Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 502964 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3160
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #585 на: 20 Март 2014, 18:02:26 pm »
Дени скоцкал прос' и конс' таман. Одприлика тоа и јас би го пишал.

Крелл, за барањето на бензински со плин низ Франција (или било коај друга земјна која не е блиску до нашата), ќе си се подготвиш од дома и во ГПС-от ќе ставиш POI со плин и готово. Мислам дека по интернетов има огромни POI LPG датабази, кодирани за Гармин, ТомТом и ваљда уште некој друг ГПС систем.

Или имај и полн резервоар бензин (јас ова не го практикувам, за на пат 1/3 е макс. што е полн бидејќи си знам каде има бензински со плин) и мирна глава.

Тоа со додавањето бензин за над 3-4000 обртаи кај мене не е така направено, нити сум имал потреба од истото а како што претходно пишав се возеле колите на плин оптеретени со луѓе, приколка и клима, на рамно а и на узбрдици (Стража на пр.).

Капалката кај Форестерот ја имам, и ваљда врши работа. Толку не му се замарам, железо е на крај на краиштата, по мене има мнооогу поважни работи во животот од тон ипол железо.

Како викаат Алкалоид: "Здравјето пред се" :)

ПС Денес татко ми зборел со дечко што има постара Импреза на плин, и мислам дека е истовремено автомеханичар, рекол да не се секира за VSR.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45240
  • Il Moderatore
« Одговори #586 на: 20 Март 2014, 18:34:21 pm »

Капалката кај Форестерот ја имам, и ваљда врши работа. Толку не му се замарам, железо е на крај на краиштата, по мене има мнооогу поважни работи во животот од тон ипол железо.

Ова кога ќе го разбереме сите, другачие ќе гледаме на нашите возила ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #587 на: 20 Март 2014, 19:14:23 pm »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4203
« Одговори #588 на: 20 Март 2014, 22:01:17 pm »
@krell
Реално гледано единствена загуба во употребата на плин е просторот во гепек и/или резервната гума. Значи во секој момент кога ти ќе избереш колата вози како на бензин, затоа што бираш да вози на бензин.

Веројатно мааните на осетливоста на моторите долгорочно би можеле да имаат уше некој „конс“ ама тука завршува приказната.

Денес имаш коли кои ги купуваш и нема опција (и со зборови: НЕМА ОПЦИЈА) да купиш резервно тркало.

Што се однесува до покриеноста на територијата со ЛПГ низ „егзотичните места“ случајот е подобар од што можеш и да претпоставиш. Во годиние јас кога возев имаше само 3-4 пумпи низ Скопје и уште толку низ Македонија. А далеку пред тоа низ Франција и Италија имаше на секоја втора пумпа по патот од Скопје до Португалија.

Имам извозено две коли на плин од кои една на плочка со рачно префрлање и една на „плочка“ со полуавтоматско, кои се праисториски за сегашниве. Не вреди да се спомнува комоцијата на употреба на системот во денешно време.  Наједноставен експеримент е да ставиш жена во таква кола која не знае дека има уградено плин. Само кажи и дека кога ќе свирне нешто да оди на бензинска и да го праша пумпаџијата што да напуни и завршено е :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #589 на: 20 Март 2014, 22:42:44 pm »
Со кого?

Себеси :)

Не бе, у фантастична кохабитација сум со мене и со јас :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #590 на: 20 Март 2014, 23:33:56 pm »
Накратко.

Предности за инсталирање на плински уред:
1. Намалена цена на гориво.
2. Двојно зголемена автономија со полни резервоари.
3. Можност за избор на гориво за погон од две понудени.
4. Поголема продажна цена на возилото кај некои купувачи.

Негативности за инсталирање на плински уред:
1. Зафатен багажен простор од боца или резервно тркало. (се поправа со кит за гуми како во Мерцедес или Пасат)
2. Неточен број на километри до крај на резервоарот. (не се поправа)
3. Неточна стрелка за гориво кај некои Реноа, Пежоа и Аурис. (за ова во Плимонт имаат некое пробно решение)
4. Можност да се изаби лежиштето на издувните вентили кај некои возила после изминати над 100.000км. (Се поправа со капалка или се вбризгува % бензин над некои обртаи)
5. Намалена продажна цена на возилото кај некои купувачи.
6. Потребно да се менуваат свеќички наместо на 50.000, на 30.000км. (се поправа со промена на свеќичките.)
7.Звукот штракањето на дизните мн. ме нервира.
Се се сведува на болдираните. Слободно дополнете ја листата доколку вашите искуства со плински уреди се разликуваат од моето.

Хипотетички, ако утре турам плин, на моментални 40000 км, колку ќе треба да извозам на плин за да турам нови свеќици?
На 45 па на 70-5.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #591 на: 21 Март 2014, 07:06:11 am »
Штракање на дизни?! Од кој век ти е плинскиот уред? Од минатиот или од овој?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #592 на: 21 Март 2014, 07:22:51 am »
Што е тука чудно, и бензинските дизни штркаат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #593 на: 21 Март 2014, 07:25:08 am »
Зошто, јас треба да се напрегнам за да ги слушнам, и тоа со глава врз мотор, а да ме нервираат .....
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #594 на: 21 Март 2014, 07:26:52 am »
E тоа е друго, мене не ме нервира и дизелското штракање односно клокотење во лер.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #595 на: 21 Март 2014, 07:29:01 am »
затоа прашав дали е од  овој или од минатиот век уредот, не сум видел дизни кои штракаат, мнооогу одамна..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #596 на: 21 Март 2014, 08:36:00 am »
Зошто, јас треба да се напрегнам за да ги слушнам, и тоа со глава врз мотор, а да ме нервираат .....
Исто и јас.

Вчера за прв пат фаланга ми покажа како шракале дизни.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #597 на: 21 Март 2014, 08:40:45 am »
Хипотетички, ако утре турам плин, на моментални 40000 км, колку ќе треба да извозам на плин за да турам нови свеќици?
На 45 па на 70-5.

Зашо бе на 45? Не е многу рано тоа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3160
« Одговори #598 на: 21 Март 2014, 08:58:24 am »
На 45 па на 70-5.

Ваљда мисли дека до сега не се сменети ни еднаш...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #599 на: 21 Март 2014, 09:11:25 am »
На 45 па на 70-5.

Ваљда мисли дека до сега не се сменети ни еднаш...

Па не се :)