема ни 10% од работите битни за греење, напишани тука.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време